de plannen voor 2018


Nog een reden waarom ik binnen 2 dagen Facebook ga verlaten. Ik wil in 2018 wat minder werken en tijd maken voor twee zaken. Het maken van een nieuwe voorstelling en het schrijven van een nieuw boek. Daarnaast werk ik nog een dag per week voor Labland en zijn er natuurlijk een reeks lezingen en voorstellingen voorzien.

Zowel de lezing als het boek zijn te linken aan hetzelfde thema: veerkracht. Zoals ik reeds aangaf in dit interview met Zigo, mijn hypothese is dat we de volgende jaren en zeker decennia te maken zullen krijgen met een aantal kleinere en grotere schokken. Gewoon omdat we veel te lang gewacht hebben om een aantal fundamentele kwesties zoals klimaatverstoring en ongelijkheid aan te pakken. Natuurlijk blijft het zin hebben om actie te voeren en als consument je voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Maar om de grote problemen te vermijden zijn we grandioos te laat.

Daarom kunnen we best nog iets anders doen; onze veerkracht versterken en werken aan alternatieven voor het geval de systemen waarop we nu rekenen het laten afweten. Dit verhaal wil ik brengen in de vorm van een lezing/voorstelling (ik weet nog niet precies wat het zal worden). De werktitel is ‘Het einde van de wereld; een try-out’. Ik plan de volgende maanden alvast wat try-outs, eentje ervan is gepland op 27 januari in Herberg Macharius.

Het boek, dat is een echte uitdaging. Wat ik wil schrijven is een fictieboek (ja, een roman, maar dat klinkt nog gewichtiger). Het moet een positief post-apocalyptisch verhaal worden dat zich afspeelt de volgende veertig jaar. Ik heb er de voorbije zomer al wat aan gewerkt, maar als dit echt iets wil worden, zal ik er tijd en ruimte moeten voor vrij maken.

Schrijven wordt dus een belangrijke activiteit komend jaar. Zo hoop ik toch een of twee keer per week een mooi blogbericht te posten (zonder fouten;)), en wil ik me minder laten afleiden door de meer vluchtige kwesties zoals Facebook. Ik wil wat afstand nemen van de duizenden kleine dingen die onze aandacht opeisen, en met een brede blik de verre einders bekijken – als dat niet poëtisch klinkt.

Wie zich afvraagt wat veerkracht precies inhoudt, dit filmpje is voor mij wel een fijne illustratie.

2 reacties op ‘de plannen voor 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s