over voeding en kunst


Dinsdag voormiddag was ik in Kemzeke, in het fantastische museum van Geert en Carla Verbeke. Op een oppervlakte van 12 hectare is er een overzicht van zeer bizarre en indrukwekkende installaties die je manier van denken behoorlijk op de proef stellen. Er is bijvoorbeeld een “camping flat” van Kevin Van Braak waar je ook echt kan kamperen. Er zijn collages en assemblages, zoals de levensgrote dinosaurussen gemaakt van kerkstoelen (een subtiele kritiek op het Creationisme) of bizarre bewegende reuzeninsecten. In de gigantische serres staan bizarre meubels en diepvrieskunst en ook het befaamde kippenproject van Koen Van Mechelen is er te zien. Echt een aanrader om eens een kijkje te gaan nemen. Misschien als het kan voor 30 april want dan kan je in meteen ook de Antartica Matters tentoonstelling van Dixie Dansecourt bekijken.

Maar ik was niet in Kemzeke om de collectie te bewonderen, wel voor de personeelsdag van het Vlaams Instituut voor Landbouw en Visserij, waar ik met een aantal groepen de dialoog kon aangaan over de uitdagingen waarvoor we staan. Het was heel boeiend om met de specialisten die dagelijks bezig zijn met deze domeinen van gedachten te kunnen wisselen. Ik heb expliciet ook gevraagd om wat ik vertel over visserij en veestapel te bevestigen of ontkennen. Ik kreeg wel wat nieuwe informatie, zo bijvoorbeeld dat bij de Vlaamse koeien 5 kilogram droge stof nodig is om 1 kilogram vlees te produceren en dat daarvan slecht 2 kilogram ingevoerde soja is. Ook vertelden ze me dat de vleesindustrie in Vlaanderen ook beseft dat we teveel vlees eten en stilaan gewonnen is voor het idee van vleesmatiging. Geen veggiedag, maar elke dag een beetje minder. Het zijn misschien geen spectaculaire wijzigingen, maar toch op zich positief. De problemen van overbevissing werden niet tegengesproken, al weet ik nu dat onze garnaalvisserij speciale technieken gebruikt waardoor de bijvangsten veel minder zijn.

Aan tafel kon ik ook even een babbel slaan met een van de topambtenaren die mee aan deEuropese onderhandelingstafel zit als het gaat over visserij verdragen en afspraken. Het verhaal van het niet gestemde ‘blauwvintonijnverdrag’ vorige week heeft ook veel te maken met de traagheid en ingewikkeldheid van de Europese besluitvorming. Om tot 1 standpunt te komen is heel veel overleg nodig, en als dan op een conferentie dit standpunt niet wordt overgenomen is er geen tijd om een nieuw of aangepast voorstel uit te werken, vooral omdat de evenwichten tussen de belangen van alle landen zo subtiel zijn. Komt daarbij dat landen als Japan en China er niet voor terugschrikken de stem van ontwikkelingslanden te ‘kopen’ in ruil voor ontwikkelingsprojecten dan is duidelijk dat we nog ver zijn van een wereldwijde bezorgdheid over cruciale dingen zoals de toekomst van vis. Niet per se hoopgevend, het maakt alleen duidelijk dat we als consument en burger nog meer onze stem zullen moeten verheffen om de nodige veranderingen te versnellen… Of misschien kunnen kunstenaars ook een beetje helpen om ons een geweten te schoppen.

4 reacties op ‘over voeding en kunst

 1. Misschien kunnen we van de huid van politici schoenen maken. Dat zullen stevige exemplaren zijn om over lijken te wandelen.
  Europa, en trouwens heel de wereld, is veel te traag. En als er dan besluiten moeten worden genomen, zijn het antwoorden op vragen die al lang een antwoord gekregen hebben. Of het is ook mogelijk dat het probleem verergert, en dat men dan afgezwakte maatregelen neemt op problemen die zijn toegenomen. Kijk maar naar de wegen in Vlaanderen. Vroeger waren de problemen minder erg met de gaten in de weg, en volstond een emmertje met asfalt. Maar nu blijven ze het emmertje bovenhalen, maar de gaten zijn gewoon te groot een te groot in aantal om met dat emmertje nog iets te kunnen doen.

  En als de politiek eindelijk beslist dat ongebreideld vissen niet meer kan, dan zal het probleem zichzelf weer hebben opgelost, door het feit dat er geen vis meer is.

  Zoals ik een tijd geleden (op een ander artikel) reeds antwoordde zijn er twee soorten problemen; problemen die nooit opgelost geraken en problemen die zichzelf oplossen. Politiek is de zwakke schakel in heel het systeem.

  Like

  1. Het volk kiest zelf zijn politici.
   Of het nu gaat om een democratie, republiek, oligarchie, monarchie, dictatuur, anarchie…
   Als het volk er totaal niet mee eens is dan wordt het regime omvergeworpen/weggestemd.
   Dus zoals de politici zijn, zo is het volk.

   Als wij politici hebben die niets doen aan de problemen die op ons afkomen, dan is het omdat het volk daarmee akkoord is en ook niets doet aan de problemen die op hen afkomen.

   Gelukkig is iedereen verschillend en vinden meer en meer mensen dat er wel iets gedaan moet worden aan die problemen die op ons afkomen.

   Politiek is misschien wel de zwakke schakel, maar ook de schakel die we het gemakkelijkst kunnen veranderen.

   Like

 2. kunstenaars, ja dat denk ik ook
  Woorden zijn krukken. Eén beeld zegt meer dan een lange brief. En dan moet die nog helemaal gelezen worden. Al telt het schrijven van een prikkelende mooie brief ook als kunst, vind ik. 😉

  Like

 3. Koekoek,
  Geboeid gekeken naar dat beeld.
  Ik ben zelf ook een beetje aan het prutsen met bestek uit kringloopwinkel of rommelmarkt. Krijg nu het afvalbestek van een kringloopwinkel, da’s soms het beste. Recyclage van wat anders niemand meer wil.Maak er allerlei beestjes mee, zeg maar wezentjes.
  Momenteel zijn er een hoop te zien in de African Queen, een restaurant-boot recht tegenover het Miat. Ik hou er van om het buiten het officiële kunstcircuit te doen. Zo kom je bij mensen die misschien nooit een galerie binnengaan en dan hoef ik me ook niet tot kunstenaar uit te roepen, da’s precies een adelijke titel.
  Als je zin hebt, ga maar eens kijken, je hoeft er niet te eten.
  Een supporter.
  Jan Dewilde

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s