vijf tot tien moeilijke jaren…


Kijk eens aan, de voorbije dagen zijn verschillende politici gestart om reclame te maken voor mijn boekje. De Croo is er zich van bewust dat we stilaan in code oranje terecht komen en waarschuwt voor vijf tot tien moeilijke winters. Een paar dagen eerder was het Tom Meeus die in een interview een opmerkelijke waarschuwing liet horen. “We staan voor heel, heel, heel moeilijke tijden.”

Economen verkondigen dagelijks dat er mogelijk een grote recessie zit aan te komen. Klimatologen hebben het over steeds sneller dichterbij komende klimaatchaos. Middenveldorganisaties waarschuwen voor de toenemende armoede door onbetaalbare energierekeningen. Virologen hebben schrik voor nieuwe corona-varianten. Psychologen wijzen op snelle toename van depressie en burn-out. Buitenland-analysten vrezen nieuwe geo-politieke conflicten. We kunnen het lijstje makkelijk nog wat langer maken (wooncrisis, grondstoffencrisis, biodiversiteitscrisis…).

Ik ga er vanuit dat de meeste politici al heel lang kennis hebben van al die risico’s. Het feit dat er nu af en toe wel eens iemand over durf te spreken is een eerste klein stapje. Want uiteindelijk vraagt het wel wat moed om aan de burgers (kiezers) te zeggen dat het feestje voor bij is.

Ik ben dan alvast bij dat ik de kans krijg dit persoonlijk te vragen aan een federale minister.

Deze zaterdag 27 augustus modereer ik op Refresh de inpiratiesessie “Kunnen politieke moed en gezamenlijke keuzes het klimaat redden?”, met Mounir Samuel en minister van energie Tinne Van der Straeten. Als correspondent sociale revoluties en maatschappelijke verandering was Mounir Samuel getuige van de wereldwijde effecten van klimaatverandering. Vanuit zijn unieke achtergrond en met klare taal roept hij op tot politieke moed en gezamenlijke keuzes om het klimaat te redden. Federaal minister van energie Tinne Van der Straeten zal een inkijk geven in wat politieke moed voor haar betekent.

De sessie gaat door van 13 u tot 14u15 in Bar Bricolage Gent. Wil je erbij zijn? Schrijf je dan in via deze link: https://www.groen.be/refresh). Ik hoop jullie daar te ontmoeten! En uiteraard zal hier wel een verslagje verschijnen achteraf…

Een reactie op “vijf tot tien moeilijke jaren…

  1. Steven,
    Ik denk dat De Croo doelde op ‘economisch moeilijke jaren voor de bedrijvensector’. En met name een forse rem op de groei door -langdurige- hoge energieprijzen.
    Op de vraag wat te doen aan de klimaatcrisis heb ik nog niet veel concrete antwoorden gehoord van onze overheid, maar mijn persoonlijke mening is dat het peperduur maken van energie wel eens een heel effectieve maatregel zou kunnen zijn om alvast veel laaghangend fruit te plukken.
    Het is natuurlijk spijtig dat de huidige dure energieprijzen geen zelfgekozen maatregel zijn waarbij de gemeenschap zinvolle investeringen zou kunnen doen met superhoge belastingen op energie. Nu zijn de hoge prijzen een gevolg van marktwerking en wanbeleid, maar ecologisch nog steeds te preferen boven goedkope energie en business as usual… Toch ?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s