I.IX. de synchroshock


(Lees hier de start van het verhaal. Klik hier voor het personenregister)

Na die eerste april is de traditie van aprilgrappen geruisloos verdwenen. Net als Black Friday bestaan deze gewoontes enkel nog in de herinnering van al wie ouder is dan ikzelf. Ik ben rustig bezig aan week 23 van mijn ontwikkeling. Ik hoor dat de hartslag van mijn moeder af en toe de hoogte in gaat. Het nieuws van een virus nog straffer dan Covid-19 begint door te dringen. Het zijn bijzondere dagen voor de hoofdrolspelers.

Dinsdag 8 april 2025 – 430,14 ppm

 ‘Ik kom’, verschijnt op het kleine scherm na het gekwaak van een of andere exotische kikker. Bart ruimt voor de vorm wat papieren van de keukentafel. Gelukkig zijn er voldoende groenten in huis om snel een pasta in elkaar te flansen. Hij heeft nog maar net de uien op het aanrecht klaargelegd en daar staat Britt in de kleine keuken. Bart moet er nog steeds aan wennen dat zijn dochter net iets groter is geworden dan hijzelf. Vader en dochter omhelzen elkaar kort. Britt gaat aan tafel zitten. ‘Hier’ zegt Bart ‘wil jij deze paprika’s snijden. Ik doe de wortels wel’. ‘Zeker paps.’ en ze begint de groenten in grove brokken te snijden. ‘Zeg, wat is er allemaal aan het gebeuren? De hele wereld lijkt wel stil te vallen, nu alle virtuele geld gewoon verdween.’ Bart legt even zijn mes aan de kant. ‘Ja, het is zoals met de social media crash. De dollar, de euro, de yeng, de Bolivar, de CFA, alle valuta die ergens op een server of datadrager stonden zijn verdwenen’. ‘Ongelofelijk.’ Britt gooit de stukken paprika in de pot met de pruttelende ajuin. Bart protesteert, al is het met weinig overtuiging. ‘Moeten we die niet eerst afspoelen?’ Britt haalt de schouders op. ‘Alsof dit nu enig belang zou hebben.’ Bart roert traag in de pot. ‘Het is inderdaad ongezien. Ik hoorde van mensen in de bank dat financiële gegevens die bewaard werden op servers, Cd-roms en oude floppydisks zijn gewist zodra een poging wordt ondernomen om ze te lezen. ‘Heb jij een idee wie erachter zou kunnen zitten?’. Britt veegt de pitjes van de paprika van de tafel in haar hand. ‘Ik zal ze best bijhouden hé. In mijn klas denken ze dat de oude Poetin de wereld nog een laatste poets wil bakken, nu duidelijk is dat hij niet lang meer te leven heeft’. Bart gooit de inhoud van een blik tomatenpuree bij de groenten en zet een pot water op de keramische kookplaat. ‘De Russen hebben inderdaad een behoorlijke reputatie als het gaat over cyberterrorisme. Het voorbije decennium hebben ze meerdere verkiezingen op die manier beïnvloed. Maar welk voordeel halen de Russen hieruit, naar ik begrijp is de chaos daar nog stukken groter dan bij ons’. Britt gaat naast haar vader staan en doet wat paprikapoeder in de pot. ‘Eerlijk gezegd heb ik wel aan mijn mama gedacht. Zou haar groep van Climate Warriors dit kunnen organiseren? Het lijkt me de coolste revolutie in vele decennia. Alleen is het wel lastig nu ik niet meer aan mijn rekeningen kan. Heb jij nog wat cash?’ Britt neemt een paar borden uit de kast en zet die op tafel. Bart wil niet zeggen dat hij altijd een voorraadje cash in huis heeft voor noodgevallen, maar hij kan zijn dochter geruststellen. ‘Een beetje, Britt, een beetje. En je kan natuurlijk wat meer naar hier komen om te eten enzo, mijn legendarische voorraad blikken is er nog steeds.’ ‘Ik heb gelezen dat in een gemiddelde supermarkt voldoende voedsel is om een persoon gedurende 55 jaar in leven te houden.’ Britt schept haar bord vol spaghetti. ‘En als je ook het aanwezige honden- en kattenvoer erbij neemt zelfs voor 63 jaar.’ Bart reageert meteen. ‘Wist je trouwens dat je in geval van nood kattenvoer aan de hond kan geven, maar je beter geen hondenvoer aan de kat geeft?’ ‘Dat wist ik niet’ grinnikt Britt ‘smakelijk’.

***

Het virus is gestaag aan het oprukken, in zeventien landen op drie continenten zijn samen al drieduizend doden geteld. Toch kunnen de kopstukken van de WHO onvoldoende politieke steun verwerven om de broodnodige lockdown van alle vliegvelden te realiseren. Volgens epidemiologen is dat wellicht de beste manier om de verspreiding van het virus alvast te vertragen. Maar nu iedereen de handen vol heeft met het verdwijnen van het virtuele geld is het onmogelijk ook het vliegverkeer lam te leggen. Te meer daar de sector niet hersteld is van de recente Corona uitbraken. De leiders van de rijke landen halen allerlei nobele argumenten aan, hoe erg ze het allemaal vinden enzo. Dat het virus vooral vrouwen in het Zuiden treft speelt daarbij geen enkele rol. In een editoriaal van de New York Post is het cynisme groot. De reactie toen enkele jaren terug vooral blanke mannen stierven was behoorlijk anders dan vandaag. Op de donorconferentie die inderhaast is bij elkaar geroepen is er grote bereidheid om massaal middelen te investeren in onderzoek naar een vaccin. Alleen is helemaal niet duidelijk hoelang dit nog kan duren, en hoeveel dit zal kosten. Om nog te zwijgen van de netelige kwestie hoe de donoren hun beloofde geld moeten overmaken. Enkele minister hebben voor de zekerheid een diplomatenkoffertje met bankbiljetten meegebracht, om alvast iets te kunnen bijdragen. Eigenlijk is er maar een optie. Wereldwijd de beste onderzoekers en academici laten samenwerken om zo snel mogelijk het virus te identificeren en een remedie te ontwikkelen. Zonder een vergoeding in het vooruitzicht te kunnen stellen. De Farma-industrie is tegen, maar heel wat van hun briljantste medewerkers zijn voor. Ze zijn bereid samen te werken, met als voorwaarde dat geen enkel bedrijf een patent op het mogelijke vaccin kan claimen. Zo ontstaat er al snel een wereldwijd platform waarop alle kennis gedeeld wordt. De wetenschappers gebruiken academische IT-platformen, en tot ieders verbazing blijven deze wel functioneren. Zo ontstaat het grootste wetenschappelijke samenwerkingsverband sinds de marslanding. Opnieuw is India een van de landen die zich het sterkst engageert om dit probleem aan te pakken.

***

Mona zit aan de keukentafel. Haar vader, die zich doorgaans gedraagt als het vleesgeworden voluntarisme zit er aangeslagen bij. Haar moeder Elisa is echter vastbesloten de beschaving in stand te houden, al is het maar binnen de muren van hun comfortabele vrijstaande woning met tuin. Jef de labrador is vrolijker dan ooit. Het hele gezin samen en een gigantische voorraad gevitamineerde hondenbrokken in het midden van de keuken. ‘Goed’ zegt Joris ‘het ziet ernaar uit dat we met een mondiale crisis te maken hebben’. Mona rolt met haar ogen bij het woord mondiaal. Ze is de overtuiging toegedaan dat haar papa iets te veel hippie is gebleven. Hij werkt niet toevallig bij Flower Power, een bedrijf dat de zakjes voedingsstoffen produceert die je krijgt bij aankoop van snijbloemen. ‘Niemand weet precies wat er aan de hand is, maar we kunnen zeker zijn dat de instanties hun uiterste best doen om alles zo snel mogelijk weer normaal te krijgen’. Elisa kijkt haar man aan en verwacht wat steun in haar pogingen dochterlief gerust te stellen. Joris vermant zich. ‘Ja, Mona, echt waar, onze regering is voorbereid op zulke situaties, binnen een paar dagen is alles weer ok’. ‘Ik hoop het’ zuchtte Mona ‘jullie weet toch dat ik kaartjes heb voor Jovi Zero volgend weekend in Vorst nationaal’. ‘Misschien moeten we toch enkele afspraken maken voor de volgende dagen.’ Gaat Elisa onverstoorbaar verder; ‘Ik heb het even nageteld, en we hebben nog een behoorlijke voorraad voedsel, we kunnen het zeker tien dagen volhouden. Voor noodgevallen heb ik toch wat cash geld verborgen.’ ‘En als het moet kunnen we nog altijd hondenbrokken eten, hé papa’ vloekt Mona en ze stormt de trap op.

***

Bart heeft een lang zoomgesprek gehad met zijn zus Ellen in Boston. De situatie is behoorlijk penibel. Het wegvallen van de sociale media en het geld valt er samen met een erg late winterprik die nu al dagen aanhoudt. De kou zorgt ervoor dat er minder wordt geplunderd, slechts de grootste durvers of meest wanhopige sukkels gaan door de sneeuw en vrieskou op zoek naar voorraden. Maar Ellen zit veilig in hun appartement, Arwe en Mare zijn al enkele dagen thuis van school. Aangezien de winterprik op voorhand was aangekondigd is er een voldoende voedsel in huis. Toch klonk er ongerustheid in de stem van Ellen. ‘John is op missie in Nigeria, met artsen zonder grenzen. Op zich een routine bezoek, maar in een laatste gesprek had John het over een mogelijk zeer gevaarlijk virus. Dat kunnen we nu toch missen als kiespijn.’ Bart besluit om het niet te hebben over het mogelijke Chinees-Indische conflict wat volgens hem elk moment kan losbarsten. Hij luistert naar Arwe en Mare die vrolijk vertellen over de vele sneeuw en de dozen met cornflakes in huis. Nu hebben ze meteen een hele verzameling koelkast magneetjes van de Hopqins!’

***

Er bestaat ondertussen een mooie naam voor: de synchroshock. Dat wil zeggen dat niet één, maar minstens twee vitale systemen in elkaar klappen. Dit is al veel langer voorspeld door de aanhangers van de speltheorie en systeemwetenschap, zij het dan vooral als een theoretische mogelijkheid. Tussen de academici is nu een discussie losgebarsten over het feit of het wegvallen van sociale media echt wel als een schok kan worden bestempeld, maar na het verdwijnen van het mondiale geldsysteem én de wereldwijde uitbraak van NH4H7 zijn de deskundigen zeker. Dit is, voor het eerste in de menselijke geschiedenis een duidelijk voorbeeld van een wereldwijde synchroshock. Op de hoofdpagina van de Times zelfs een “MegaSynchroShock”, met drie hoofdletters. De lang aangekondigde collapse is misschien nog niet begonnen, maar de afbrokkeling lijkt ingezet te zijn. De preppers die de voorbije decennia flink in aantal zijn toegenomen trekken zich terug in hun versterkte vestingen. De superrijken die een plaatsje hebben gekocht via het Seasteading Institute krijgen de raad zich in alle discretie naar hun luxueuze schuilkelders te begeven. De loslippigheid van enkele van de sterren had ervoor gezorgd dat er één van de topgeheime locaties in Nieuw-Zeeland toch in de roddelpers opdook. Deze comfortabele viersterren bunker is meteen onbruikbaar omdat die omsingeld wordt door duizenden fans die alsnog hopen op een selfie met hun idool. Gezien de toestand is er plots haast bij het afwerken van bucket-lijsten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s