je laatste boek


Stel. Omwille van het klimaatprobleem en de biodiversiteit komt er een bijzonder drastische maatregel. Er mag geen boom meer gekapt worden. Hout mag niet meer gebruikt worden voor de productie van papier. Kranten, tijdschriften en boeken worden wereldwijd verboden. Om de beslissing wat de verzachten zegt de wereldregering dat iedereen nog 1 boek mag kopen. Welke zou dat zijn? Hier komt mijn tip: ’t Over leven, van Hugo Tresinie.

Ik schreef er al eens over, maar ik heb het boekje nu al een week hier op de keukentafel liggen, en hoe meer ik er in kijk en lees hoe groter mijn verbazing en bewondering. De hoeveelheid kennis die samengebracht is in deze twee volumes (samen 1600 pagina’s) is verbluffend. In het boek leer je alles over:

 • voedsel telen en bewaren
 • water zuiveren
 • leven zonder stroom
 • jacht en visvangst
 • vuur maken
 • vegetarische alternatieven maken
 • je eigen vezels en kleren maken
 • de kneepjes van tientallen ambachten
 • ijzerbewerking
 • gereedschappen maken
 • bijen houden
 • dieren en vee houden,
 • bomen planten en onderhouden
 • je eigen schoonmaakproducten maken
 • jezelf beschermen tegen rampen
 • EHBO
 • omgaan met insectenbeten
 • je eigen huis bouwen
 • lijm, verven en andere chemische stoffen maken
 • zorgen voor een vruchtbare bodem
 • moestuinen en kruiden
 • omgaan met plaagdieren
 • zaden oogsten en bewaren
 • microbiologie
 • gebruik van mineralen
 • lichaamstaal lezen
 • werken aan een betere wereld
 • en nog veel meer!

Je kan al deze informatie natuurlijk op internet vinden, maar de manier waarop Hugo het samenbrengt is veel handiger. Hij spreek uit eigen ervaring, haalt de romantische kantjes van ‘zelfvoorzienend leven’ er helemaal af. De informatie is praktisch en duidelijk, en dank zij een uitgebreide inhoudstafel én zoekregister zeer toegankelijk. Daarbovenop zit er heel wat humor in, en een heel wat weetjes. Sommigen ervan zijn compleet nutteloos, maar toch boeiend – hoe lang kan een kameel zonder water. Het is dus ook het ideale boek voor wie quizzen maakt.

Als internet uitvalt, de beschaving stilaan uit elkaar valt dat is dit het boek dat je nodig hebt. Als je naar een onbewoond eiland gestuurd wordt idem.

Ik geef hieronder nog de praktische info door zoals Hugo die op zijn facebook pagina weergeeft:

De nieuwe (3de) editie 2022 van het boek ‘t-Over-leven is beschikbaar: 65€ voor beide delen samen (1.600 blz).Verzendingskosten, verpakken…:

 in België: 12€.

 in Nederland & West-Europa: 20€.

Levering gebeurt normaal binnen 1 werkdag na de verzending. Je tekent voor ontvangt.(Laten) afhalen in Midden-Limburg (of Kortessem) kan afgesproken worden.Hoe bestellen:

 Maak 65€ + verzendingskosten over op (IBAN:) BE48. 9796. 1456. 5127 (Hugo Tresinie) (BIC ARSPBE22XXX). Na ontvangst maken we de verzending klaar.

 Stuur een mailtje (tover@cultu.be) met afleveradres en naam van de ontvanger, straat, huis (en bus) nummer, postcode en plaats. (En event. de naam van de rekening, als die afwijkt van je gebruikte naam.)Extra’s in het boek (t.a.v. de website):

 150 Weetjes

 +600 oneliners

 Tabellen en lijstjes (Zoeken op-)

 140 Historische verwijzingen (Zoeken op-)

 52 ‘records

’ 157 interne verwijzingen

 Inhoudstafels

 Eyecatchers met 8 ҂ icoontjes

 De geur, de feeling. Offline, overal blijvend beschikbaar. Je eigen markeringen en notities.De site (toverleven.cultu.be) heeft ook voordelen: zoekfunctie op ieder woord, kan geüpdatet worden, gratis (tenminste voor de gebruiker 😊☹ ) Voorlopig blijft de site nog. De jaarlijkse kosten worden wel steeds hoger. De updates steeds complexer (binnenkort naar Joomla 4 proberen.)Er zal een moment komen dat ik moet afhaken. Als het kan verwittig ik tijdig. (Maar bij een hack kan dat vb. niet meer.)Als de voorraad boeken op is, melden we dat op de website.Nieuw in editie 2022:160 pagina’s (10%) nieuwe info. Maar de uitgave blijft even dik: we verkleinden de marges en het lettertype (met 0,5pt).Duur? Covid verhoogde de grondstofprijzen, ook voor (hout en) papier. En werkuren. De oplage is klein. (Of liever exclusief 😊 ?) Drie boeken van 530 blz. kosten evenveel. Of meer. En dit is geen boek dat je maar één keer doorneemt… Wedden?

2 reacties op ‘je laatste boek

 1. Naar zo’n boeken was ik al lang op zoek. Je hebt me blij gemaakt! Ik hoop er veel in te kunnen lezen en veel uit te proberen. Ik kijk er al naar uit! Groetjes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s