meer Impact voor de Low Impact Man?


Ruim tien jaar geleden ging ik van start met een simpel experiment. Samen met mijn kinderen op zoek gaan naar meer geluk met minder voetafdruk, naar een manier van leven met een zo klein mogelijke ecologische impact. Bijna toevallig wordt het idee opgepikt door de media, Low Impact Man wordt een begrip en een beetje een bekende Vlaming. Mijn avonturen worden gevolgd, uitvergroot en becommentarieerd door heel wat mensen. Zonder het zo te plannen krijg ik plots de titel van meest ecologische Belg (al klopt dit natuurlijk niet).

Het experiment duurt een jaar en na afloop denk ik dan; “ok dat was boeiend, hier heb ik veel uit geleerd. Wil ik nu terug naar mijn leven, mijn job van voor het experiment?” Daar heb ik niet eens zelf een antwoord moeten op geven. Plots vroeg Dimitri Leue me om mee te spelen in een theatervoorstelling, kon ik een boek publiceren, kreeg ik uitnodigingen om te gaan spreken bij de meest diverse groepen. Mensen willen mijn verhaal horen en er zelfs voor betalen. Dus ben ik zelfstandige geworden. Zonder groot plan en met in mijn achterhoofd de gedachte dat binnen een paar jaar de Low Impact Man alweer vergeten zou kunnen zijn.

zo is het begonnen, in mei 2008

Maar kijk, de vragen blijven komen. Ik word uitgedaagd om mijn verhaal op andere manieren te vertellen en breng humor en muziek in de lezingen. Ik stop veel energie in mijn blog en bereik tijdens op het hoogtepunt 600 mensen per dag. Ik maak zelf een eco-comedy show en ga op tournee in Vlaanderen. Iemand vraagt me om samen een kinderboek te schrijven. Ik word betrokken bij projecten rond duurzaamheid in de cultuursector. Scholen en socio-culturele verenigingen nodigen me uit, van Ramskapelle tot Genoelselderen. En als het gaat over de ecologische voetafdruk zijn er nog redelijk wat journalisten die me weten te vinden.

Mijn winkeltje draait niet slecht. De voorbije twaalf jaar heb ik op diverse manieren 1300 keer mijn verhaal kunnen vertellen voor een heel verschillend publiek. Volgens mijn telling ongeveer 96 000 mensen die me live hebben gezien. Dan zijn er nog kijkers, luisteraars en lezers waarvan ik geen flauw benul hebben met hoeveel ze zijn en wat ze met mijn verhaal doen. Niet onbelangrijk, al die tijd heb ik behoorlijk mijn bio-boterham verdient, door te doen wat ik het liefste doe.

Geen enkele reden tot klagen dus. Maar toch. Als ik kijk naar de ecologische en sociale uitdagingen die op ons afkomen moet er nog zoveel gebeuren, en dat op korte tijd. Dus komt bij mij ook de vraag wel eens naar boven wat ik nog anders of meer kan doen. Want in tegenstelling tot wat mijn pseudoniem doet vermoeden wil ik zoveel mogelijk impact. Wil ik zoveel mogelijk mensen bereiken, zoveel mogelijk in beweging zetten. Ik twijfel regelmatig of het nog wel goed komt met de mensheid, maar tegelijk wil ik alles proberen om daar een bijdrage aan te leveren.

Dus ben ik met het oog op de volgende – en wellicht laatste – tien jaar van mijn beroepscarrière wat gaan nadenken over deze kwestie. Op welke manier kan ik mijn bijdrage voor een betere wereld sterker maken. Als je dat denkwerk op je eentje probeert te doen ga je snel in cirkels denken. Zie je over het hoofd wat voor buitenstaanders vanzelfsprekend is. Dus heb ik beslist me hierbij te laten bijstaan. Niet aan de toog met wat vrienden, maar professioneel. Dus ben ik gestart met een traject onder begeleiding van Strategies and Leaders. Een frisse club die ‘er is voor organisaties en bedrijven die onze hoop op radicale maatschappelijke verandering delen. We zijn sterk in strategisch consultancy en nieuw leiderschap.’ Ik ben dan wel geen bedrijf, maar na een paar gesprekken bleek dat S&L met veel goesting mijn zaak wou bekijken.

En dus zijn we gestart met een doorlichting van mijn Businessmodel, het samenstellen van een raad van advies, het bedenken van een Groot Gedurfd Brutaal Doel. Dit alles moet binnen enkele maanden leiden tot een Low Impact Man 2.0, eentje met meer impact

Dit boeiend traject wil ik graag delen, en dus zal je er regelmatig op mijn blog wat over kunnen lezen.

6 reacties op ‘meer Impact voor de Low Impact Man?

 1. net als jou ben ik enkele jaren terug (2012) begonnen met iets bijdragen om de wereld te veranderen & iets te doen voor het klimaat & mensen. Ben begonnen herbebossen in Congo, met doelstelling 1500ha planten tegen 2020. We hebben dat eigenlijk vlot gehaald, zitten nu al op 2000ha, en wil het nu groter aanpakken, 50.000ha bos aanplanten is de nieuwe doelstelling. Een ‘groot gedurft brutaal doel’. We werken nog steeds zonder subsidies. Maar voor zo’n groot doel zal dat wel nodig zijn. Ik wil dat eigenlijk zelf vooral doen vanuit congo, en minder aanwezig zijn in faja lobi cafe, maar hiervoor zal er hier ook een stevige organisatie nodig zijn. Misschien wil je hieraan meewerken?

  Like

  1. dag Jurgen, super wat je aan het doen bent in Congo! Ik weet niet zeker of ik een grote rol kan spelen, maar ik wil wel eens nadenken of van gedachten wisselen hierover (mocht je nog eens in Gent zijn, anders kunnen we al via mail starten: steven@lowimpactman.be )

   Like

 2. Het is je vraag niet maar JA ik wil dit impacttraject van cassette naar Spotify volgen.

  Outlook voor Android downloaden

  ________________________________

  Like

 3. Steven, indrukwekkend hoe je jezelf al gans je leven in vraag stelt en heruitvindt en op die manier anderen zoals mezelf inspireert. Wil gerust eens sparren in Gent over je volgende WIG (Wildly Important Goal) voor 2.0.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s