en toch komt de lente


Terwijl ik dit schrijf is de hemel stralend blauw. In onze tuin laten paarse krokussen enthousiast hun kleuren zien. Een koppel duiven is op zoek naar een plaats om een nest te bouwen. Terwijl niet zo ver van hier mannen, vrouwen en kinderen in schuilkelders de nacht doorbrengen. Terwijl bommen inslaan en levens verwoest worden. De veerkracht van de natuur versus de vernietigingskracht van de mens…

Toch is er hoop. De weerstand en de moed van de Oekraïnse burgers die de Russiche inval vertragen. De velen Russen die in eigen land op straat komen, al lopen ze het risico in de gevangenis te belanden. De vele steunbetuigingen en hulpacties die op gang komen. Politieke leiders die onder druk van de publieke opinie steeds strengere sancties nemen. We zijn niet machteloos.

Besef hoeveel vrijheid wij hebben. Hoe veilig we leven en welke overvloed van spullen en energie tot onze beschikking staan. Wellicht zal dit conflict het leven wat duurder maken – en voor een groep mensen in de samenleving is dat écht een probleem. Maar voor pakweg 70 procent van de Belgen is kiezen voor een beetje minder echt géén probleem.

Net zoals bij vele conflicten spelen fossiele brandstoffen een belangrijke rol. Als we zelf ons gebruik ervan beperken helpen we mee aan de stabielere wereld. Dus isoleer je huis, zet de thermostaat wat lager, rij minder met de auto (in plaats van te klagen over dure benzineprijzen), instaleer dan toch maar die zonnepanelen of die warmtepomp. Plan voor dit jaar geen vliegreis. Koop wat minder spullen (want daar zit veel energie in). Laat je tuin verwilderen, help mee met de lokale actiegroep dat opkomt voor meer groen. Check even of je bank ook investeert in de wapenindustrie. Als dit het geval is, laat weten dat je daar niet mee akkoord gaat en verander van bank.

Verwen je kinderen met liefde (in plaats van geschenken), breng ze de principes van geweldloze communicatie bij. Laat ze zoveel mogelijk spelen in de natuur. Leer ze dat empathie vele male belangrijker is dan competitie en prestatie.

Laat je goed informeren. Genuanceerde achtergrond info kan je onder andere vinden bij Mo*, Apache of De Correspondent. Deze onafhankelijke media kunnen slechts werken als wij er iets willen voor betalen. Als je kan draag iets bij, want in een oorlog is de waarheid vaak het eerste slachtoffer. Doe niet mee met de ongenuanceerde opinie’s die enkel nog meer haat en polarisatie toevoegen.

Natuurlijk zijn er machtstructuren die misdadig zijn. Natuurlijk lopen in de wereld een aantal ego’s rond die een gevaar zijn voor ons allen. Natuurlijk moet het hele systeem op de schop en dragen de machtigen een verpletterende verantwoordelijkheid. Dat neemt niet weg dat we elke dag kunnen kiezen welk verschil we willen maken.

Ik ga in elk geval door met mijn missie. Verhalen van veerkracht en verandering brengen om zo het bewustzijn en de actiebereidheid te verhogen. Dus nog even een paar praktische mededelingen.

De Lente-marathon krijgt vorm, meer dan 40 boekvoorstellingen staan op de planning. Check dus even als ik in je buurt kom. Naast de boekvoorstellingen is er ook een theaterversie van Amor Mundi, met Helena Schoeters en Osama Abdulrasol. Op 31 maart in Gent, op 22 april in Leuven.

Er is een tweede druk van het boek op komst en in de Luisterpunt bilbliotheek zijn de opnames gestart voor het luisterboek. Het zal nog enkele maanden duren voor het klaar is, maar je kan hier al een voorproefje horen. Voor wie auditief is ingesteld, een lezer van Amor Mundi stuurde me een prachtige playlist gebaseerd op het boek. Voor iedereen te beluisteren via deze link

Tenslotte nog dit, Amor Mundi staat op de longlist voor de Indie Boekenprijs 2021. Dit zijn boeken uitgegeven in eigen beheer. Je kan hier stemmen op het boek en de cover. Wacht niet te lang, want de stemronde eindigt op 28 februari!  Bij de categorie ‘Beste boek‘ kan je Amor Mundi vinden bij de S van Steven. Als ik nog een kleine suggestie mag doen. In de categorie ‘meest leerzame boek‘ is ‘Honger naar Gent’ van Dirk Holemans en Noël Callebaut zeker een aanrader. Bij het ‘leukste kinderboek‘ is ‘Zilverhoefje’ mijn persoonlijke favoriet.  

Bedankt om helemaal tot hier te lezen. Niet vergeten, we zijn niet machteloos en de lente komt in elk geval.

Een reactie op “en toch komt de lente

  1. Beste Steven, je vraagt in je artikel om minder met de auto te rijden, bewuster aan te kopen… kortom inbinden, soberder leven. Ik heb er geen problemen mee en doe dit al jaren, bewust, maar diene oorlog die de Russen momenteel plegen, snijdt me door merg en been. Waarom al die verwoestingen? Verspilling van energie, doden van mensen? Hoeveel gaat het straks niet ksten om alles te herstellen. Ik krimp ineen als ik de vluchtende mensen zie voor een didactor, iemand die niet goed bij zinnen is.
    Al het verspilde geld aan die oorlog kon veel beter aangewend worden. Mijn sober leven, mijn bijdrage is peanuts bij die verspilling. Triest, intriest ben ik bij zo’n gedrag. Ik schrei dagelijks. Poetin heeft het licht gemist, is echt een zwart gat, een duivel, toppunt van het kwaad, weet niet wat liefde is en dat we in de kern allemaal broeders en zusters zijn, uit dezelfde Bron komen, met iedereen verbonden zijn.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s