pardon voor de titel


Hoe gaat dat? Je bent net de deur uit voor een looptochtje en daar hangt een journalist van de Morgen aan de Fairphone. Of ik niet een stukje kan schrijven over de weggegooide kampeerspullen op Pukkelpop en andere festivals, 550 woorden, graag binnen de drie uur door te mailen. Ik zeg toe, want zo’n vraag krijg je niet elke dag. De journalist vertelde er nog bij dat het goed zou zijn eens de jongeren te vertellen waar het op aan komt, “want naar jou luisteren ze wel”.

Aan dat laatste twijfel ik sterk, maar tijdens het lopen denk ik na over de kwestie. Het is inderdaad makkelijk een scheldtirade neer te pennen over die verwende vervuilende festivalgangers. Maar nu ik er over nadenk is het toch meer dan een ‘individueel probleem’. Het gaat over een mentaliteit van een hele samenleving. Ik bedenk dat ook het onderwijs en de opvoeding te kort schieten, dat er een hele industrie is van goedkope wegwerpspullen, dat organisatoren toch ook wat fermer mogen optreden en er lokale en nationale politici zijn die evengoed het probleem laten betijen.

demorgententenAcht kilometer later zet ik me aan de computer om de gedachten te ordenen. Waarbij al snel blijkt dat 550 woorden niet genoeg zijn en ik enkele stukjes en nuances moet laten vallen. Een titel bedenken gaat snel, want ondertussen weet ik wel waarop mensen graag klikken. Vandaar wellicht dat mijn stukje de hele dag het meest gedeelde en gelezen artikel is op de site van De Morgen. Bij deze mijn excuses voor mijn grof taalgebruik dus.

Er staat nog een artikel in van een sociolooog Walter Weyns, volgens hem is het een goede zaak dat festivalgangers alle rommel achterlaten, want “Men bouwt iets op om het daarna in elkaar te laten stuiken. Dat werkt bevrijdend, weg van de dagelijkse sleur. Afval maken hoort erbij. De tendens dat er nu meer aan recyclage wordt gedacht, doet afbreuk aan de feestervaring.”  Ja, u leest het goed, nadenken over recyclage zou niet goed zijn voor de feestervaring.

Als ik dat lees heb ik toch een beetje spijt dat mijn oorspronkelijke slotzin is gesneuveld:  Als we zo doorgaan met ons klimaat en onze planeet zijn er binnen pakweg twintig jaar geen festivals meer, en zullen we blij zijn met een schamel tentje om te schuilen. Ja, ik heb ook een donker kantje -).

 

5 reacties op ‘pardon voor de titel

 1. Je hoeft je helemaal niet te excuseren voor die titel. De redactie zal ermee hebben ingestemd! … Soms moet je inderdaad de zaken een beetje harder formuleren,anders wordt je niet gehoord of gelezen. Jos Gheysels oud- Agalev/Groen voorzitter had het reeds lang geleden voorspeld: de derde breuklijn in onze samenleving :zij die de aarde willen bewaren, en zij die suicidaal de afgrond inlopen.
  Het is gewoon hemeltergend, wat op de festivals gebeurt , en dan nog het lef vinden om dit goed te praten . We voeren actie naar alle festivals van 2017,en ‘ t zal niet mals zijn.. Idem dito op de Gentse Feesten .

  Like

 2. Super dat je dat onderwerp durft aanpakken. zo ga ik regelmatig op controle in het ziekenhuis wegens een hardnekkige hersentumor. in het AZ in Gent en andere ziekenhuizen wordt er ook nogal gretig omgesprongen met niet recycleerbaar afval zoals nutteloze plastiek armbandjes op de dagkliniek. kan je over dit onderwerp niet eens een stukje schrijven?
  Ann Huybens

  Like

 3. Jammer inderdaad dat die laatste zin verloren is gegaan, want daarmee sla je denk ik wel de spijker (of de haring, om even binnen het thema te blijven) op zijn kop.

  Like

 4. Dat zijn diep gewortelde oorzakelijke conditioneringen in de mens en zijn denken, nu vooral verankerd aan alles aan en in de materie te zien, geluk en alle bestaan in bezit van materie te zien, en te denken dat omdat ze een beetje technologisch gevorderd zijn, ze reeds alles begrijpen wat leven uitmaakt, al hebben ze amper een basis erin ontdekt, did it, done it been there, waarin ze onvermijdelijk weg gedreven zijn van waarheid van en waarom leven op de aarde, maar ook andere dingen waaronder een man nog niet zo lang geleden een rol in speelde, wie zijn boek leest Propaganda zal het mechanisme van het consumeren beter begrijpen, Edward Bernays, eigenlijk een man die te haten is en die het niet en nooit goed bedoelde, maar evengoed strijd om macht dat al eeuwen aan de gang is nu, om bovenal de mens als individu niet zijn eigen talenten te laten ontwikkelen en neer te zetten op aarde, maar die dewelke voor geschreven worden, door een zogezegde regerende macht die niet meer dan een schimvorm is van alle zaken die net de begoocheling in de mens strikt in handen houd en levend, alles is te koop op deze wereld en word desnoods wel wettelijk beschermd of er een muur rond gebouwd om de stimulans hoog te houden van de kostprijs, men beseft nog amper dat er maar één aarde is en deze van iedereen is, en dus ook wat deze aarde bied, en achter grenzen bouwt men dan aan een defensie, om zich dingen toe te eigenen, en inderdaad het heeft niets te maken met innerlijk bevrijdend, het getuigd eender van disrespect, gebrek aan zelfrespect maar niet aan eigen belang, of zelfrespect gezien vanuit een illusie, die onvermijdelijk in elkaar zal klappen, https://www.youtube.com/watch?v=E9TDjKo5B4k

  Like

 5. Een afval-tombola organiseren? Bij het binnen gaan in een festival krijg je (of niet) een ticket om buiten te kunnen gaan zonder afval. Wie dat ticket niet heeft, moet bij het verlaten wat afval brengen om te kunnen ontsnappen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s