tijd voor Community Land Trust


2015-05-01 15.10.53Een van de grote uitdagingen voor de toekomst is het voorzien van voldoende betaalbare woningen. Een op zich eenvoudig idee daarbij is om niet langer uit te gaan van het ‘bezitten van grond’. Waarom zouden we  de grond onder onze woningen niet delen met de toekomstige generaties? Een terugkeer naar de ‘commons’, hulpbronnen toegankelijk voor alle leden van de samenleving. Community Land Trust is een innovatief en sociaal woonproject waarbij eigenaars enkel de woning en niet de grond eronder kopen. De grond is en blijft eigendom van de gemeenschap. Op die manier is een eigen woning meer betaalbaar voor mensen met een laag inkomen.  Ook participatie van de bewoners en de buurt is belangrijk in een CTL-project. Bewoners werken samen met specialisten het bouwprogramma uit en zijn verenigd in een woongemeenschap. Samen en goedkoper wonen, dromen we daar niet allemaal van?  (je kan hier een getuigenis beluisteren van een deelnemer van het Gentse project in opstart).

 

Grond wordt vaak geschonken door de overheid  en is eigendom van de trust, die democratisch beheerd wordt door enerzijds eigenaars van de woningen en anderzijds ook de overheid en de buurt. Doordat mensen enkel het huis moeten kopen, kan wonen goedkoper.

Het is een andere en meer duurzamere manier van sociale huisvesting:

  • actieve participatie van de bewoners in het project, er is medezeggenschap over het bijvoorbeeld het bouwprogramma , de gezamenlijke gedeeltes + maar ook over de woongemeenschap, doordat in bestuur ook bewoners opgenomen zijn
  • duidelijke link naar de omgeving / de buurt; zijn ook vertegenwoordigd in het bestuur en er zijn vaak ook collectieve ruimtes die openstaan voor de buurt
  • eventuele subsidies aan bewoners keren na de verkoop van de woning terug naar de overheid
  • door de grond niet van eigenaar verandert, wordt onttrokken aan de markt, is er minder vastgoedspeculatie

Je kan meer info vinden over dit model op CLT Gent, meer nog je kan de organisatie steunen door lid te worden van de vzw.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s