Gentenaars doen het samen


Sinds gisteren kunnen projecten in Gent beroep doen op een nieuw kanaal om steun te vinden. De stad heeft een eigen Crowdfunding platform opgestart om op die manier middelen te kunnen verwerven. Het idee past in een manier van werken waarbij de lokale overheid beseft dat ze niet alles kan realiseren, maar wel ondersteuning kan bieden aan de vele initiatieven die worden opgestart. Interessant is dat zowel ondernemers die met een bedrijfje willen starten als sociale en ecologische buurtinitiatieven beroep kunnen doen op het systeem. Uiteraard zijn er een aantal criteria opgesteld, al blijven ze redelijk algemeen.

crowdfundinggentDe stad zorgt niet enkel voor de ontwikkeling van het platform maar zal jaarlijks 55.000 euro ter beschikking stellen voor het cofinancieren van non-profit projecten die deelnemen. Een jury met experts van binnen en buiten de stadsorganisatie zal projecten selecteren en die voor 25%, 50% of (uitzonderlijk) 75% cofinancieren, tot maximaal 5.000 euro. Die middelen worden uitbetaald na het succesvol crowdfunden van het restbedrag. Dat geldt dan als een ‘bewijs’ van het maatschappelijk draagvlak van het project bij de Gentenaars.

De eerste vier projecten staan ondertussen op het platform, twee rond stadslandbouw, eentje rond sociale cohesie en een ander voor een sociaal ecologische muziekfestival. Dat er nog vele mogen volgen.

Ps: en natuurlijk het is niet omdat de stad zo’n platform opstart dat er daarnaast geen andere modellen mogelijk zijn. Het is logisch dat de crowdfunding die bijvoorbeeld het Gents Milieu Front heeft opgestart beter via een ander kanaal verloopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s