alles zelf maken met je eigen handen, hart en hoofd


In december vorig jaar schreef ik hier een al een bericht over het fantastische boek van Hugo Tresinie: ’t Over leven. En kijk, vandaag kreeg ik de nieuwe versie cadeau van Hugo. Deze editie telt maar liefst 1672 pagina’s en weegt 2,6 kilogram. Niet echt handig om mee te nemen in je rugzak. Nuja, alle informatie uit het boek kan je ook vinden op de website. Het boek is eerder een back-up voor mocht internet plots wegvallen.

Het is een indrukwekkende verzameling praktische kennis waarmee je effectief elke ramp kan doorstaan. Huizen bouwen, chemische producten maken, dieren domesticeren of water zuiveren. Het staat er allemaal in, met de nodige humor en nu ook met illustraties. De technieken en inzichten zijn typische ‘low tech’ oplossingen. Kennis die door vele generaties voorouders zorgvuldig is ontwikkeld en doorgegeven. De ondertitel: ‘duurzame, kleinschalige zelfvoorziening in harmonie met mens en natuur’ dekt volledig de lading. Wat het boek nog bijzonder maakt is dat Hugo zowat alles wat in het boek staat ook heeft uitgeprobeerd. Mochten we om een of andere reden terug naar de Middeleeuwen gecatapulteerd worden, dan kunnen we maar best aan Hugo vragen om ons weer op weg te helpen.

Als je interesse hebt, je kan het boek hier bestellen (maar misschien ook krijgen als je even verder leest)

alles wat je nodig hebt om het einde van de wereld te overleven…

Toch zie ik het niet als een boek dat mijn eigen boekproject overbodig maakt. Zo is veel kennis uit het boek al minder toepasbaar als je in een appartement in de stad woont. Mijn boekje wil ook praktische info meegeven, maar zal meer de nadruk leggen op veerkracht ontwikkelen en jezef en je gemeenschap voorbereiden. Maar het is een van de bronnen waar ik regelmatig wat informatie uithaal en dat zeker in de referentielijst zal terecht komen.

Persoonlijk heb ik nu nog wel een probleem. Zelfs al doen zich twee rampen voor, het heeft geen enkele zin dat ik twee exemplaren van het boek heb. Dus geef ik graag de vorige editie weg. Er staan wel al wat krabbels in, het is ook gesigneerd maar perfect bruikbaar. Dus wie eerst hieronder reageert krijgt het boek van mij.

5 reacties op ‘alles zelf maken met je eigen handen, hart en hoofd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s