Een nieuw decennium, een nieuw begin.


Deze zomer schreef ik hier nog een stukje over de nakende vernieuwing van de ‘Low Impact Man’ aanpak. Vandaag sta ik een paar stappen verder, met een nieuwe look en een nieuwe baseline.

Vooreerst is de basesline aangepast. Bij de start in 2008 klonk het: ‘meer geluk met minder voetafdruk’, een jaar of vijf geleden aangepast naar ‘over leven binnen de grenzen van één planeet’. Vanaf nu ga ik resoluut voor ‘liefde in tijden van verandering’. Het resultaat van een veranderende wereld en voortschrijdende inzichten. Uiteraard blijft het belangrijk om de grenzen van onze planeet te respecteren en een levensstijl te kiezen die daarbij past. Ondertussen ben ik erachter gekomen dat het om veel meer gaat dan een kleinere voetafdruk, een ander economisch systeem of een strijd tegen vervuiling en armoede. Het gaat om de basishouding waarmee we anderen en de wereld tegemoet treden. Voor sommigen klinkt het wellicht wat melig, maar liefde zal cruciaal zijn in komend decennium. Ik zal hierover binnenkort nog wat meer schrijven.

Niet alleen de baseline, maar ook het aanbod is aangepast. Ik blijf lezingen, workshops en voorstellingen geven voor scholen, verenigingen, bedrijven en gemeentes. Nieuw zijn de trainingen rond ‘spreken met impact’, omdat ik door de jaren heen veel geleerd heb over het belang van de manier waarop een presentatie gebracht wordt. De komende tijd ga ik meer activiteiten ondernemen in kader van ‘Actieve Hoop’.

Verder ga ik wat meer aandacht besteden aan mijn communicatie. Zo kan je je vanaf nu inschrijven op een nieuwsbrief met inspiratie en verhalen voor het nieuwe decennium.

Het werk is nog niet af, maar toch al een bedankje, voor Koenraad van Strategies en Leaders voor de kritische vragen en bruikbare tips, Hannes Couvreur en Sus Evers voor de mooie fotoreeks, Annemie Maes die het grafisch werk levert en natuurlijk alle mensen van het ‘adviesteam’ die me erg waardevolle feedback geven.

3 reacties op ‘Een nieuw decennium, een nieuw begin.

 1. Mooie verdieping, Steven. Inderdaad de mens staat voor een volledige transformatie, in de buitenwereld gewild of gedwongen, maar de echte verandering zal er maar komen als de mens ook innerlijk (wil) veranderen. Ik zie velen roepen, het systeem moet veranderen. Maar zie ook dat de wil om zelf te veranderen een stuk moeilijker ligt. Een boeiende tijd!

  Like

 2. Bedankt best Steven,

  Laat nog eens duidelijk zijn dat wij je initiatieven ten zeerste op prijs stellen!

  Wij hebben bij onze gemeente een lezing – of hoe noem je dat – voor de school jeugd van jou – of vbv Jelmer Mommens – ( maar die is nog niet gecontacteerd in verband met andere items, waar hij in zijn boek over spreekt, en waarin we ons niet echt kunnen vinden ) in het Cultureel Centrum aan geprezen. Schepen van milieu Joris Mertens vond het een goed idee.

  Ondertussen is de realiteit in Lommel dat de bouw – hoe moet ik het noemen – ( niet te negatief want dan sorteer je meer problemen, maar je moet het toch noemen zoals je het beleeft …) rage, ons niet blij maakt. Een perkje van 100m zou de insecten ook een plek moeten geven. Zo werkt het denken wij niet. Om oprecht te zijn worden wij er nogal depri van, maar niet te lang, want we moeten nu eenmaal vooruit. Ik denk dat het voor een stuk politieke bouw agressie is. ( projecten van de vorige socialisten nog, maar die wel door de huidige CDN vers verder zijn loop krijgt.)

  Goed dat het even regent in Australië waar 80% van de Blue Mountains vernietigd is en men niet meer weet of het nationale park zich nog kan herstellen. ( Een van de kinderen woonde 3 jaar in Sidney ) Nu weer thuis, veganist en helemaal doordrongen van de noodzaak en ernst van de klimaat zaak.

  Tot later en vriendelijke groet,

  ________________________________

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s