echt nieuws


Waar ik toch een beetje naar sta te kijken, is de manier waarop de klassieke media zijn geëvolueerd. Wellicht door de commercialisering en digitalisering ligt de klemtoon op aandacht trekken, eerder dan informeren. De titels die je elke dag ziet passeren maken dat duidelijk.

Een simpele greep uit het aanbod vandaag ‘Kerstbaby geboren in Planckendael’ (de Standaard), ‘Hierover maken koppels het vaakst ruzie’ (Het Laatste Nieuws), ‘De waarheid achter XL condooms’ (De Morgen), ‘Burgemeester beslist, klant moet kunnen plassen in vuurwerkwinkels’ (Het Nieuwsblad). Op de Redactie kan je evengoed dergelijk non-nieuws vinden, bijvoorbeeld ‘Queen breekt met eeuwenoude traditie, ongehuwde Harry en Meghan welkom op feestdis’.  Trouwens wat me ook opvalt, dat op de redactie.be heel wat sportnieuws te vinden is, maar op Sporza.be geen enkel ander nieuws. Waarom niet eens een bericht over klimaatvluchtelingen tussen de voetbaluitslagen, als het omgekeerd wel kan?

http://www.loesje.nl/

Het gevolg van deze verkleutering is dat ook het debat ook steeds minder inhoudelijk wordt (nog een reden om Facebook te verlaten). Wie alleen maar de mainstream media volgt krijgt na een tijdje wel een zeer vreemd beeld van de wereld. Ik ben er geen voorstander van om de actualiteit niet meer te volgen, daarom enkele tips voor andere nieuwsbronnen.

Mo*,  niet enkel een magazine, maar een visie op journalistiek die vertrekt van een brede, mondiale kijk. Veel aandacht voor de tegenstemmen, hoopgevende verhalen uit het Zuiden en zalige comlumnisten als Tine Hens en Jan Mertens.

De Correspondent een Nederlands initiatief, waar hoogstaande stukken worden afgeleverd die wat meer tijd vragen om te lezen, maar des te meer inzicht bezorgen.

De Wereld Morgen, een onafhankelijke nieuwssite met als doel een kritische bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat.

Zwijgen is geen optie Twee gedreven jongemannen, die diepgaande interviews afleveren die eigenlijk op Canvas uitgezonden zouden moeten worden.

Apache een coöperatieve nieuwssite van journalisten die niet meer tevreden waren bij de mainstream media en via dit kanaal aan onderzoeksjournalistiek willen doen.

Omdat deze sites niet in handen zijn van commerciële groepen hebben ze het natuurlijk niet makkelijk om te overleven. Je kan dus als lezer deze mensen steunen via lidmaatschap of giften. Zelf betaal ik 31,6 euro per maand voor de vijf nieuwsbronnen. Want als we goede journalistiek willen is een faire prijs het minste wat we kunnen doen.

Als ik nood heb aan wat satire, dan is er altijd nog TVOlen (Regering wil zwangerschap beperken tot zes maand) of de Raaskalderij. (wetenschappers ontdekken planeet die even makkelijk te verkloten is als de aarde). Of ik kan gewoon eens kijken bij de mainstream media.

 

Een reactie op “echt nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s