geen pretje voor de prei


Ik ga nu niet direct in op de vragen en opmerkingen naar aanleiding van het stukje over the Loop, vooral omdat een en ander wat uitgezocht moet worden. Maar wees gerust als ik een antwoord heb op de terechte vragen of als er nieuwe ontwikkelingen zijn zal je het hier kunnen lezen.

2014-11-23 15.01.46Dus even tijd voor iets anders. Vorige zondag was ik in Anzegem voor een fietstocht die me bracht bij een zevental lokale producenten van voedsel, in kader van de week van de smaak. Daar hoorde ik onder andere het verhaal van een lokale preiboer (hij sprak wel over pret, want zo heet dat daar nu eenmaal). We kregen een volledige uitleg over alle stappen in het planten en oogsten, met een totale kost van ongeveer 45 cent per kilo. Toen ik hem vroeg welke prijs hij kreeg op de veiling voor zijn ‘pret’ was het antwoord; ongeveer 20 cent. Dat is minder prettig natuurlijk.

Dit heeft te maken met een overaanbod door zachte herfst (klimaatverandering), ontwikkeling van prei-industrie in andere landen (globalisering) en de grote druk van de supermarkten (consument). Hij kon nog net het hoofd boven water houden omdat hij ook aardappelen heeft, maar nog zo’n jaar en het is afgelopen. En, vertelde hij, veel collega’s zitten in dezelfde situatie. Zijn inschatting is dat er flink wat zullen sneuvelen de komende tijd.

Dit verhaal maakt duidelijk dat het industriële landbouwmodel misschien wel winnaars kent, maar ook veel verliezers. En enerzijds voert de Boerenbond wel campagne voor betere prijzen, anderzijds blijven ze vasthouden aan schaalvergroting en concurrentie als strategie. Ook de Vlaamse regering kiest volop voor het model dat voor steeds meer sociale en ecologische schade zorgt, lees maar even deze analyse van BBL.

Terwijl de gestelde lichamen blijven vasthouden aan de bekende formules zijn er steeds meer mensen die andere modellen uitproberen.  Jan Dirk en Irene van de Voort van de Remeker-boerderij bijvoorbeeld, of dichter bij Rony en Benny die van start gaan met een nieuwe zelfoogstboerderij.  Of Sabien Windels die vergevorderde plannen heeft om de eerste dakboerin van Gent te worden.  Je kan ze trouwens hier een steuntje in de rug geven.

(in het filmpje verwijst ze naar een andere wedstrijd, dus stemmen doe je enkel hier)

4 reacties op ‘geen pretje voor de prei

  1. Uit bovenstaande leid ik toch af dat de pretboer zelf de oplossing aangeeft voor zijn probleem? En dat is diversifiëren ipv monocultuur/schaalvergroting. Het ene jaar is de pret super en krijg je er een goede prijs voor het andere jaar werkt de natuur tegen en is het allemaal wat minder maar als je pakweg 5 verschillende groenten kweekt dan heb je toch meer kans op positieve uitschieters lijkt me? Zelf kopen we pakweg 90 procent van onze groenten lokaal. We ontvangen iedere week een pakket met een vijftal soorten groenten die op dat moment op hun top zijn. De kwaliteit is fenomenaal en dat voor een goede prijs.

    Like

  2. Ik las in het blad van de gezinsbond nog een inzending van een boerin die actievoerders tegen het afbraakbeleid wereld vreemden vind : moest je eens weten welk een miserie zij zich in bevinden en dat het een schande is dat mensen vast durven houden aan de verworvenheden van sociale strijd.
    Misschien moeten ze ook eens sociale strijd voeren en enkele dagen de veiling, vroegmarkten en andere grote verdeelcentra blokkeren. Aangezien er in het just in time tijdperk maar eten voor enkele dagen in de winkels ligt hebben ze dan snel een doorslaggevend argument.
    Ze mogen van mij. ’t Is ze van harte gegund.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s