klimaatbeleid: Gent voegt de daad bij het woord


Ik heb de voorbije jaren al heel wat klimaatplannen gelezen van steden en provincies die zich inschrijven in het Convenant of Mayors. Het zijn vaak plannen met goede ideeën, mooie intenties en heel veel acties gekaderd in een lange termijn visie. Het plan van de stad Gent dat nu voorligt voldoet ook aan deze omschrijving, maar bevat nog iets extra. Zeer concrete meetbare doelstellingen én een bijhorend budget.

Vooral dat laatste is op veel plaatsen lastig. Een intentieverklaring opstellen om broeikasgassen te verminderen is één ding, de nodige middelen gentklimaatstadvoorzien om dit waar te maken iets anders, zeker in deze budgettair moeilijke tijden. Voor deze legislatuur staat in de begroting van de stad 105 miljoen euro ingeschreven voor acties die rechtstreeks de uitstoot moeten verminderen, naast nog 40 miljoen uitgaven die onrechtstreeks het klimaat ten goede komen. Ik ken niet alle details van de andere steden in ons land, maar ik maak me sterk dat Gent hiermee absoluut de koploper is.

Het plan omvat heel veel maatregelen (behalve schone lucht kopen in het buitenland) voor zowel burgers, bedrijven als de eigen werking. Daarbij gaat veel aandacht gaat naar sociale maatregelen. Klimaatbeleid moet ook rechtvaardig zijn en is veel meer dan passiefhuizen of elektrische auto’s. Daarom gaan premies vooral naar de doelgroepen die ze echt nodig hebben, en wordt sterk ingezet op begeleiding en ontzorging bij het isoleren van woningen. Nog een interessant traject is de steun voor collectieve initiatieven, waarbij mensen uit wijken aangezet worden om samen de uitstoot te verminderen, en tegelijk hun wijken leefbaarder te maken.

En natuurlijk, het kan altijd beter, ook dit plan is niet perfect Er zijn nog andere terreinen en projecten (vaak beslist beleid van vorige legislaturen) die minder positief uitdraaien voor het klimaat. Toch ben ik ervan overtuigd dat dit plan, gedragen door het hele college, een essentiële bouwsteen is voor de omslag naar de sociale en ecologische stad van de toekomst. Als onze leiders in december in Parijs een in verhouding even groot budget uittrekken voor het mondiaal klimaatbeleid kunnen we terug hopen.

Een reactie op “klimaatbeleid: Gent voegt de daad bij het woord

 1. Hallo Steven,

  ongeveer twee maand geleden schreef je over the Loop, allicht zo’n project “uit de vorige legislatuur”. Je deed daarbij een moedige poging om een politieke spreidstand voor Groen en nog meer voor jezelf wereldkundig te maken. Daar had ik toen veel bewondering voor. Je beloofde ons later na enig onderzoekswerk hierover nog te informeren. Ik bleef daarbij na twee maanden nog altijd op mijn honger zitten, maar zie, gelukkig is er nog de nieuwe pers, Apache.be, die altijd klaar staan om een stinkend ruimtelijke ordeningsdossier eens uit te pluizen.

  http://www.apache.be/2015/01/22/mobiliteitsbedrijf-gent-lost-19-miljoen-euro-af-voor-parkeerbak/

  19 MILJOEN EURO. Ja ‘allo, zoals hier in Gent zeggen. Daarmee leg je zowat alle robuuste fietsinfrastructuur die Gent nodig heeft.
  Echt, The Loop, dat is de Joint Strike Fighter op Gentse schaal.

  Als vurige Groen-stemmer hoop ik echt dat we op het eind van de legislatuur toch écht iets zullen merken van Groen Gents bestuur. Zoals ik al eerder schreef, onder het stukje van The Loop, de balans valt na 2 jaar bijzonder licht uit. RIP the Loop, Steven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s