leve het vulkaanstof ?


Net zoals de bankencrisis in Ijsland voor naschokken zorgt in heel Europa, zien we hetzelfde met de vulkaanuitbarsting. Zelf vind ik het niet zo’n probleem dat er nu al meer dan 6000 vluchten zijn afgeschaft. Wat CO2 uitstoot betreft zal dit toch al een flinke besparing betekenen.

Al weet ik niet wat de impact is van de stofwolk zelf. Als ik me niet vergis heeft de uitbarsting van de Filipijnse Pinatubo in 1991 gezorgd voor enige afkoeling van de planeet. Maar ik lees toch dat Jean Pascal van Ypersele vermoed dat deze uitbarsting geen merkbaar effect zal hebben op het klimaat.  Of dan wel een positieve impact als we de afgeschafte vluchten in rekening nemen.

Blijkbaar was vliegreizen ook het thema van een van de laatste uitzendingen van Volt. Je kan het nog eens bekijken op internet. Als ik dan de ‘reacties van de kijker’ lees op het programma wordt ik toch een beetje moedeloos. Vooreerst zoveel giftige en arrogante reacties. Mensen die 3 keer per jaar het vliegtuig nemen noemen zichzelf  ‘de kleine man’ en sommen een eindeloze lijst op met andere sectoren die iets zouden moeten doen vooraleer vliegen in vraag mag worden gesteld.  De industrie natuurlijk, de ministers, de treinen, cruiseschepen, raketten, Chinezen… kortom alle excuses zijn goed om het eigen gedrag niet in vraag te moeten stellen.

Blijkbaar is met het vliegtuig op vakantie gaan voor een deel van onze bevolking een mensenrecht geworden even essentieel (of nog belangrijker?) dan recht op onderwijs of gezondheidszorg. Het recht op vakantie en ontspanning zal ik niet bestrijden, maar ocharme de mensen die maar een vakantiegevoel kunnen hebben als ze met het vliegtuig zijn weggeweest. Van afhankelijkheid gesproken.

Dat het toenemend vliegverkeer de snelste groeiende sector van CO2 uitstoot is speelt voor veel vakantiegangers dus geen rol. Dat vliegen bijzonder ondemocratisch is (nog maar 5% van de wereldbevolking zat in een vliegtuig) en onmogelijk te veralgemenen ook niet. Als de luchtvaartsector blijft groeien zoals voorzien dan hebben alle inspanningen om huizen te isoleren en minder vlees te eten zelfs geen zin meer. Dan vliegen we de aarde naar de maan.

Wat mij betreft mag de vulkaan in Ijsland nog weken en weken stofwolken de wereld rondsturen. Ik ben over het algemeen een rustige mens die zich niet zo snel druk maakt, maar de argumenten die worden aangesleept om vliegen te verdedigen kunnen me toch boos maken. Er is maar 1 boodschap hier: we zullen met zijn allen minder moeten vliegen. Punt.

21 reacties op ‘leve het vulkaanstof ?

 1. Euhm, ik geloof dat je enkele punten over het hoofd ziet…
  1 Er een een gigantische stofwolk in de lucht gestoot.
  2 Een vulcaan bevat zwavel, die nu tevens in de lucht wordt gestoot.
  3 op ijsland is het zo goed als nacht, waardoor de vegetatie geen nieuwe zuurstof produceerd
  4 Mensen op IJsland lopen gevaar op intoxicatie met al dit stof, dus mensenlevens.

  Ik geef liever voorkeur aan die vliegtuigen hoor ipv een uitgelezen moment om een preek te houden. Wel steun ik je in de mening dat we het vliegtuig moeten vermijden, maar jammergenoeg is er geen vervoersmiddel die even snel en even ver rijkt. Ik weet zeker hier een hele discussie over te kunnen voeren van vluchten die wel degelijk hun nut bewijzen.

  laat ons hopen dat de vliegtuigen op zonne-energie een snelle revolutie zullen betekenen op het gebied van de consumenten-luchtvaart.

  Like

 2. De Eyjafjallajokullvulkaan C02 uitsttoot is:
  1/20 van alle CO2 uitstoot van de mens over 2009.
  De emissie van de uitbarsting van de krakatoa stoot meet co2 uit dan de menselijke indistruele revolutie.
  Het is niet juist om een niet vulkanische actieve periode te nemen en te stellen dat vulkanische activiteit verwaarloosbaar is.

  Like

 3. Ik zie het vliegen als een verslaving: allereerst de wekenlange jacht naar ‘het goedkoopste ticket’. Dan op de vlieger op zoek naar ene mooie vakantie. Daar aangekomen zit idereen op dezelfde stek zich te ergeren aan elkaar. Enfin, ik stel het nu scherp, maar toch.
  Ik ben vorige week enekele dagen gaan fietsen in het Hageland en wat trof me: een prachtige streek, heerlijk ontspannen op slechts 70 km van mijn voordeur.
  Wat trof me nog meer: het is volop Paasvakantie en ik zie nauwelijks kinderen op straat spelen, ik zie geen volwassenen die vakantie nemen, dorpen zijn als verlaten spooksteden. Iedereen lijkt weggevlucht. Zeer vreemde ervaring…

  Like

 4. Het is misschien kort door de bocht van Steven om te stellen dat de uitbarsting nog even mag duren. Maar best te begrijpen als je eerst de reacties leest van de mensen op Volt.
  Ik werd gewoon ziek van de mensen die daar reageerden. Scheldpartijen alom en steeds op de man spelen. Argumenteren en eigen dingen in vraagstellen kunnen de meesten niet.
  Ik heb alvast genoten van een heerlijke nachtrust zonder de vliegtuigen die opstijgen ’s avond boven Deurne.
  En het punt bijspringen van Steven doe ik onmiddellijk vliegen moet drastisch minderen punt uit!

  Like

 5. Wat me het meeste treft in heel dit debat is het feit dat we als “samenleving” zo kwetsbaar zijn. Een vulkaan barst uit in Ijsland en heel Europa heeft geen vliegverkeer meer. Ik vraag me dan af hoe onze maatschappij er gaat uitzien als de olie op is…

  @Fré. Dat Hageland is inderdaad prachtig. Ik weet het, want we wonen er. Op onze site vind je daar trouwens mooie foto’s van (ik mag natuurlijk niet teveel reclame maken, want anders loopt het daar binnenkort zwart van het volk: http://www.groenhuis.org/Omgeving%20Linter/album/index.html )

  Wat ons betreft mag het inderdaad heel wat minder met die vliegreizen. Binnen Europa zijn nog heel wat leuke dingen te doen, die veel minder impact gaan hebben dan verre vliegreizen. En dan heb ik nog niks gezegd van de prijs. Ik weet mensen die €6000 voor 4 personen, voor een weekje Tenerife, terwijl wij voor 10 dagen (ook met 4) slechts €700 betalen, eten inclusief). En dan met 6 in één auto en de fietsen mee op het fietsenrek.
  Maar blijkbaar geven mensen met gemak €6000 uit aan een vliegreis, maar moeten ze naar het OCMW om te bemiddelen over het betalen van hun facturen van de nutsvoorzieningen en zelfs de GSM en TV.

  Like

 6. Als wetenschapper zou ik me nu ook op de meetresultaten van het weer storten. Vergeet niet dat Global Dimming ook is bevestigd toen 9/11 uitbrak. Toen moesten ook alle vliegtuigen aan de grond blijven en steeg de temperatuur met 1°C, doordat de witte strepen van de vliegtuigen wegvielen. En juist deze strepen reflecteren mee het licht terug de ruimte in. Maar het venijn zit natuurlijk in de staart, want meer vluchten doen om meer global dimming te veroorzaken heeft ook als gevolg dat we meer CO2 uitstoten.

  Ik zou nu wel eens het volgende willen weten:

  – wat zijn de concentraties fijn stof door minder vliegtuigen. Is het fijn stof door de vulkaan gestegen? Hoeveel percent ppm20 (van diesel) zit er nu in de lucht.
  – Hoe zit het met de geluidsoverlast boven ons land. Zijn er streken die nu herademen door het wegvallen van de vluchten?
  – Wat is de impact op de economie. Is ze bestand tegen 4 weken zonder vliegverkeer? Hoe zit het dan met de bevoorrading?… (Blijkbaar is de reguliere pers vooral met het economische as-pec-t bezig).

  Bij ons in de straat was er aan de hemel in elk geval een duidelijk verschil. Zoek zelf de 7 fouten… http://www.groenhuis.org/Zoek%20de%207%20fouten/album/index.html

  Like

 7. Ik vind het heerlijk rustig vandaag nu er geen vliegtuigen overkomen. Meestal hoor je ze hier niet, maar zijn er wel altijd strepen te zien.
  Ik heb nog nooit gevlogen, en voel me daar goed bij.
  Wat ik me afvraag is of er nu binnenkort nog een vulkaan gaat uitbarsten. De NASA maakt zich daar zorgen over.
  Er kan dan een zeer koude en droge zomer komen en wat zullen dan de gevolgen zijn voor de oogsten.

  Like

 8. Die zorg blijkt niet volledig ten onrechte te zijn. In de VS maken ze zich blijkbaar meer zorgen over Yellow Stone. Enige verschil met het kleine broertje in Ijsland is dat we dan over heel andere proporties aan het spreken zijn!!! Het probleem bij Yellow Stone is dat deze supervulkaan periodiek van zich laat horen. En nu is de nieuwe periode aangebroken. Ze hebben toch al dit jaar een “alert” uitgevaardigd.

  Ik heb trouwens op verschillende plaatsen gelezen dat de hoeveelheid fijn stof niet significant hoger is. De vliegtuigen produceren dus zeker evenveel fijn stof als de vulkaan.

  Volg trouwens alle gegevens op de voet op

  http://www.irceline.be/

  Like

 9. Een vulkaan uitbarsting kan in ieder geval wel een gunstig effect hebben op de temperatuur.

  In 1816 was het jaar zonder zomer. Na een vulkaanuitbarsting was er sneeuw en vorst in de zomer in Nederland.

  Eis is dan wel dat de stofdeeltjes tot 10 km hoogte komen, zodat de regen geen invloed heeft. De asdeeltjes reflecteren het zonlicht.

  Like

 10. Het zit nu reeds op 8km hoogte,dus het komt aardig in de buurt. Ik ben ook verbaasd om te vernemen dat de hoeveelheid fijn stof niet gestegen is de laatste dagen. Dit bewijst dat de luchtvaart ook boter op het hoofd heeft wat betreft fijn stof.

  Like

 11. Wat me stoort is dat de uitbarsting in de media continue wordt gezien als ‘ramp’.
  Enfin, Steven je geeft het al aan, maar ik ben zo vrij te herhalen:
  Wat is nu juist de kans die in zo’n uitbarsting zit ?
  Als we nu eens op deze golf meesurfen ipv het direct te zien als het kwaad dat moet bestreden worden. Wat leert ons dit ?
  Mooie blauwe hemel, zalige rust rond luchthavens, zoeken naar alternatieven, de boot, lokale economie, hoe zelfredzamer, onafhankelijker zijn ?

  Zie de uitbarsting zien als een metafoor, moeder aarde die van binnenuit het uitkermt en haar gal uitspuwt. Of: de natuur die nu eens héél hard laat zien dat het anders moet ?

  Like

  1. Je zal moeten blijven herhalen Fré tot het doordringt tot de massa en ondertussen kunnen we beter al zelf aan de slag!
   Sluit je aan bij een transitieinitiatief in je buurt. Als er nog niks is doe één van de inloopdagen mee en richt een groep op in je buurt.
   Niet wachten op anderen zou ik dus zeggen.
   Als reeds ergens bij bent aangesloten zet je volledig in!

   Like

 12. Nou verklaar mij gek maar ik vind die aswolk weldegelijk een groot probleem. We zijn nog maar pas aan een (fragiel) economisch herstel bezig en lap het hele Europese vliegverkeer ligt lam. In jullie droomwereldje geeft dit natuurlijk geen aanleiding tot catastrofe maar tot het bouwen van een ‘groen utopia’, ik denk echt niet dat zo’n uitzonderlijk probleem als zo’n aswolk mensen zal doen nadenken over hun vlieggedrag.

  Like

  1. Je bedoeld een fragiel en tijdelijk herstel van een economisch systeem dat sowieso gedoemd is om volledig in elkaar te storten omdat het draait op de onmogelijkheid van continue en blijvende groei?

   Like

 13. Ach, er zijn nog problemen genoeg die op ons afkomen. We hebben geen vulkaan nodig voor een “double dip”. Het kan nog altijd erger, en geloof me, het zal ook erger worden. Laat ons maar beginnen met Peak Oil. Leer alvast maar omgaan met een leven met VEEL MINDER olie. Een grote klimaatshift kan ook voor onze deur staan als we niet opletten. Velen vertellen dat echte klimaatdrama’s nog ver van huis zijn. Daar geloof ik echter niet in. Niet dat ik er sta op te wachten of zelfs om roep, maar je kunt maar beter voorbereid zijn.
  Ik raad je echt aan om eens een grondige blik te werpen op transitie! Dit is de oplossing voor het probleem. De rest van de antwoorden kan je vergelijken met rondlopen als een kip zonder kop. Technologie is een deel van de oplossing, maar gaat onze huidige levenswijze niet kunnen blijven onderhouden. We moeten investeren, maar ook reageren.

  Wat gaan we nu doen. Straalmotoren bouwen die bestand zijn tegen vulkaanas? Dan komt er gewoon een volgend probleem op ons af en kunnen we opnieuw beginnen.

  Like

 14. De luchtvaart heeft zijn langste tijd gehad.
  Peakoil is al geweest, over 50 jaar gaat niemand meer met het vliegtuig op vakantie.

  Like

 15. Ik vind de vulkaanstofwaarden wel zorgelijk.

  Een goede vriend van mij deed metingen kort nadat het luchtruim was vrijgegeven. Hij mat waarden van ruim 1 miljoen parts per liter. De maximale waarde in Nederland is 105.000 ppl., daarboven zijn er gezondheidsrisico’s.
  Normaal is het stof van banden en asfalt, maar hier gaat het om een glasachtige substantie die nog gevaarlijker is voor de longen.
  Dat staat natuurlijk niet in de krant, want dan wordt iedereen bang, terwijl er toch niets tegen te doen is.
  Zo’n meting laat wel zien wat we kunnen verwachten bij nieuwe uitbarstingen. Ik zie ons nog niet de hele dag met een ademmasker lopen.

  Like

 16. @ Nico,

  met welke apparatuur heeft hij het fijn stof gemeten en welke korrelgrote heeft hij gemeten?
  Wat is er gevaarlijker aan dat fijn stof van vulkanen dan aan het fijn stof van uitlaatgassen?
  Waarom noem je in je berichtjes de verbranding van fossiele brandstoffen niet als één van de belangrijkste bronnen van fijn stof?
  Hoe heeft je vriend in zijn metingen onderscheid gemaakt tussen het fijn stof afkomstig van deze vulkaanuitbarsting en die van andere bronnen?

  Het stof gaat inderdaad neerdalen, maar ik geloof eerlijk gezegd niets van je bericht. De media mag dan over het algemeen niet zo’n betrouwbare informatiebron zijn, het feit dat er totaal – maar dan ook totaal – geen media-aandacht is geweest voor mogelijke gezondheidsgevolgen (in onze regio) van het fijne stof afkomstig van de vulkaan is volgens mij veelzeggend. Zeker gezien de media het niet nalaat om alles wat ook maar angst kan veroorzaken breed uit te smeren.
  En de media beschouw ik – hoe onbetrouwbaar ook – nog steeds als een betrouwbaardere bron dan iemand die beweert dat zijn vriend gevaarlijk hoge waardes fijn stof heeft gemeten.

  Like

  1. Beste Fré,

   Het is niet belangrijk of je gelooft wat er gemeten is, de apparatuur is van de fa. Kleinwächter en wordt frequent geijkt, betrokkene heeft ook in de organisatie waar ik werk, een grotere gemeente, vaak metingen verricht, hiermee gaan wij ook maatregelen nemen in de vorm van electrostatische filtering.
   Dit zijn de gegevens na het vrijgeven van het luchtruim,
   het was warm, helder weer en er was geen stof of nevel te zien:
   Fijnstofmeting d.d. 20 April 2010. [ 11.00 u. ] Noord-Holland

   in p.p.liter;
   0,3 – 0,5 = 1004800
   0,5 – 0,7 = 84800
   0,7 – 1,0 = 25200
   1,0 – 3,0 = 43200

   3,0 – 5,0 = 26400
   ≥ 0,3 = 1140800
   ≥ 0,5 = 170400
   ≥ 0,7 = 102800
   ≥ 1,0 = 69600
   ≥ 3,0 = 31600
   ≥ 5,0 = 2400

   Deze waarden zijn te hoog om aan het plaatselijk verkeer toe te schrijven.
   RIVN is overigens de meest aangewezen organisatie om hierover iets mee te delen maar zij zoeken momenteel volgens de media nog uit of er gezondheidseffecten zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s