I.X. een veranderend klimaat


(Lees hier de start van het verhaal. Klik hier voor het personenregister)

Ik ben net de helft van mijn tijd in de baarmoeder voorbij. Nog een maand of vier en ik kom terecht in een wereld vol verwarring, geweld en onheil. Drie van de vier ruiters van de Apocalyps zijn al op het toneel verschenen. De vierde wacht gewoon tot mijn geboorte. En wie weet staat er een telfout in het boek Openbaring van het Nieuwe Testament en zijn het er nog een pak meer. Ik dobber gewoon rond zonder al die donkere gedachten. De autoriteiten in de buitenwereld proberen wanhopig de gaten in de dijk te stoppen. De wereld stilleggen is zowat het laatste redmiddel.

Vrijdag 18 april 2025 – 430,23 ppm

Nauwelijks een week na de historische beslissing zijn de details uitgewerkt. Alle Europese burgers in de Eurozone zullen hun eerste basisinkomen cash ontvangen in de laatste week van april. Het drukken van het papiergeld is volop bezig, en een waterdicht distributiesysteem op basis van het rijksregisternummer moet alle misbruiken voorkomen. Na Groot-Brittannië zijn de voorbije jaren ook Nederland en Frankrijk uit de Unie gestapt. Hongarije is buitengezet. Over uitbreiden van de Unie wordt sinds 2022 na het conflict met Turkije was met geen woord meer gerept. In de groep van PPDD-landen (Portugal, Polen, Denemarken en Duitsland) is al jaren een groeiende exit beweging actief. Het aangekondigde Europese basisinkomen zal ervoor zorgen dat deze populistische beweging in twee weken tijd implodeert. De inwoners van die landen zijn maar wat blij dat ze nog recht hebben op de Europese Deus Ex Machina. In Nederland gaan meteen stemmen op om een referendum op te zetten om terug lid te worden van de Unie. In België is er ongerustheid, omdat behalve Luxemburg en Duitsland alle buurlanden van het kleine landje al eerder uit de Eurozone zijn gestapt. Wat er nu niet bij kan is een stroom van Franse, Engelse en Nederlandse vluchtelingen die hopen als basisinkomen-migrant erkent te worden. Dat Nederland de voorbije jaren al tien procent van zijn grondgebied moest afstaan aan de oprukkende Noordzee zorgde al voor flink wat migratie richting België. Daarom precies is een robuust controlesysteem voor de uitreiking van het cash basisinkomen noodzakelijk.  Ondanks de twijfels moet de invoering van de Nieuwe Euro, in de volksmond meteen de Neuro gedoopt, snel en efficiënt worden ingevoerd. De voorbije weken zonder digitaal geld hebben al voor te veel schade gezorgd.

****

Het is begrijpelijk tussen de plooien van het nieuws gevallen. De meetstations van Mauna Loa en de duizenden anderen ter wereld tonen 18 dagen na het verdwijnen van het geld een stagnerende trend. De concentratie van CO2 deeltjes neemt niet langer toe, en na het toepassen van de nodige statistische correcties lijkt er zelf een daling op te treden. Dit voor het eerst sinds de Covid-crisis in 2020. Klimaatwetenschappers hopen stilletjes dus dat het economisch herstel deze keer niet te snel zal gaan, want mocht de dalende trend nog even aanhouden dan kan het doemscenario van 2 graden opwarming misschien nipt vermeden worden. Uiteindelijk hebben de befaamde akkoorden van Parijs vooral intenties opgeleverd, en is de concentratie van CO2 deeltjes ondertussen gestegen tot net 430 ppm, toevallig op die bewuste 1 april 2024.

***

Een opgemerkt opiniestuk gaat van hand tot hand. Omdat het niet via social media gedeeld kan worden hebben nogal wat mensen de pagina uit de krant een aantal keren gekopieerd. Hier en daar is het stuk te lezen in bushokjes of gewoon aan het raam voor de sanseveria’s. Roger Schelstraete had al meerdere stukken geschreven onder zijn werknaam ‘Roger Scheldtirade’. Hij kan nogal tekeergaan tegen de verkwistende levensstijl, hij was het die de financiële crash van ’22 had aangekondigd (al kondigde hij wel bijna elk jaar een systeemcrash aan), hij was boos op consumenten en ondernemers, maar vooral politici waren zijn geliefde doelwit. Het nieuwe stuk is echter opvallend mild van toon, de auteur drukt zijn dankbaarheid uit voor de gebeurtenissen van de voorbije drie weken. Waarmee hij meteen de eerste is die openlijk dit standpunt durft te verkondigen. Hij geeft een opsomming van de positieve gevolgen die op de korte tijd al zichtbaar zijn, een behoorlijk lijstje. Niet alleen het stilvallen van de stijging van de CO2-uitstoot, maar ook het toegenomen sociaal contact, de gezondere levensstijl en de samenwerking die overal ontstaat. Schelstraete weigert mee te gaan met de veelgehoorde stelling dat de SMBO en de VMM (virtual money miss) een terroristische aanval zijn op onze levensstijl, maar noemt het een humanistische actie voor onze waarden en ons voortbestaan. Als gevolg van zijn stuk zal hij opgepakt worden en enkele dagen ondervraagd worden door de inlichtingendiensten.

***

Het verdwijnen van het virtuele geld is ondertussen op vele vlakken voelbaar. Aangezien zowat alle automobilisten met een kaart tanken is het stil aan de tankstations. Wie nog wat baar geld heeft denkt twee keer na alvorens te beslissen om daarvoor benzine te kopen. Wie nog wat brandstof in de tank heeft laat zoveel mogelijk de auto staan voor noodgevallen. In nauwelijks twee weken tijd is een gigantische mentaliteitswijziging werkelijkheid geworden. De auto is er enkel nog voor als het niet anders kan. Nooit waren ze zoveel gebruikers van het openbaar vervoer en deelauto’s, nooit waren er zoveel fietsers en voetgangers. Dit is meteen voelbaar aan de luchtkwaliteit in de steden. Voor het eerst in jaren worden moeiteloos alle Europese normen gehaald.

***

En dan komt er nog een mededeling. Niet vanuit Europa, maar vanuit Washington waar de leiders van G22 in spoedzitting bij elkaar zijn. De twintig grijze mannen en twee vrouwen staan op de trappen van het Capitool. Ze houden elkaars hand vast terwijl de Franse presidente naar voren stapt om het woord te nemen.  ‘There is no alternative’. Met deze openingszin is de toon meteen gezet. De verspreiding van het virus gaat steeds sneller en er is nog geen zicht op een werkbare behandeling of vaccin. Na omstandig overleg tussen de belangrijkste wereldleiders is besloten tot de grote shutdown. Om een onbeheersbare pandepidemie te vermijden is er maar een maatregel effectief. Het internationaal verkeer stilleggen. Om een stormloop te vermijden is beslist alle vliegverkeer met onmiddellijke ingang stop te zetten en dat overal tegelijk. ‘Sinds enkele seconden is alle vliegverkeer geschorst’ zegt de populaire Franse presidente. ‘Vliegtuigen die op de landingsbaan klaar staan zullen nog vertrekken, net als de vluchten die ons straks naar ons eigen land brengen. Alle andere vliegtuigen blijven aan de grond. De verspreiding van het virus is een risico voor de hele mensheid. Wereldwijd zijn er al ruim 300 haarden bekend, we moeten koste wat kost vermijden dat het er meer worden. Er is geen andere keuze. De eerdere Corona uitbraken zijn maar een hobbeltje in vergelijking met de berg genaamd Demeter virus. We hopen zo snel mogelijk deze maatregel terug te kunnen schroeven.’

De impact van de aankondiging is ondenkbaar, al is het begrip ‘ondenkbaar’ bij het grote publiek al flink opgerekt de voorbije weken. Als Odette het nieuws verneemt kan ze haar tranen niet bedwingen. Haar dochter en twee schattige kleinkinderen in het verre, gewelddadige Boston. Een schoonzoon in Nigeria. Hoe moest het nu verder? Ze kijkt met afgrijzen naar de verscheurende taferelen, panoramisch gefilmd op vliegvelden overal ter wereld. Gezinnen die uit elkaar worden gerukt, wanhopige mensen die het tarmac bestormen, een vergeefse poging om op een vliegtuig te raken. Sprakeloze zakenmensen die niet meer naar huis kunnen samen met gestrande diplomaten en backpack-toeristen.

***

Niet alleen de luchtvaart wordt getroffen. Ongeveer veertigduizend vrachtschepen en tankers moeten de volgende maanden voor anker. De hele handel van gepelde garnalen uit Marokko, appels uit Zuid-Afrika en snijbloemen uit Ecuador valt in één klap stil. Op zich niet zo’n probleem, want de vraag naar deze producten is behoorlijk gezakt de voorbije weken. Vele boeren in Kenia eten nu voor het eerst zelf van de fijne boontjes die ze normaal enkel voor de export produceren.

Volgens voorzichtige schattingen zijn er ongeveer 17 000 vliegtuigen in de lucht op het moment van de aankondiging. Dat zijn minstens 2 miljoen mensen. Wie geluk heeft zit op een vlucht richting huis. Meer dan 1 miljoen mensen stranden in een land waar ze in principe slechts even op bezoek kwamen. Ze krijgen een speciaal statuut als onvrijwillige vluchteling, ofwel Air-Refugees, waarmee ze recht krijgen op een minimale steun. Zolang deze noodtoestand duurt.

Een reactie op “I.X. een veranderend klimaat

  1. Hoi Steven, ik ben nog steeds aan het lezen. Maar ik ga niet meer per bijdrage commentaar leveren. Ik wil het laten bezinken, en in grotere blokken naeen lezen om een beter ‘invoelen’ te hebben. Toch hier een opmerking in het stukje ‘En dan komt een mededeling’. Daarin begin je over ‘de epidemie’, dat komt niet helemaal uit de lucht vallen in het verloop van je verhaal, maar toch. Ik stond eerst op het verkeerde been en dacht dat je het had over de digitale virussen. Misschien wat verduidelijken of zo. Je ziet maar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s