laatste beton gegoten


2015-03-12 14.38.12
hierop komen nog 2 units, onder het CLT -dak

Deze week alweer een stapje vooruit in ons co-housingsproject. Alle trappen zitten in het gebouw, de vier vloerplaten zijn gegoten, een groot deel van de ruwbouw is klaar.

Nu moeten de muren gebouwd worden van de bovenverdieping, daarop komt de ringbalk en daarop komt het dak. Voor het dak is uiteindelijk gekozen voor een bijzondere bouwmethode: CLT. Dit staat voor Cross Laminated Timber, of ook massief hout bouw. De houten platen worden op maat klaargemaakt in Duitsland en dan hier als een speelgoedhuisje in elkaar gezet (zie ook het filmpje hieronder)

Deze techniek kan ook gebruikt worden om volledige gebouwen te plaatsen, iets wat we zelf overwogen hebben maar in ons geval nogal duur zou uitvallen. Ook al omdat we zeer compact bouwen (dicht op elkaar) en het oplossen van mogelijke akoestische kwesties geen sinecure was.

Zo’n bouwproject maakt in elk geval duidelijk dat met een beperkt budget het niet evident is steeds de meest ecologische keuzes te maken. Precies omdat de milieukosten (van productie en gebruik) van materialen tijdens de hele levenscyclus niet worden doorgerekend blijkt dat de minst ecologische materiaal vaak de goedkoopste zijn. Dat zou nu nog eens een mooi punt zijn voor een regering die kiest voor verandering. De effectieve milieukosten van diensten en goederen aanrekenen, dan krijgen we op slag een omschakeling naar een duurzame economie.

5 reacties op ‘laatste beton gegoten

  1. fijn verslagje. Jammer inderdaad dat de milieukosten van materialen niet worden doorgerekend in hun kostprijs. Veel succes met de werken verder!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s