kijk omhoog Sammy…


Ik heb net een wandeling gemaakt hier in Oostende. Met een zeer heldere blauwe lucht. Ik denk dat dit de eerste keer is mijn leven dat ik zo’n stralend blauwe lucht heb gezien, niet verstoord door strepen van vliegtuigen.

Los van het ongemak voor de gestrande reizigers en de discussie of dit nu al of niet een goede zaak is voor de opwarming van het klimaat is dit toch een mooie repetitie voor mogelijke systeemproblemen zoals een paar dagen geleden hier aangehaald. Want stel nu dat dit nog enkele maanden doorgaat. Dat het Europees luchtverkeer sterk bemoeilijkt wordt en slechts nog een tiende van het normale vliegvolume mogelijk is?

Wat zou dit betekenen? Hoeveel mensen zouden voor hun vakantie nog beroep doen op het onzekere vliegtuig, en eerder kiezen voor auto (dichter bij huis), trein, bus of fiets? Wat zou dit betekenen voor de boontjes uit Kenia, de asperges uit Peru en de snijbloemen uit Ecuador? Wellicht verdwijnen ze uit de winkelrekken, maar is dit erg? Voor Europese voetbalcompetities en songfestivals is dit een streep door de rekening, maar goed, ook dit is niet levensbelangrijk. Wellicht zou zo’n toestand een flinke boost geven aan het transport per trein en boot en komt daar een stukje tewerkstelling bij, net als voor het lokaal toerisme.  Economisch zal er natuurlijk schade zijn.  (tussen haakjes,  toch raar hoe de vliegtuigmaatschappijen die altijd pleiten voor een volledige vrije markt nu wel willen dat de staat opdraait voor de kosten)   Zakenreizen zouden makkelijk en snel kunnen vervangen worden door teleconferenties en internetmeetings.  Lastig zou het zijn voor ieder die familie en vrienden in verre gebieden heeft, het aantal zogenaamde love-miles zal afnemen. En het aantal mensen dat besluit een buitenverblijf in Spanje te kopen ook.

Ik denk dus dat onze samenleving nog prima kan draaien met één-tiende van het aantal vliegbewegingen dan we nu kennen. Het zou een eerste stap zijn in een herlokalisatie (die er omwille van olietekorten toch zal komen). De bewoners rond vliegvelden zullen erg tevreden zijn, en ook voor de uitstoot van broeikasgassen is dit een goede zaak. Uiteraard besef ik dat iedereen ervan uit gaat dat we zo snel mogelijk weer moeten terugkeren naar de ‘normale toestand’ met onbeperkt vliegen.

Maar op een dag echter zou het wel eens kunnen dat wat we vandaag meemaken de normale toestand is…

11 reacties op ‘kijk omhoog Sammy…

 1. Hier ook zo’n prachtig blauwe lucht. Wat een rust!

  Helaas is de activiteit van de vulkaan weer toegenomen en de uitstoot wordt versterkt door lava die in water terecht komt.
  De laatste keer dat deze vulkaan aktief was heeft de aktiviteit meer dan een jaar geduurd.

  Je zult maar op IJsland wonen en in de giftige wolk zitten.

  Like

 2. Dit vind ik interessante bedenkingen.
  Waar we naartoe moeten omwille van teveel CO2-uitstoot en beperkte (30-40 jaar) voorraad petroleum, wordt nu eventjes waar. Hopelijk kunnen we er als maatschappij uit leren. Vooreerst, dat onbeperkt vliegen niet zomaar vanzelfsprekend is. Verder kunnen we best eens beginnen nadenken over prioriteiten i.v.m. vliegreizen en -transport.
  Ik hoop dat dit debat dan ruimer wordt gevoerd dan binnen deze blog of aanverwante zielen. Hopelijk wordt (een deel van) de mainstream pers ook gevoelig voor dergelijke vragen. En hopelijk gaan zakenmensen en zelfs politici toch even denken aan alternatieven voor ‘business as usual’.

  Like

 3. Nog nooit eerder gezien tijdens al die jaren dat ik korte en lange wandelingen maak, een hemel waarin geen enkel vliegtuig of zelfs geen enkele vliegtuigstreep te zien is.
  Ik kijk maar al te graag naar de wolken, die ik echt fascinerend mooi vind en daarmee valt het mij ten zeerste op dat er geen enkel vliegmachien te zien is.

  Tja ,tegen de kracht van de natuur zijn wij mensen toch wel héél klein.
  Niemand maar dan ook niemand mag vliegen, ook die zogenaamd belangrijke mensen niet.

  Like

 4. Er valt me trouwens nog iets op. Mensen doen er alles aan om een zonsverduistering te zien. Zelf een vliegtuig nemen tot aan de andere kant van de wereld. Maar dit fenomeen komt regelmatig genoeg voor om ergens ter wereld te kunnen bewonderen. Maar een blauwe hemel zonder witte strepen is veel zeldzamer. En wat doen de mensen? Ze kijken alleen omhoog om te zien dat achter hun vlucht “cancelled” staat. De mens is toch een eigenaardig wezen!

  Like

 5. Misschien niet zo relevant maar vinden jullie globalisatie nu een goed of een slecht ding? De reden waarom ik deze vraag stel is omdat ik denk dat een toename van goedkope vluchten (impliciet) leidt tot meer globalisatie, en of deze vulkaanuitbarsting nu juist een zegen of een vloek is?

  Like

  1. Ik zie niet in wat er positief is aan globalisatie op zich. Natuurlijk zitten er hier en daar ‘leuke’ en handige aspecten aan de mogelijkheid om op enkele uren tijd de wereld rond te reizen, maar ‘de wereld als een dorp’ biedt volgens mij weinig voordelen. Het lijkt er zelf op dat hoe sneller we elders geraken, hoe minder oog we voor onze buren hebben.

   Like

  2. Op zich is globalisering positief noch negatief, vind ik. Het is te zien wat we er mee doen. In de praktijk werkt globalisering weer net zoals alles in deze wereld: de voordelen zijn vooral voor de sterken en de rijken, de nadelen voor de kleine mensen. Goedkope vluchten zijn dan vooral voor de westerse middenklasmensen, terwijl meer dan 90% van de wereldbevolking nooit per vliegtuig kan reizen, maar wel mee de gevolgen draagt van de CO2-uitstoot ervan, en de verspilling van petroleum.

   Like

 6. Ik weet niet wie er baat heeft bij globalisering, maar ik heb er in elk geval niet om gevraagd. Ik vraag al evenmin om een intensieve luchtvaart. Bewijs daarvan is dat ik al in geen jaren meer op een vliegtuig heb gezeten, en zelfs de behoefte niet voel. De vraag is echter of ik het slachtoffer moet zijn van iemand die per se in Thailand een snoepreisje wil gaan doen? Daar is mijn antwoord ook neen op!
  Net zo min als het feit dat ik in een café geen pintje kan gaan drinken, zonder dat er daar weer staan te paffen.

  En heb ik groenten en fruit nodig uit Peru, Zuid-Afrika etc? Neen, ik eet biologische en vooral lokale producten. Bovendien kweek ik ook zelf wat ik kan, om ook daar mijn impact te beperken. En in een stressvolle wereld zouden mensen beter leren om minder stressvolle activiteiten te doen, zoals een moestuin. Je wordt er rustiger van én je krijgt heel wat gratis voeding. In crisistijd zou je verwachten dat mensen daar wakker van liggen.
  Maar het tegendeel is waar. “ze hebben geen tijd” is dat dan. Ik weet mensen die zelfs hun uien voorgesneden kopen in het vriesvak, want anders is daar ook teveel werk aan. Ik vraag me echter af wat die mensen dan de ganse dag doen als ze zoveel tijd terug winnen? Staan wachten in de luchthaven en kijken naar het plaatje “cancelled”?! 🙂

  Like

 7. De vulkaanuitbarsting in IJsland gooide vorig weekeinde roet in onze geplande vliegtuig-citytrip naar Berlijn.

  Op http://spiritvoorgent.blogspot.com/2010/04/met-de-trein-was-je-al-in-berlijn.html leg ik het allemaal uit. Ik vergelijk ook de alternatieven trein en auto met de oorspronkelijk geplande vliegtuigreis.

  Slotsom. Ik ben nu op zoek naar een reisbureau waar ik een citytrip voor Berlijn per trein kan boeken. Iemand een idee?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s