groeten uit Antwerpen


Een vrije voormiddag in Antwerpen. Straks vertrekken we naar Aarschot voor de volgende voorstelling en dan is er een weekje rust wat theater betreft. Tijdens de speelperiode heb ik trouwens een kamer in een Bed and Breakfast in Antwerpen, omdat ik ’s avonds laat niet meer in Gent geraak met het openbaar vervoer. (ja ik weet het, zo is het makkelijk om thuis minder energie te gebruiken)

Ik heb net een wandelingetje gemaakt in de stad en zit nu in een wat louch internetcafé in de Provinciestraat even online. Ik heb heel lekker gegeten in de Exki op de Keyzerlei. Voor het eerst zag ik nu gerechten waarvan een duidelijke vermelding staat van ‘lage voetafdruk’ met een berekening van de impact van het gerecht. Ik ben wel tevreden hiermee, want ik heb een paar jaar geleden vanuit Ecolife en met WWF de eerste gesprekken gevoerd met Exki rond de berekening van de voetafdruk van het bedrijf en hun gerechten. En zie, nu is het zover. Ik heb dus met smaak gegeten van het pompoen-linzen gerecht met een voetafdruk van slechts 1,45 vierkante meter. Misschien moet Exki ook maar genomineerd worden tot culinaire persoonlijkheid. (en aangezien ze er dit jaar niet bij zijn kan je hier op de alternatieven stemmen)

Daarna ben ik even gaan wandelen in het nieuwe stadsdeel achter het centraal station. Het Kievitplein (waar vroeger het Switel hotel stond) en waar nu een reeks torens is neergezet, ondanks veel protest van bewoners. Tja, het resultaat is een koude en kille omgeving. Kantoren en woontorens staan er netjes naast elkaar op een betonnen vlakte. Om het toch een beetje vrolijk te maken hebben de architecten in het midden enkele bomen van ijzer geplaatst! Op het hek dat toegang geeft tot de goed beveiligde luxe-flats zijn dan ook metalen afbeeldingen gezet van spelende kinderen en wandelende mensen. Bij gebrek aan echte mensen, want die waren daar nauwelijks te bespeuren. Als dit een afspiegeling is van de moderne stad, dan hoeft het niet voor mij. Of hoe het streven naar de grootste financiële opbrengst bij stedebouwkundige projecten meestal zorgt voor de laagste levenskwaliteit…

Een reactie op “groeten uit Antwerpen

  1. en in die omgeving zitten dan de mensen van Onroerend Erfgoed, het vroegere monumenten en landschappen … je zou als erfgoedconsulent van minder chagerijnig worden (dat toont zich dan ook in de moeilijke houding tov mileutechnische aanpassingen aan een woning die monument verklaard is … duiden dat de wereld veranderd, zowel directe omgeving als CO2, helpt geen zier)(dichtingen in ramen, superisolerend dubbel glas, zonnepanelen … tegenwoordig geen evidentie)

    nog een leuke : daar is een eethuis met 1 lange boerentafel zodat de mensen toch tot enig contact verplicht zijn … helaas gaat ook hier iedereen apart zitten.

    Die wijk is inderdaad een miskleun. geef mij dan maar de visie van http://vegetalcity.net/13.html

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s