wie gelooft die mensen toch?


Ik kan een brede glimlach toch niet onderdrukken als ik de nieuwe prognoses van het planbureau hoor verkondigen. Ja, deze denktank weet hoe de toekomst er zal uit ziet en voorspelt tot 2020 een jaarlijkse groei van 1,5 procent. Blijkbaar kunnen deze heren (ik ga er vanuit dat het vooral mannen zijn) perfect voorspellen hoe de olieprijzen zullen evolueren. Ze weten op een of andere manier dat er  geen conflicten of natuurrampen op komst zijn die de olieprijzen kunnen doen stijgen.

planbureauVerder heeft het planbureau er blijkbaar alle vertrouwen in dat we geen problemen zullen ondervinden met schaarse grondstoffen, dat we niet getroffen zullen worden door mogelijke gevolgen van klimaatverandering en dat ook het financiële systeem probleemloos zal blijven draaien. Dit orakel van Delphi gaat er om een of andere reden van uit dat het politiek klimaat stabiel zal zijn en noch Griekenland, noch migratiestromen, noch terrorisme de volgende vijf jaar onze groei zou kunnen beperken. Ik vermoed dat ze ook inside informatie hebben dat de klimaattop zal mislukken, want een bindend klimaatakkoord zou onze olie-afhankelijke industrie wel eens doen vertragen. En wellicht rekenen ze er ook op dat Uplace, Oosterweel en de verbreding van de Brusselse ring gewoon door zullen gaan, ondanks het feit dat geen enkel weldenkend mens daar nog het nut van inziet. Want dergelijke absurde projecten zijn wél goed voor het BNP natuurlijk.

Ze gaan er trouwens van uit dat we ook binnen vijf jaar nog steeds een hoop spullen en diensten zullen kopen die we niet nodig hebben. Dat we zullen blijven stemmen op partijen die zich hardnekkig vasthouden aan oude recepten en waanideeën over groei en consumptie. Dat we er geen probleem mee zullen hebben om de planeet verder op te souperen om nog enkele korte termijn procentpuntjes groei te realiseren. Wie is hier naïef eigenlijk?

Ach, ik zou zo graag eens op 12 mei 2020 met deze mensen samen zitten om te kijken in hoeverre hun voorspelling hebben stand gehouden. Kan iemand dat voor me regelen aub?

5 reacties op ‘wie gelooft die mensen toch?

 1. Goed nieuws!

  je kan hen zelf eens bellen om je afspraak te maken:
  http://www.plan.be/aboutus/staff.php?lang=nl

  een kleine telling leert trouwens dat van de 97 werknemers er 41 vrouwen zijn, wat niet het ideale genderevenwicht is, maar een pak beter dan een willekeurige regering, parlement en/of gemeenteraad in België 😉

  Like

 2. Als ze Piketty zouden lezen, zouden ze weten dat hoge groeicijfers een tijdelijk fenomeen waren.
  Triestig als je dan ziet dat ze hogere groeicijfers nog steeds als enige oplossing naar voor schuiven.

  Like

 3. niet zeuren LIM : je kan ook de voorspellingen van 5 jaar geleden nemen, die tegen de huidige situatie leggen en zien of ze toen gelijk hadden. en als je dan toch bezig bent, kijk eens hoe goed de glazen bol het de afgelopen decennia deed.
  ik ben curieus.

  Like

  1. Daar is al onderzoek naar gebeurt. En de conclusie is steeds dat de voorspellingen over economie (ook van economen en politici), voorspellingen over de politieke evolutie in landen (ook van vooraanstaand politicologen en politici), … totaal onbetrouwbaar zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s