Happy 2050?


Het lijkt vandaag een wat naïeve titel. Toch is dit boek van Babette Porcelijn misschien wel wat we nodig hebben. Een aantrekkelijk toekomstverhaal én concreet uitgewerkte paden om er naartoe te gaan. Met ‘de verborgen impact’ schreef Babette al een succesvol boek over onze impact op het milieu. Het is bijvoorbeeld de moeite om even deze test te doen. Nu doet ze er nog een flinke schep bovenop.

Het opzet van Happy 2050 is zeer ambitieus. Een plan ontwikkelen om te komen tot een veilige, rechtvaardige en ecologische wereld. Het is dan ook een stevige turf geworden (495 pagina’s) met een gigantische hoeveelheid informatie. Wat het boek bijzonder maakt is dat het niet alleen over klimaat of milieu gaat. Er zijn uitgebreide hoofdstukken over ongelijkheid, economie, mijnbouw en extreme rijkdom naast de meer klassieke thema’s als energie, voedsel en spullen. Bij elk hoofdstuk is er een uitgebreide analyse van de stand van zaken, waarbij Babette Porcelijn regelmatig aangeeft dat ze het ook allemaal niet precies weet.

Porcelijn gaat niet mee met de stroming die zegt dat wij als individu geen verschil kunnen maken. Doorheen het hele boek maakt ze met concrete voorbeelden duidelijk dat wij (als goedopgeleide, relatief rijke) burger wel degelijk impact hebben op de grote systemen. Met ons geld, ons werk, onze relaties, onze dagelijkse keuzes staan we mee aan het roer.

De toekomstbeelden uit het boek zijn vaak al bekend; een andere maatstaf om vooruitgang te meten (ipv BNP), een circulaire economie, een beperking van rijkdom, eerlijke belastingen, regeneratieve landbouw, een sterke overheid, een eerlijke prijs voor alles wat we kopen, gelijke kansen voor iedereen. Het pijnlijke is dat we zien dat in we in de realiteit nog ver van deze oplossingen zijn. In die zin is het boek vooral een prachtige droom.

De grote hoeveelheid cijfers en infografieken maken het soms wat veel om te behappen, anderzijds is dit boek een uitstekend naslagwerk voor wie met een brede kijk naar de wereld wil kijken. Een huzarenstuk waar we veel inspiratie kunnen uit putten.

Bij het boek hoort ook een website met nog veel meer info. Wie geen zin/tijd heeft om het hele boek te doorworstelen kan direct naar de concrete tips gaan.

Een reactie op “Happy 2050?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s