DEEL II. mijn kinderjaren


(Lees hier de start van het verhaal. Klik hier voor het personenregister)

II.I. maak kennis met de aanstichters

Voor ik verder beschrijf wat er met mij gebeurt lijkt het zinvol wat toelichting te geven bij de oorzaken van de rampspoed in 2025. Daarvoor is een sprongetje in de tijd noodzakelijk en een beetje saaie uitleg. Want sociale media en virtueel geld kunnen in principe terug opstarten. Nieuwe files ontstaan, maar geen hond die er wakker van ligt.

Dinsdag 13 januari 2026 – 428,77 ppm

Inlichtingendiensten uit Duitsland, de VS en Klein Brittannië werken intenstief samen sinds de SMBO om te achterhalen wat de bron kan zijn van deze ongeziene digitale panne. Na de financiële crash van vorig jaar is een uitgebreide cel opgezet met de knapste koppen uit Rusland, India en Zuid-Afrika. Het team werkt dag en nag op zoek naar sporen en daders. Ze krijgen onbeperkte toegang tot alle persoonsgegevens en data – voor zover ze niet vernietigd zijn. De strategie bestaat erin op een minutieuze wijze alle mailverkeer en alle internetfora van de voorbije maanden en jaren uit te pluizen op zoek naar aanwijzingen. Indien nodig tot helemaal terug in de tijd, tot bij de start van internet. Hoewel steeds meer researchers worden ingeschakeld levert dit monnikenwerk weinig op. Pas als het team de data van 2023 begint door te nemen komt er iets naar boven. Bavish Chandrasekhar,een briljante piepjonge ingenieur uit Kanpur is nog maar net toegevoegd aan het team van meer dan drieduizend topresearchers. Als hij dataverkeer van servers uit het wereldwijde net door zijn robuuste zoekmachines haalt valt hem toch iets op. Een digitaal spoor dat erop zou kunnen wijzen dat de actie die nu is uitgevoerd misschien wel al een hele tijd geleden is op touw gezet.

Zaterdag 10 juni 2023 – 424,50

Het zijn niet meer dan 4 nerds die elkaar leren kennen op een actiekamp tegen de Alberta pipeline tussen Canada en de VS. Ze strijden er wekenlang om de heilige grond van de Indianen te redden van een extra aftakking van de oliepijplijn. Als de Amerikaanse regering beslist om het leger in te zetten en de bezetters met geweld te verdrijven nemen ze een besluit. Ze gaan wraak nemen. Niet op de president, niet op de olie-industrie, maar op ‘het systeem’. Ze blijven nog een week in een motel in Arizona, en daar werken ze hun plan uit. Met hun intelligentie en kennis uit onder andere Silicon Valley bedenken ze een manier om in te breken in de onderwereld van Internet. Ze verzamelen stukjes broncode die ze knippen uit Stuxnet en Petya en ontwikkelen daarmee de wapens waarmee ze zullen toeslaan. Ze hebben een fietskoerier gevonden die hen vegan pizza kan leveren terwijl ze vijf dagen en nachten door programmeren. Als ze na afloop naar hun eigen woonplek terugkeren weten ze hun langetermijn wapen goed verborgen in het internet.

De activering ervan is gekoppeld aan de metingen op Mauna Loa Observatory. Op deze vulkaan in Hawaï startte Keeling in maart 1958 de systematische registratie van de CO2 concentratie. De eerste meting van 315,7 deeltjes per miljoen was de start van een steeds steiler opgaande curve. De absolute bovengrens is door klimaatwetenschappers op 450 ppm gesteld. Eenmaal we daarover gaan, dan is de klimaatcatastrofe onvermijdelijk. David, Jill, Sverre en Reeva hebben dit goed begrepen na het streamen van de lezing van Naomi Klein. Reeva is kordaat, ‘onze taak is duidelijk, we moeten gewoon zorgen dat die fucking 450 nooit gehaald wordt’. ‘Ja’ zegt David ‘maar hoe ga je dit aanpakken, er zijn ondertussen zoveel betogingen en petities geweest, zelfs rechtszaken en bezettingen, het heeft allemaal geen impact op de uitstoot’. ‘We hebben gezongen en gedanst, gevast en gezoend, we hebben over hete kolen gelopen en emmers met ijs over onze kop gegoten, we hebben onze voetafdruk zo klein gemaakt als die van de Low Impact Man, maar het systeem draaft maar door’ spreekt Sverre die duidelijk opgewonden geraakt. ‘Juist’ vult Reeva aan ‘het systeem draait door, dat is precies wat Naomi ook vertelt. Sinds de jaren zestig van vorige eeuw is de stijging van de uitstoot maar twee keer stilgevallen. Dat is in 2008 na de financiële crisis en in 2020 bij de eerste Covid-19 uitbraak.’ Jill neemt het woord. ‘Dat klopt, alleen was het telkens tijdelijk en onder druk van de omstandigheden. Het toont wel aan dat de enige oplossing een langdurige economische shutdown is.’ Sverre komt tussen ‘dat kan best, maar dat zal grote gevolgen hebben, miljoenen mensen die hun job verliezen, vooral de zwaksten die getroffen zullen worden. Zoals altijd.’ ‘Dat weet ik’ sust Jill ‘maar dit zal nog steeds beter zijn dan een toekomst met een planeet die 4 of 5 graden warmer wordt. Ik heb een idee waarmee we de hele wereldeconomie kunnen platleggen. We pakken het geldsysteem aan.’ Reeva ‘super, ik doe mee. De vraag is nog wanneer we dit best doen. We mogen in elk geval niet wachten tot de teller op 450 ppm staat, het moet vroeger gebeuren!’

De volgende dagen werken ze hun plan uit. Ze schrijven de software en beslissen dat die zal blijven slapen tot de teller in Mauna Loa op 430 ppm staat. Het is een idee van Jill om even ervoor een waarschuwing uit te sturen. Om duidelijk te maken dat hun actie onomkeerbaar is plannen ze de social media black-out op 439,9 ppm. Wat ze niet kunnen weten is dat in het Afrikaanse regenwoud stukjes RNA zich klaarmaken om tegen die tijd ook toe te slaan. Evenmin dat enkele maanden later het eerste kernconflict in zestig jaar zal losbarsten.

 Het is een hele klus om alles te programmeren en te verbergen diep in het net. Maar ze zijn zeker van hun zaak. Zodra ze klaar zijn beslissen ze om terug te keren naar huis en niemand te vertellen over hun acties. Ze zullen geen contact meer zoeken met elkaar. Het afscheid op de luchthaven van de Sioux Falls Regionale luchthaven is bijzonder. Ze knuffelen uitgebreid en wensen elkaar veel succes met hun verdere leven. Reeva neemt de vlucht naar Boston om dan over te stappen naar Kaapstad. Jill vliegt met Sverre naar Parijs, waar ze uit elkaar gaan.  David is het snelste terug thuis, in Quito, waar hij aan de slag gaat als IT-beveiliger bij de overheid.

Dinsdag 13 januari 2026 – 428,77 ppm

Eenmaal de oorzaken van de SMBO en de VMO gekend zijn is het niet zo moeilijk de malware uit te schakelen. Sociale netwerken kunnen terug opstarten, al is daar niet zoveel animo voor. De grote spelers als Facebook en Twitter hebben zo goed als al hun personeel aan de deur gezet. Het zijn eerder kleinschalige, open-source platformen die snel het gat opvullen. Fairbooks, Humans, Connect, Ubuntu, Okuna, Openbooks en One zijn dergelijk snelgroeiende sociale netwerken. De eerste echte ‘sociale’ sociale media. Ze werken met transparante algoritmes, er is geen reclame, je kan zelf als gebruiker beslissen welke gegevens al of niet bewaard en/of gedeeld worden. De systemen draaien vooral op het werk van honderden gemotiveerde programmatoren die hun basisinkomen gebruiken om de nieuwe netwerken op te bouwen. Daarnaast is ruim de helft van de gebruikers bereid om maandelijks een kleine bijdrage te betalen om de sociale media te gebruiken. Zo ontstaat in enkele maanden tijd een nieuwe generatie van platformen. Volgens mediaspecialiste Hanne Leitaer kan je spreken ‘van een veerkrachtig en divers ecosysteem van met elkaar verbonden autonome sociale netwerken’. Zoals te verwachten komt er nog een poging van een oude krokodil als Florence Delard om een winstgedreven platform gebaseerd op advertenties op te starten. Maar daar is geen publiek meer voor, zeker nu de hele reclamemarkt de voorbije maanden in rook is opgegaan.

***

De obstakels om opnieuw met virtueel geld te werken zijn bijna opgeruimd. De overheid roept iedereen op om naar de bank te gaan en een nieuw rekeningnummer te openen. Deze oproep kent weinig gehoor. Het vertrouwen is verdwenen, en het systeem met het basisinkomen en het fysieke geld is goed ingeburgerd geraakt.  

Een onverwacht gevolg van het nieuw financiële systeem is dat landen waar weinig met cash werd betaald moesten starten met een kleine hoeveelheid liquide middelen. In Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken was betalen met de kaart zo goed ingeburgerd dat er erg weinig Neuros voorhanden zijn. Anderzijds hebben Zuiderse landen zoals Spanje, Portugal en Griekenland grotere hoeveelheden, omdat daar nog ruim 60% van alle aankopen met biljetten en munten gebeurde. Omdat de Europese schulden van die landen niet meer bestaan ziet de situatie van de kneusjes van de Europese financiële klas er plots helemaal anders uit. In de Skandinavische landen en vooral Duitsland gaan er stemmen op om Neuros uit Zuiderse lidstaten op te eisen. Maar simpel is dit niet. Dus krijgen de vele Duitsers en Noren die in Spanje of Portugal wonen te horen dat ze maar beter terug kunnen keren om hun geld in de eigen economie te stoppen. Aangezien de pensioenbetalingen naar buitenlandse rekeningen zijn stopgezet komt de omgekeerde exodus snel op gang. Dat kan enkel met de wagen. Op de Belgische wegen zijn er de zogenaamde Neurofiles. Een lange stoet van Duisters, Nederlanders en Skandinaven op weg naar hun thuisland. Voor de vele huisdieren is de lange reis een lastige zaak. In de meeste tankstations langs de autostrades zijn tientallen achtergelaten honden te vinden. Wie voor letterlijk geen geld eindelijk eens een windhond of border collier op de kop wil tikken kan een gouden zaak doen. In Spanje komen honderdduizenden riante villa’s leeg te staan. De meeste zullen nooit meer bewoond worden omdat de hitte het onmogelijk maakt. Alleen het water van de zwembaden heeft nog waarde.

***

In essay’s en studies wordt de VMD ondertussen omschreven als de grootste herverdelingsoperatie ooit in de geschiedenis van de mensheid. Alle bestaande schulden, ook van de landen in het Zuiden zijn in rook opgegaan, iedereen kan met een schone lei beginnen. Aangezien de rijkdom geconcentreerd was bij nauwelijks één procent van de wereldbevolking zijn zij de grote verliezers. De andere negenennegentig procent ziet weinig redenen om deze oude elite terug in ere te herstellen. Er zijn genoeg andere kwesties. De voedselvoorziening die een flinke klap zal krijgen door de nucleaire winter, de vluchtelingenstromen door de klimaatchaos en de geopolitieke conflicten. Het Demeter virus dat nog niet onder controle is en steeds meer slachtoffers maakt. Business as usual lijkt deze keer nog veraf.

(Lees hier de start van het verhaal. Klik hier voor het personenregister)

Een reactie op “DEEL II. mijn kinderjaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s