III.V. mijn hoofd in de wolken


(Lees hier de start van het verhaal. Klik hier voor het personenregister)

De zomer van eenenveertig! Mijn plan om mee te denken over een nieuwe wereldorde zet ik even on hold. Ik ben verliefd. Ik heb geen oog voor drama’s aan de andere kant van de wereld. Al denkt Bart er ernstig over na om me daarheen te sturen. En ondertussen is het feest in BeterGent.

Zondag 21 juli 2041 – 392,42 ppm

De historische startvergadering van de Citycouncil wordt voorgezeten door Greta Thunberg. Deze nieuwe internationale instelling moet de eerste stap worden in de richting van een volwaardige wereldregering. Alle stadsregio’s met meer dan een half miljoen inwoners krijgen een uitnodiging om mee na te denken over een nieuwe aanpak voor de globale problemen. Meer dan duizend steden die samen zestig procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen nemen deel aan de meerdaagse virtuele vergadering. Deze zitting gaat vooral over de procedures rond het nemen van beslissingen. Een harde strijd wordt verwacht tussen haaien en dolfijnen. Als het ooit zo ver komt dat deze instantie de globale koers van de mensheid zal bepalen is van groot belang wie aan de knoppen zit.  Thunberg en haar team hebben heel hard gewerkt om fouten uit het verleden te vermijden. Daarom wordt heel goed geluisterd naar alle mogelijke tegenstemmen. Als het voorstel wordt goedgekeurd komt er veel meer macht bij de continenten die eeuwenlang een marginale rol speelden. De stadsregio’s uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika zullen de facto een meerderheid vormen. In de vele voorbereidende gesprekken is de nadruk gelegd op het einddoel. Vooral de groepen die een halve eeuw alleen maar welvaart en priviliges hebben gekend zijn angstig. Het gaat echter niet om wraak, maar om gelijkheid, om gerechtigheid. Iedereen heeft te winnen bij een keuze voor het algemeen belang, zeker nu de klimaatdreiging steeds sterker wordt. Het vermijden van de koppeling tussen economische en politieke macht is een ander aandachtspunt. Het kapen van de besluitvorming door lobby’s met veel geld heeft duidelijk bijgedragen tot de rampzalige situatie waarin we ons bevinden. De ambitie is deze keer een democratisch model ontwikkelen waarbij alle burgers ter wereld een gelijkwaardige stem hebben. Hoe dat precies moet is nog voorwerp van discussie. Wel zeker is dat het nieuwe internet een rol zal spelen.

In het Kapitaal worden de zittingen openbaar gestreamd. De delegatie van BeterGent wil het plan steunen, en heeft flink ingezet op het overtuigen van andere regio’s. Honderden burgers volgen de soms technische discussies en proberen input te leveren. Het zal nog enkele weken duren tot de eindstemming.

***

Het is muistil in Buitengracht Street, de doorgaans drukke verkeersader in de Greenpoint wijk van Kaapstad. John zoekt beschutting voor de zon onder de luifel van het Cape Town lodge hotel. Hij kijkt naar de dode bomen in het midden van de straat.  Troosteloos spreiden ze hun kale takken als magere mannen die de hemel om regen smeken. Er is geen regen, geen wind, zelfs geen dauw. John ademt diep in. ‘Zo ruikt droogte dus’ mompelt hij. Een vrouw met twee kinderen slentert moedeloos voorbij, ze kijkt hem hoopvol aan. John verzekert er zich van dat er niemand anders in de buurt is en geeft dan zijn plastic flesje aan de vrouw. ‘Thank you, dank, dank, thank you, God bless you’. De vrouw grijpt het flesje vast en zoekt een schaduwstukje op. Ze laat haar kinderen om beurten een slokje nemen. De missie van John past binnen het hulpprogramma van de Verenigde Naties. Het doel is nog zoveel mogelijk mensen uit deze spookstad weghalen. Hij legt de vrouw uit dat er vanavond een konvooi vertrekt en ze best hier in de lobby van het hotel kan wachten. Moeizaam gaat de vrouw de trapjes op, de kinderen kijken John met grote ogen aan. Ze zijn hooguit zeven of acht jaar.

In de inkomhal van het hotel zitten een vijftigtal mensen. Met een doffe blik in de ogen, een paar draagtassen met spullen bij zich. Ook hier is het stil. John begeleidt de vrouw naar een tafeltje waar twee collega’s de gegevens van de nieuwkomers noteren. Dit zal wellicht de laatste groep zijn die kan vertrekken. Al bijna drie maanden komt er geen water meer uit de kraan. De regering heeft een tijdlang geprobeerd om met tankwagens de stad te bevoorraden, een logistieke operatie die onmogelijk vol te houden was voor een land dat al jarenlang in een politieke impasse zit. De prijzen van flessenwater stegen explosief, duizenden mensen zijn gestorven omdat ze vervuild water dronken. Geweld nam ongekende proporties aan. Het stadsbestuur kon niet anders dan iedereen vragen de stad te verlaten. Meer dan drie miljoen mensen moeten een ander onderkomen vinden. Op een donorconferentie toonde de internationale gemeenschap zich enkel bereid om buurlanden wat geld toe te stoppen om opvangkampen te organiseren. ‘En toen liet de wereld Kaapstad vallen’ zo stond het in grote letters op de voorpagina van de Cape Times.

John besluit om nog een laatste tochtje door de stad te maken, maar word aan de deur aangesproken door een vrouw. Een slanke Aziatische vrouw, gekleed in een stijlvolle groene jurk, een grote zonnebril in het geblondeerde haar. Achter de vrouw twee grote rolkoffers met kleurrijke opdruk.

‘Excuseer meneer, ik zit in het Protea hotel een beetje verderop.’

John kan met moeite geloven wat hij hoort. ‘Pardon, bent u een toeriste, hier in Kaapstad, op dit moment?’

‘Tja, ik had het ticket al een jaar geleden gekocht, aan een zeer lage prijs, ik dacht dat het zonde zou zijn om niet te komen. Ik wist wel dat er een probleem was met water, maar…’

‘Niet dat je midden in een humanitair drama zou terechtkomen’. John kijkt de knappe vrouw aan die ergens midden de dertig moet zijn streng aan. Het lijkt alsof ze nu pas beseft hoe roekeloos haar beslissing was. Ze krijgt tranen in de ogen. ‘Ik wil hier weg, maar er is geen taxi meer die me naar de luchthaven kan brengen. Het personeel van mijn hotel is verdwenen.’ ‘Ok, zegt John, je kan vanavond mee met het vluchtelingenkonvooi, dan zien we wel verder. Je koffers zal je hier moeten laten.’

‘Ik ben Yoko’ zucht de vrouw. Ze steekt haar hand uit naar John die na een korte aarzeling met een kleine glimlach haar hand stevig vastneemt. ‘Zachte handen’ denk hij.

***

Bart probeert wat notities te maken terwijl hij op zijn scherm kijkt naar de gesprekken op de wereldtop. Hij heeft het moeilijk zijn gedachten erbij te houden. De technische discussie over een beveiligde votingplatform gebaseerd op een uniek ID gekoppeld aan je DNA lijkt hem toch wat ver gezocht. Zijn gedachten dwalen af naar de spontane volksvergaderingen bij de opstart van BeterGent. Dat was minder technologisch en werkte ook. Met handopsteking. Plots komt zijn dochter zijn kamer binnen. ‘Dag papa, alles goed met je?’ Britt kijkt haar papa aan. Het is een kwestie van weken voor de grote reis met de Aeromoddeler kan starten. ‘Ja hoor, prima. Alleen maken ze het weer veel te ingewikkeld voor mensen in afgelegen gebieden’. Hij wijst naar zijn scherm waarop een tiental pratende hoofden te zien zijn. ’Is je koffer al gemaakt?’. ‘Ben je zeker dat het ok is? Blijf ik niet beter hier?’ ‘Nee, natuurlijk is het ok’ zegt Bart. Het klinkt minder overtuigend dan hij wil. ‘Mijn longen gaan niet meer achteruit. Volgens de dokter kan ik nog honderd worden. Moest ik willen. Dat is maar de vraag natuurlijk.’ Britt legt een arm over de schouders van haar vader. Zijn haar is bijna wit. Bart fluistert: ‘Ben je klaar met de voorbereidingen?’

‘Zo goed als. We gaan binnenkort een paar testvluchten doen. Alleen de bemanning is nog niet compleet, nu Apple en Mona niet mee kunnen.’ ‘Misschien ken ik iemand’ zegt Bart ‘hij is nog jong, maar zeer gemotiveerd en leergierig.’ ‘Man, je jonge vriend die alles wil weten over het verleden?’. Het gezicht van Britt staat op twijfelen. ‘Ik heb iemand nodig die onder alle omstandigheden kalm blijft, die niet te beroerd is om hard te werken.’ ‘Dan is Man je man. Tenzij zijn hormonen te veel opspelen.’ ‘Ik zal er eens mee babbelen’ besluit Britt. ‘Maar nu wil ik naar de finale gaan kijken. Komaan paps, je moet meekomen. Er staat een fietstaxi voor de deur.’

***

Er is heel wat volk op de been voor de eerste finale van de BeterGent Wereldbeker voetbal. Het laatste echte WK vond plaats in Qatar in 2022 en is niet eens afgewerkt. Tijdens de eerste wedstrijden vielen regelmatig spelers dood op het veld door de hitte. De Fifa wou toch doorgaan, maar voor de sponsors vielen de hittedoden niet zo goed. Ze hebben toen een eind aan het tornooi gemaakt. De gouden generatie van Rode Duivels is niet eens in actie gekomen. Gezien er toen een paar akkefietjes genre pandemie en een economische ineenstorting kwamen, is er sinds Qatar geen groot tornooi meer geweest.

Maar in BeterGent hebben een paar slimmeriken toch een manier gevonden. Gezien de hoeveelheid bewoners van andere nationaliteiten in de stad is het niet zo moeilijk 32 landenploegen samen te stellen. De enige leeftijdsbeperking is dat de spelers dertien moeten zijn. Zowel mannen, vrouwen en alles ertussen mag opgesteld worden. Robots worden niet toegestaan, tot grote spijt van Lieven Scheire die thuis een Maradonnabot heeft rondlopen. Een wedstrijd duurt twee keer dertig minuten. De voorbije weken zijn de poulefases en halve finales afgewerkt. Vandaag staan de laatste twee wedstrijden op het programma. De finale tussen de twee favorieten Nederland en Nigeria. Maar daarvoor is er de kleine finale tussen Roemenië en West-Vlaanderen. Er is natuurlijk wel wat discussie aan voorafgegaan of West-Vlaanderen wel als land kan gezien worden. Maar omdat BeterGentenaars gekend zijn omwille van hun voorkeur voor afwijkende ideeën zijn er geen fundamentele bezwaren. De finale kan niet doorgaan in de voormalige Ghelamco arena. Het veld daar ziet er nochtans prachtig uit. De middencirkel staat vol prei, daarrond een kring van rode bietjes en boerenkool. Maar ook aardappelen, maïs en zelf een reeks koffieplanten. In de loges wonen een dertigtal families uit Iran. Ze zijn als klimaatvluchteling erkend en zorgen voor het beheer van deze populaire zelfoogstboerderij.

De finalewedstrijden gaan in het stadion van KVE Drongen. Een paar duizend enthousiastelingen hebben zich rond het veld geïnstalleerd. De Gentse bieren worden in vaten aangevoerd. Dat deze finale samenvalt met het einde van de 198ste Gentse feesten maakt de pret alleen maar groter.

De Nederlanders starten furieus en willen met powerplay Nigeria onder de voet lopen. De eerste tien minuten komt Nigeria er niet aan te pas en staat Apple eenzaam in de spits. Gelukkig is er de Nigeriaanse doelvrouw Chiamaka Nnadozie. Met veel bravoure maakt ze elke doelpoging onschadelijk. Een kwartier voor de rust komt de bal toch in de voeten van Apple Simon. Hij heeft niet meer de topconditie van twintig jaar terug maar speelt met zijn vinnige dribbels de hele Nederlandse defensie op een hoopje. Hij sluit af met een schot in de winkelhaak. Alle spelers, ook de Nederlandse, komen Apple Simon omhelzen en feliciteren. Mona staat glunderend tussen de dansende massa. Ze heeft de indruk dat in haar buik nog iemand mee aan het sjotten is. Wat wetenschappelijk gezien niet kan. De tweede helft is een sprankelend voetbalfeest waarbij Nigeria nog drie keer scoort, Nederland twee keer. Het laatste doelpunt komt er omdat de Nigerianen een rondedansje doen en de bal gewoon aan de Nederlanders laten. Het publiek kraait van de pret en het feest zal de hele nacht doorgaan in alle straten en op alle pleinen. Bart staat met enige verwondering het spektakel te bekijken. Een gezegde van lang geleden schiet door zijn hoofd. ‘Britt’ zegt hij tegen zijn dochter: ‘nu weet ik wat ze indertijd bedoelden met ‘voetbal is een feest’.

4 reacties op ‘III.V. mijn hoofd in de wolken

  1. Dag Nico, bedankt voor je terecht opmerking. In mijn verhaal is de wereldbevolking door de rampen van de voorbije jaar wat gekrompen. Maar dat is voor de lezer niet duidelijk natuurlijk. Ik pas het aan!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s