wijzer met vleeswijzer


vleeswijzerWellicht is de viswijzer je wel bekend, een handig instrument om een idee te krijgen welke soorten vis min of meer verantwoord zijn. Sinds kort is er nu ook de vleeswijzer. Deze Nederlandse site van Milieudefensie geeft een mooi overzicht van alle eiwitbronnen die we gebruiken en de impact die ze hebben. Er wordt daarbij vooral rekening gehouden met het dierenwelzijn en met de impact op het milieu. het zal je daarbij niet verbazen dat de plantaardige producten zoals Quorn en Tofu hierbij het  best scoren. Ook mensen die zich afvragen of de productie van de vleesvervangers geen andere negatieve impact heeft (zoals energieverbruik) kunnen gerust zijn. De alternatieven hebben steeds een kleinere voetafdruk dan vlees.

In Vrij Nederland van deze week staat trouwens een interessant interview met Jonathan Safran FOER die een nieuw boek heeft geschreven met de titel: ‘Dieren eten’. Na een zeer grondig onderzoek van de vleessector komt hij tot de conclusie dat we absoluut moeten ophouden met industrieel vlees (dus 99% van het vlees dat we nu eten). Hij is ervan overtuigd dat de mensheid zal evolueren naar een vleesarm of vleesloos menu. In de Verenigde Staten, het land van Big Mac,  is de omslag al te zien, daar noemen 30% van de mensen zichzelf vegetariër of flexitariër.  Ik hoop dat dezelfde tendensen zich ook hier aftekenen. De aandacht die EVA voor het vegetarisme kan losweken is in elk geval hoopgevend.

2 reacties op ‘wijzer met vleeswijzer

  1. Wij eten al lang geen rood vlees meer (koe, varken of paard). Enkel nog gevogelte of vis komt hier op het menu. Als het bijvoorbeeld gehakt is voor de kinderen, dan is het kippegehakt. En daar doen we dan 1/3 worteltjes in, zodat we wortelballetjes krijgen. De kinderen merken echt het verschil niet en je brengt de vleesconsumptie zonder mopperen naar beneden.
    Sinds enige tijd zijn we hier ook flexitariër, dus enkele keren per week vis of gevogelte, verder vegatarisch. En eerlijk gezegd, ik mis gewoon vlees helemaal niet. In een keuken waar trouwens rood vlees wordt klaargemaakt ruik je het bloed als je geen vlees meer eet. Een beenhouwerij is dus ook niks meer voor mij, enkel al omwille van de geur van bloed.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s