de vrijwillige samenlevingsdienst


Deze week een interessante ontmoeting gehad met een tiental jongeren die al zes maanden bezig zijn met een vrijwillige samenlevingsdienst. Het gaat om een initiatief dat onlangs ook in heel wat media-aandacht kreeg en waarbij geijverd wordt voor de mogelijkheid voor jongeren om zich gedurende een periode in te zetten voor een maatschappelijk project. Oudere lezers 🙂 herinneren zich wellicht nog de burgerdienst die enkele decennia terug een alternatief vormde voor de verplichte legerdienst. Wees maar zeker dat heel wat waardevolle maatschappelijke initiatieven ontstaan zijn door de gewetensbezwaarden van toen.

Het voorstel komt van het platform Jongeren voor de Samenleving. Ze geloven dat het zowel voor de samenleving als voor de jongeren zo’n samenlevingsdienst een meerwaarde kan betekenen. Een belangrijke focus is het herstellen van het van het sociale weefsel, om mensen terug zin te geven om « samen te leven ». Om het gaat om het vertrouwen in de democratische instellingen te herstellen,  om iedereen het plezier terug te geven om zijn eigen weg te gaan, omringd door anderen. Hier kan je hun open brief lezen en ondertekenen.

De jongeren die nu hun gemeenschapsdienst uitvoeren doen dit bij uiteenlopende organisaties zoals de Sleutel, Leo, Kif Kif en anderen. Ondanks de steun die ze kregen vanuit alle partijen is er geen enkele overheid bereid om dit voorstel ernstig te overwegen. Dus nog een interessant idee dat we van onderuit kunnen ondersteunen. Hier alvast een verslag van de eerste editie van het project in 2011.

Een reactie op “de vrijwillige samenlevingsdienst

  1. Leuk, maar een wettelijk kader is toch niet eenvoudig. Immers, de jongeren zullen zich aandienen in verschillende statuten. Elke (arbeidsmarkt) wetgeving zal dus moeten voorzien in zo’n periode. Bovendien zullen een aantal financiële drempels moeten weggewerkt worden. En tot slot: wat met jongeren die niet willen, er niet aan toe zijn, of te veel drempels ervaren?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s