proeven van TAPAS


Gisteren kon je hier een grafiekje zien met de toename van het aantal burgerinitiatieven. Ze staan voor TAPAS (There Are Plenty of Alternatives) zoals een paar aandachtige lezers me suggereerden. Ik laat je graag even proeven van enkele van deze acties en ideeën die de voorbije dagen mijn pad passeerden.

Bij onze Noorderburen kan je vanaf nu naar de kledingbibliotheek. Het principe is ons al langer bekend van boeken en CD’s, maar bestaat nu ook voor kledij. Dat scheelt een hoop voor mensen die graag iets anders dragen zonder steeds opnieuw te moeten kopen. Mocht er zo eentje in Gent zijn, dan ga ik zeker eens langs voor ik nog eens naar een sjieke receptie ga…

In Brugge hebben een aantal mensen beslist om de haag tussen hun tuinen weg te halen. Zo hebben meer mensen meteen een grotere en mooie tuin. En dank zij de steun van de stad Brugge wordt het zo te zien een prachtige tuin.

We gaan terug naar Nederland, daar is men in kader van de stichting Urgenda gaan experimenteren met het energieneutraal maken van bestaande woningen, een grote uitdaging. Hier kan je lezen hoe dit is gelukt. In het artikel is ook sprake van stralingswarmte, een thema waar onze Low Tech specialist Kris De Decker binnenkort een boek over uitbrengt. Daar schrijf ik later nog meer over.

alternatibaHeel wat mensen zijn ook bezig met de organisatie van allerhande duurzame en geëngageerde evenementen. Wat denk je van dit zomerfestival, body and soul. (27 en 27 juni in Boom), of het Biolicoius op 27 april in Gent. Alternatiba is dan weer een breed burgerinitiatief van onderuit met het oog op de klimaattop in Parijs eind dit jaar. Er komt een heuse tour die ook in ons land zal langskomen.

En gisteren op facebook een originele oproep van Valerie om vijf mensen die je niet kent een liefdevolle verrassing te bezorgen als ze dit zelf ook doen aan vijf anderen…(play it forward).

Van kleine initiatieven tussen buren over nieuwe samenwerkingen tussen overheden en burgers tot internationale beweging voor een rechtvaardige transitie. Je kan dagelijks kiezen op welke manier je steentje wil bijdragen. Als je toch het gevoel hebt dat dit allemaal te weinig is… start gerust je eigen initiatief!

Nog vergeten, vanavond ga ik naar Soepcafé Dampkring, waar buurtbewoners kunnen geniet van een vegetarische soepmaaltijd gemaakt van overschot resten uit naburige winkels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s