van lokaal tot globaal en terug


SDGs

Het is makkelijk om kritisch te zijn voor internationale conferenties en instelling, toch zijn de nieuwe ontwikkelingsdoelen die deze week door de VN zijn goedgekeurd van groot belang. Zelfs al zijn de meeste van de vorige reeks millennium doelen niet gehaald, het vooropstellen van dergelijk kader zet op zijn minst overheden aan om de thema’s aan te pakken. Bij de nieuwe doelen zijn naast sociale en mensenrechten ook een aantal prangende milieukwesties opnieuw op de agenda gezet.

De nieuwe doelstellingen tonen ook aan dat het beleid van hele wat staten dringend moet aangepast worden (zie ook wat 11-11-11 hierover schrijft). Het aan de kant schuiven van het BNP als enige maatstaf of het niet langer financieel ondersteunen van vervuilende bedrijfswagens, om maar iets actueel te vermelden.

Tenslotte zal de rol van lokale initiatieven en gemeenschappen steeds sterker worden (zeker als onze eigen overheid blijft te kort schieten). Daarom nog aandacht voor twee acties die best wat steun kunnen gebruiken.

Bio-Boerinnen zoeken grond!

Help 2 jonge, gedreven en pas afgestudeerde bio-boeren in hun zoektocht naar 2ha landbouwgrond in het Gentse. Hun plannen zijn het opstarten van een zelfoogstboerderij groenten en fruit volgens de Community Supported Agriculture -principes, en dit op fietsafstand van Gent centrum.

Kan je hen helpen of ken je mensen met grond? Neem gerust met hen contact op via info@besenboon.be.  Zie ook www.besenboon.be of www.facebook.be/besenboon

Start zelf je soepcafé!

In het Soepcafé koken mensen uit de buurt een vegetarische maaltijd met voedseloverschotten. Iedereen mag komen eten in ruil voor een vrijwillige bijdrage. De opbrengst van deze bijdrage gaat naar lokale initiatieven die zich inzetten voor de buurt.Soepcafé heeft een website (soepcafé.be) die het idee en concept uitleg en aanspoort zelf iets te ondernemen in eigen stad of buurt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s