bye bye Tina


Zaterdag mocht ik er ook bij zijn; het feestcongres van Oikos met boeiende mensen zoals Harald Welzer, Michel Bauwens, Olivier De Schutter en Paul Verhaeghe. Je zou ze kunnen omschrijven als de denkers van het nieuwe tijdperk, vurige critici van ons huidig paradigma die tevens actief nadenken over mogelijke alternatieven. Er zijn heel wat interessante gedachten geformuleerd, enkele ervan die me bijgebleven zijn wil ik wel even delen.

Michel Bauwens, de man van de peer2peer netwerken en de commons wees op een grafiek (oorspronkelijk van Tine De Moor) waaruit blijkt Grafiek-De-Moordat de laatste jaren het aantal burgerinitiatieven en coöperatieven exponentieel aan het groeien is. Volgens Bauwens is het opvallend dat reeds voor het uitbarsten van de financiële crisis (2008) de stijging is ingezet door mensen die al vroeger doorhadden dat het huidig systeem onhoudbaar is. Een duidelijk teken van een paradigmashift.

Paul Verhaeghe had het ook over de onvermijdelijke verandering die er aan zit te komen. Maar parallel met hoe grote veranderingen in een mensenleven zich voordoen denkt dat alleen een crisis een echte koerswijziging kan met zich meebrengen. Daarbij is hij er niet helemaal gerust in, want het kan ook de verkeerde richting uitgaan natuurlijk (vandaar het belang van de groeiende beweging die uitdrukkelijk kiest voor een duurzame en rechtvaardige aanpak).

Harald Welzer gaf aan dat mensen steeds in een sociale context leven. Hij refereerde naar onderzoek waarbij proefpersonen hun eigen overtuiging opgeven om bij de groep te horen. Dit werkt natuurlijk in twee richtingen. Zijn oproep is dan ook om zelf te denken en zelf te doen. Door in groep op lokaal vlak allerhande experimenten op te zetten kan je nieuwe verhalen ontwikkelen en tonen dat er wel een alternatief is. Die goede praktijken delen maakt ze nog sterker.

Want zowel in de inleiding van Dirk Holemans als de afsluitende bedenkingen van Olivier De Schutter was de boodschap krachtig; laat ons ophouden met de roep dat er geen alternatief is , laat ons afscheid nemen van Tina (There Is No Alternative). Het is tijd voor Nina (Now Is (the) New Alternative)

3 reacties op ‘bye bye Tina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s