armoede en ecologie: 1 strijd


Het is maar een dag verschil, Zuiddag (gisteren) en de Werelddag van verzet tegen extreme armoede (vandaag). Telkens gaat het om protest tegen ongelijkheid zowel hier bij ons als wereldwijd. Gisteren heb ik in kader van Zuiddag gezelschap gekregen van Kaat, die op die manier 50 euro heeft verdiend ten voordele van een jongerenproject in Gaza. Je kan hieronder haar verslagje lezen.

Vandaag zullen overal mensen laten zien dat armoede een onrecht is en geen eigen keuze. Vooral omdat het ernaar uitziet dat de armoede ook hier bij ons verder zal toenemen. Redenen genoeg om er even bij stil te staan, vooral als je zelf het geluk hebt niet in armoede te leven.

U denkt misschien: een gewone donderdag, rustig naar het werk, de kinderen naar school. Wel, deze donderdag gingen er heel wat Vlaamse jongeren niet naar school, maar naar het werk. Want het was dan ook niet zomaar een donderdag, het was de jaarlijkse Zuiddag. Zuiddag, een project voor en door jongeren, biedt Vlaamse jongeren de kans om een dag te gaan werken in plaats van achter de schoolbanken te zitten. Zuiddag wordt elk jaar georganiseerd op 16 oktober en ook dit jaar hebben er weer heel wat Vlaamse jongeren van het vijfde en het zesde middelbaar deelgenomen, waaronder ik. Het concept is work for change, werken voor geld, en het geld wordt deze keer gedoneerd aan Theatre Days Productions, een project dat in de Gazastrook jongeren de kans geeft om toneel te spelen om zo hun trauma’s te verwerken.

Mijn naam is Kaat en ik ben zestien jaar oud en dit jaar heb ook ik deelgenomen. Toen ik er voor het eerst van hoorde, leek het me een mooi initiatief, maar hoe vind je een job voor één dag? Ik kreeg de kans om een  dagje mee te gaan met de Low Impact Man of ook wel Steven Vromman. Ik ben zelf erg geïnteresseerd in ecologisch leven en ik was vorig jaar naar zijn show gaan kijken. Dus waarom ook niet? Ik kreeg het blije nieuws te horen dat ik op 16 oktober met Steven mee zou gaan om hem te assisteren.

2014-10-16 13.40.58Vandaag vertrok ik met de trein op weg naar het West-Vlaamse Harelbeke. Op de trein ontmoetten Steven en ik elkaar. Vervolgens kwamen we aan in het station en maakten we ons klaar om de senioren van Orka uit Harelbeke en omstreken nog bewuster te maken van de opwarming van de aard. Na enkele schokkende feiten en cijfers, leuke liedjes, een quiz waarbij weliswaar ecologische prijzen te winnen waren en handige tips, kon men genieten van een kopje koffie en de kans om een gesigneerd boek mee naar huis te nemen. Steven en ik keerden tevreden terug naar huis.

Ik vond het heel leuk om met Steven mee te gaan, omdat ik het onderwerp interessant vind en om eens te zien wat hij zoal doet om deze show te maken zoals die nu is. Ik heb hier zeker iets aan gehad en ik zal natuurlijk hard mijn best doen om ecologisch verantwoord te leven.  Kaat VDS, Kessel-lo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s