het is gebeurd…


Ah, het is uiteindelijk toch heel eenvoudig hoor. Je gaat naar je instellingen, daar kan je je account beheren. Als je dan klikt zijn er een paar opties, waaronder de optie account volledig verwijderen, of je account deactiveren. Ik heb dan toch maar voor dat laatste gekozen, dus niet alle bruggen zijn verbrand (als ik dat paswoord nu maar niet vergeet).

downloadAls je eenmaal geklikt hebt op deactiveren, dan doet Facebook nog een paar pogingen om je van gedachten te doen veranderen. Ze tonen een aantal foto’s van FB vrienden met de vermelding dat X en Y je zullen missen. Precies alsof ze dit gevraagd hebben aan X en Y. Als je deze emotionele chantage hebt overwonnen willen ze natuurlijk weten waarom je Facebook wil verlaten. Er is een keuzemenu met opties, bijvoorbeeld, mijn account is gehackt, ik verlies te veel tijd op FB, of het is niet interessant hier. Als je een argument aanklikt krijg je meteen een popup venster met hun argumenten en suggesties om je toch maar terug te winnen.

Uiteindelijk heb ik in het open vakje volgende argumentatie geschreven. “ik vind het niet leuk dat jullie alle gegevens van mij bewaren en gebruiken voor commerciële doeleinden, en ik vind het niet leuk dat jullie nauwelijks belasting betalen“. Als er een antwoord komt van Marc Zuckerberg laat ik het zeker weten.

De volgende uren kreeg ik nog een mail om terug in te loggen en ook op mijn Fairphone kwam prompt een gelijkaardige melding. Dus heb ik maar gelijk beslist om ook Messenger van mijn smartphone te gooien. Dat is trouwens een App waar ik nooit om gevraagd heb.

En daarmee ben ik klaar om het nieuwe jaar in te gaan en aandacht te hebben voor wat er echt toe doet. Ja, er zijn een paar voornemens. Wat meer tijd spenderen in de natuur bijvoorbeeld, aandacht geven aan de mensen rondom mij, gezond eten en drinken, werken aan manieren om de gemeenschap waar ik leef veerkrachtiger te maken…

(bij deze nog een woord van dank aan de vele Facebook volgers die me de voorbije jaren hebben ‘geliked’, tips en suggesties hebben gegeven en boeiende zaken hebben gepost. Doe zo verder hé)

8 reacties op ‘het is gebeurd…

  1. Dag steven, ik heb je bericht gedeeld op facebook. Hopelijk vind je dat niet erg? En in stuurde je ook een bericht via messenger. Benieuwd of je dat gaat krijgen…

   Like

   1. zeker goed om te delen, dat mag. je messenger bericht kreeg ik niet, het zal met een ouderwetse sms moeten vanaf nu…

    Like

 1. o zo goed bezig! zeker weten dat een aantal mensen je goede vb zullen volgen, je zal dit wel niet kunnen volgen op fb… veel moed bij het afkicken!

  Like

 2. Interessante (Engelstalige) blog post over een nogal relevante en atypische (*) softwareontwikkelaar/CEO die begin 2018 ook gestopt is met facebook en twitter te volgen. Hij legt nogal leesbaar uit waarom twitter en facebook zo populair zijn geworden, en de implicaties daarvan.

  https://www.joelonsoftware.com/2018/01/12/birdcage-liners/

  Op het einde staat dit relevante stukje:

  “What is the lesson? The lesson here is that when you design software, you create the future.

  If you’re designing software for a social network, the decision to limit message lengths, or the decision to use ML to maximize engagement, will have vast social impact which is often very hard to predict.

  As software developers and designers, we have a responsibility to the world to think these things through carefully and design software that makes the world better, or, at least, no worse than it started out. And when our inventions spin out of control, we have a responsibility to understand why and to try to fix them.

  This blog post has a surprise piece of good news. The good news is that Facebook suddenly realized what they had done, and today [12 January 2018] they announced a pretty major change of direction. […]

  (*) Relevant en atypisch omdat hij zijn softwarebedrijf in 2000 oprichtte met als doel: “building the company where the best software developers want to work.” eerder dan “making the most possible amount of money” (https://www.joelonsoftware.com/2009/11/01/figuring-out-what-your-company-is-all-about/). Dit doet hard denken aan wat beschreven wordt in het boek “Reinventing Organizations”. Een boek dat gaat over wat mensvriendelijke drijfveren en missies van bedrijven kunnen zijn (in tegenstelling tot bijv continue groei voorzien, … wat dan weer de link is met de blog van low impact man 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s