het klimaat wacht niet op de gele trui


Oef, zomer dus. Het lijkt erop dat nogal wat mensen blij zijn dat ze zich niet langer moeten bezighouden met lastige kwesties zoals het klimaat en de toekomst. De bezorgdheden vandaag zijn eerder de files onderweg, het aantal valiezen in de inkomhal van de luchthaven én welke Belg vandaag mee in de goede ontsnapping zit.

Het is uiteraard logisch dat een mens af en toe helemaal niks wil weten van van wat er mis loopt. Je zou wel gek worden als je alle alarmsignalen serieus zou nemen. De klimaatverandering houdt natuurlijk geen rekening met het ontbreken van een regering of onze verzadiging wat betreft slecht nieuws. Binnen enkele weken breken we met zijn allen een nieuw record, dan valt Earth overshoot day op 29 juni. Dat is het moment waarop we alle ecosysteemdiensten die de planeet op een jaar levert hebben opgebruikt. Alweer 3 dagen sneller dan vorig jaar. Zoals je hieronder kan zien, doet België het nog een pak slechter met 6 april, maar zo’n prestatie krijgt minder aandacht dan de bollentrui.

Maar ook in de andere richting gaat het snel. Steeds meer mensen beseffen dat het anders moet en beginnen zelf verandering te initiëren. Kijk maar eens op deze inspirerende site van Elke en Mischa: r-evolutie. Tijdens mijn lezingen en voorstellingen kom ik steeds meer mensen tegen die zelf aan de slag gaan. Reden voor hoop dus.

Ook tijdens de Gentse feesten is er plaats voor een breder verhaal. In de Theaterbox (vijf minuten stappen van Gent Dampoort) zijn er op 26 juli twee voorstellingen van ‘Het einde van de wereld? Een try-out! De voorstelling om 17u is er speciaal voor wie al een heel druk (avond)-programma heeft. Kinderen vanaf een jaar of 12 kunnen ook meevolgen. Alle info en reserveren kan via deze link: Theaterbox.

2 reacties op ‘het klimaat wacht niet op de gele trui

 1. Wat een fijne manier van schrijven en wat goed dat je dat doet! (Wilde ik al langer zeggen) Merci!
  (Die Earth overshoot day kende ik nog niet, niet echt mooi om te realiseren, wel bedankt voor het delen :))

  Like

 2. Beste Steven,

  Het begrip dat politiek niet moet ophouden bij de politici, maar ook een dagelijkse interactie tussen burgers is wint veld. ( Uitzending over ‘Vrijheid’ van het Filokwintet op Ned 2 als ik het goed heb )
  Een familie lid had een goed financieel jaar met oa installaties van warmte pompen, zonnepanelen en renoveren van oude huizen en profiteerde van de korting bij Tesla. Pioniers gevoel moet dat zijn om zo met eigen opgewekte stroom (thuis toch al) een reis naar Frankrijk en Spanje te avonturieren met een kleine van 2 jaar erbij… En ons veggie restaurant organiseerde een zeer gezellige try out aan het kanaal in Neerpelt om vegan te komen eten voor een zelf gedoneerd bedrag…
  We hebben ons goed geïnformeerd of het wel allemaal ok was (LCA!) wat er beslist werd en denken daar redelijk gerust in te mogen zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s