klimaatbescherming en klimaataanpassing


Regelmatig duiken discussie’s op waarbij mitigatie en adaptatie tegenover elkaar worden gezet. Voor de duidelijkheid: klimaatmitigatie staat voor alle maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen doet verminderen (zoals tegengaan van fossiele brandstoffen of ontbossing). Adaptatie staat dan weer voor alle maatregelen die nodig zijn om ons aan te passen aan meer extreem weer. Deze zomer maakt duidelijk dat we dat nog veel werk te verzetten hebben om te leren omgaan met meer droogte, hitte en wateroverlast. Oproepen voor klimaatadaptatie wordt echter door sommigen gezien als het opgeven van elke vorm van mitigatie. Dus ontstaan er wel eens discussies tussen voorstanders van mitigatie en die van adaptatie.

Persoonlijk lijkt het me een belachelijke discussie. De situatie is zo ernstig dat we ze allebei broodnodig hebben. Alles doen wat we kunnen om de schade te beperken én alles doen wat nodig is om ons voor te bereiden om de schade die er al is. Bij nader inzien zijn er heel wat acties die een positief effect hebben op beiden.

Omdat dit weekend op Twitter wat mensen hun beklag deden over de terminologie (vooral mitigatie is een onmogelijk begrip), meteen ook een voorstel om andere woorden te gebruiken. Klimaatbescherming (mitigatie) is dan alles wat je doet om bijkomende uitstoot te vermijden, klimaataanpassing (adaptatie) omvat alle maatregelen om je aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Het lijstje hieronder toont hoe beiden samen gaan.

Maatregelen die ons beschermen én de schade beperken hebben vaak nog extra voordelen op vlak van gezondheid, welzijn of biodiversiteit. Het zijn no-regret acties die we meteen en massaal kunnen uitrollen.

Het is in elk geval een van de thema’s waar ik dieper in wil gaan op mijn boekje-in-worden. Alles wat we kunnen doen om zowel het klimaat te beschermen, onze veerkracht te vergroten én onze levenskwaliteit te bevorderen.

Misschien moet er zelfs nog een derde categorie bij: ‘klimaatherstel’, met regeneratieve acties om bodem, lucht, oceanen en het leven zelf te herstellen…

(met dank aan Ruben en Tobe)

4 reacties op ‘klimaatbescherming en klimaataanpassing

 1. Ik krijg telkens weer wat hoop als ik je blogs lees .. dat er paralel veel naast elkaar gebeurt – de die-hards die vasthouden, de super-creatieven die hoopvol blijven nieuwe oplossingen bedenken, idealiter met kleine impact en groot resultaat. De communicatoren zoals jij die in begrijpelijke taal tonen dat we wel nog impact kunnen hebben, dat we wel, ondanks een dramatische situatie, zelf zaken kunnen sturen, en indien dat niet kan, dan onszelf en onze gemeenschap kunnen versterken om om te gaan met de gevolgen. En zoals je zegt, het is niet één of ander, maar én én én … Tenzij er natuurlijk grote budgetten beginnen te spelen, dan kan ik me wel inbeelden dat er harde knopen moeten doorgehakt worden. Zijn er bepaalde trajecten die we mssch inderdaad al moeten opgeven? En in plaats van halstarrig daar winst te proberen halen, de beperkte middelen elders inzetten: geld, tijd van vrijwilligers, inspanningen naar communicatie en sensibilisering toe ?
  Meer vragen dan antwoorden ..

  Like

 2. Dag Steven
  Verhelderende nieuwe termen en tabel klimaatbescherming /-aanpassing.
  Suggestie om toe te voegen in de tabel: voedsel rechtstreeks van producent kopen – minder bewerking en transport – meer voedselsoevereiniteit en lokale economie – gezonder en meer gemeenschapsopbouw (cf. Voedselteams)

  Geliked door 1 persoon

 3. Het boek “de verborgen impact” van Babette Porcelijn is verhelderend. Gaan voor een eco-positief leven. De cursus Klimaatgesprekken is voor iedereen aan te raden. Kun je terecht met je gevoelens over het klimaat en besef je dat je niet alleen bent. Elke stap is er één. Je hoeft niet alles op één dag te doen. Wat je reeds bezit is meestal het meest duurzame. Wat je gebruikt, gebruik je tot het versleten is. Wat je niet meer nodig hebt breng je terug in de keten. De natuur is circulair, volg het voorbeeld van de natuur. We maken er deel van uit. Gebruik alleen wat je nodig hebt. Een gevaarlijke uitdrukking, voor de één een kasteel met limousine voor de ander een strohut en een wandelstaf.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s