407,5 ppm; hier komt de klimaatcrisis


Weinig positieve berichten van het klimaatfront. Voor de zevende maand op rij is een warmterecord verbroken. De voorbije maand april was maar liefst 1,1 graden hoger dan het gemiddelde van de periode 1951-80. Deze versnelling is ook te merken in het aantal CO2 deeltjes in de atmosfeer. In april was het gemiddelde 407,5 ppm, terwijl dit een jaar vroeger slechts 403,5 ppm was. (om de klimaatverandering te stoppen moeten we zo snel mogelijk naar 350 ppm evolueren…)

Deze cijfers zijn ook merkbaar in droogtes, versneld afsmelten van ijskappen en extreme bosbranden (in Canada weten ze er alles van), en steeds meer wetenschappers spreken over een ‘ acute klimaatcrisis’, en vrezen dat effecten die slechts voorzien waren voor de volgende decennia zich veel sneller zullen voordoen. Voorspellingen doen over klimaatverandering is natuurlijk niet makkelijk, zo we kunnen stellen dat alle verwachtingen van het IPPC allemaal fout waren. Ze waren systematisch te optimistisch.

Ondertussen wordt het nieuws hier beheerst door het Eurosongfestival, prins Amadeo en natuurlijk het komende EK voetbal.

Gelukkig neemt ook de actiebereidheid bij burgers toe. Als politiek en bedrijven hun verantwoordelijkheid niet opnemen zullen we het zelf moeten doen. Ziehier een krachtig voorbeeld uit Duitsland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s