het einde van de politiek


Een maand voor de klimaattop valt er op het politiek front weinig goed nieuws te rakelen. Zo heeft de Europese commissie net beslist om de autolobby ter wille te zijn en de normen voor dieselwagens te verzwakken en verder uit te stellen. De auto-industrie wint het van het algemeen belang en onze gezondheid.

De Belgische klucht over de verdeling van de klimaatinspanningen is nog zo iets. Zag u ook hoe minister tegen leefmilieu Schauvlieghe op het nieuws kwam vertellen dat er goed nieuws was; namelijke dat Vlaanderen MINDER inspanningen zal moeten doen rond hernieuwbare energie. Terwijl er net meer inspanningen nodig zijn natuurlijk. Het korte termijn denken (de begroting!) wint het op de lange termijn bedreiging.

Beide voorbeelden tonen dat de klassieke politiek zichzelf meer en meer buiten spel zet. Gelukkig maar groeit tegelijk de tegenbeweging, en deze komt uit heel veel diverse hoeken. Zo zijn er steeds meer acties naar aanleiding van de klimaattop die er aan komt. 12 mensen van Groen-plus gaan gewoon te voet naar Parijs,  de stappers van GroenPlus vertrekken op woensdag 11 november 2015 om 10.00 u aan het Europees Parlement op het Luxemburgplein in Brussel.

deinzeklimaatIn Deinze wil men ook de thuisblijvers betrekken door de week voor de onderhandelingen de was uit te hangen. En tja, je hoeft natuurlijk niet in Deinze te wonen om hieraan mee te doen.

Nog iets helemaal anders, op 1 november wordt er wereldwijd ook gemediteerd ter voorbereiding van de top. Het is makkelijk om daar wat lacherig over te doen, maar ook dit soort acties verhogen het bewustzijn en de verbondenheid.

Want om korte termijn denken te overwinnen kunnen we alle krachten gebruiken.

 

7 reacties op ‘het einde van de politiek

 1. Soms heb ik de indruk dat de politici goed beseffen dat hun job op termijn op de helling staat door de invloed van internet, sociale media,…
  Als je ziet welke wereldvreemde ideeën of beslissingen er soms genomen worden dan moet daar meer achter zitten…

  Like

   1. Er zullen er wel tussen zitten die het goed menen. Maar de essentie van hun broodwinning is toch: zoveel mogelijk stemmen verzamelen. En zo’n soort job is gewoon niet meer relevant anno 2015, er zijn tegenwoordig betere methodes om een maatschappij te beheren en richting te geven.

    Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind de anti politieke houding niet constructief. En de representatieve democratie kan maar bestaan bij gratie van de graad van democratisch burgerschap van individuen. Natuurlijk kan het institutioneel kader verbeterd worden, en politici kunnen inderdaad beter anders werken en communiceren. Maar ik zou toch niet meteen het kind met het badwater weggooien. We weten uit experimenten dat de zgn basisdemocratie in de praktijk niet goed werkt: machtsrelaties worden onderhuids in plaats van expliciet. Zelfs de deliberatieve democratie (G1000) is bedoeld als complementair op het huidig systeem. En nogmaals: de democratie kan zichzelf, geheel democratisch, opheffen door een gebrek aan burgerschap bij de deelnemers aan de democratie

   Like

 2. Ik ben niet tegen politiek, integendeel. Zelf heb ik de indruk dat door de technologie de politiek meer en meer gedemocratiseerd wordt om het zo te zeggen 🙂
  Je zou dan verwachten dat het institutionele kader mee evolueert dwz afslankt. Maar ik zie zelf eerder het omgekeerde.

  Like

  1. een overheid afslanken is niet een doel, laat staan een deel van een visie. We hebben een ‘juiste hoeveelheid’ overheid nodig, die een level playing field mogelijk maakt en controleert, die burgers beschermt en waarschuwt voor risico’s, die sociaal verkeer en mobiliteit regelt, etc. De overheid moet dus niet afslanken, maar zich heroriënteren naar de complexe uitdagingen waar we voor staan. Maar dat vergt denken op lange termijn en een sterke, dus ideologische, visie op de mens en de samenleving.
   Het is aan ons om op een overtuigende manier (de manier waarop is cruciaal!) een sterk geloof systeem aan te bieden aan de bevolking…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s