Toekomstbestendig


Ik begin graag met de aankondiging van een fijn initiatief het ‘festival van de verbinding’. Een samenwerking van een aantal interessante organisaties zoals Lets-Vlaanderen, Transitie-Vlaanderen, Re-Story en de novemberverklaring. Van zaterdag 10 september tot zondag 18 september kan je verschillende initiatieven in Vlaanderen bezoeken en meedoen met tal van inspirerende workshops en verbindende activiteiten. Het festival past wonderwel bij de voorlopige titel van mijn boekje in wording en komt overeen met stap 3 van de toekomstbestendigheid. Om dit toe te lichten nog een fragmentje uit het boek.

Toekomstvaardigheden

Nadenken over wat er allemaal kan mislopen is geen leuke hobby.  Eigenlijk willen we daar net niet mee bezig zijn. Toch blijkt dat gemeenschappen die deze oefening doen en zich hebben voorbereid op dergelijke scenario’s veerkrachtiger reageren als iets misloopt.

Uiteindelijk is dit hele boek erop gericht de samenleving robuuster te maken met het oog op de wilde rit die op ons afkomt. Schematisch ziet dit er zo uit.

In kaart brengen van de risico’s is een eerste stap. Als je in een overstromingsgebied leeft hoef je je niet voor te bereiden op de komst van Aliens, maar eerder op natte voeten.  Als je in de buurt van een Seveso[1] bedrijf woont kan je je toch best inschrijven op Be-Alert. In het hoofdstuk ‘doe de veerkracht-test’ bekijken we hoe je zelf deze risico’s in kaart kan brengen.

Daarnaast is het goed te weten op welke netwerken in de buurt je kan rekenen. Zijn er lokale alternatieven rond voedsel, tweedehandspullen of zorg? Is er een Letsgroep of een initiatief om voedseloverschotten te redden? Ken je mensen met een EHBO-opleiding of praktische kennis rond het herstellen van toestellen? Bestaat er een Hoplr-groepje of ander lokaal netwerk om bij aan te sluiten? Ben je op de hoogte van eventuele noodplannen van je gemeentebestuur? In het hoofdstuk ‘samenredzaamheid’ kom je te weten hoe je kan inzetten op het versterken van een ondersteunende gemeenschap.

Ter voorbereiding van lastige momenten kan het goed zijn een aantal praktische en mentale vaardigheden te ontwikkelen. Wie vandaag al tevreden kan zijn met minder en niet zo’n behoefte heeft aan consumeren zal het niet zo erg vinden als de winkels nog eens in lock-down gaan. Wie wat ervaring heeft met meditatie of yoga zal beter kunnen omgaan met stress. Wie groene vingers heeft zal daar letterlijk en figuurlijk vruchten van plukken als het voedselsysteem in de knoop ligt. Wie wel eens gaat wildkamperen zal wellicht beter weten wat voor eetbaars er in de natuur te vinden is. Wie nu al oefent in spaarzaam omgaan met water en energie zal minder getroffen worden als zich een panne voordoet. Wie goed is in het organiseren van buurtfeestjes zal in geval van nood snel een hulpcomité kunnen opstarten. Wie over wat relativeringsvermogen beschikt zal het minder erg vinden als bijvoorbeeld vliegen plots onmogelijk wordt. Over deze vaardigheden meer in de hoofdstukken ‘hart, handen en verstand’.

Ten slotte kan het goed zijn na te denken over wat praktische voorbereidingen en spullen. Kaarsen en een radio op batterijen zijn echt geen overbodige luxe. Als je afhankelijk bent van medicatie kan een extra voorraad misschien handig zijn. Een setje thermisch ondergoed blijft handig mocht de verwarming eens uitvallen. Dit soort lijstje vind je bij de praktische hoofdstukken.


[1] Dit zijn bedrijven waar gevaarlijke stoffen aanwezig zijn die bij een mogelijk ongeluk een gevaar voor de omwonenden kunnen zijn. Je kan hier uitzoeken of je in de buurt van zo’n bedrijf woont: https://www.seveso.be/2 reacties op ‘Toekomstbestendig

 1. Steven,
  Ik vond jouw boek een prachtig initiatief.
  Maar ik heb zo het gevoel dat een goedgemaakte website beter zou zijn, want ik denk dat je bijna dagelijks zal moeten updaten.
  Of omdatber nieuwe problemen in de pipeline zitten, of omdat er zich nieuwe oplossingen presenteren, of omdatber nieuwe interessante werkgroepjes ontstaan.
  Just think about it.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dag Guido,
   Het klopt dat de situatie dagelijks zal wijzigen en er op elk moment nieuwe problemen/oplossingen zullen zijn.
   Ik zou die dan liefst van al uitprinten want stel dat er plots geen elektriciteit meer is….
   Groeten,
   Dirk

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s