de echte verandering


Deze morgen hoorde ik op radio 1 Kris Peeters en Gwendolien Rutten vol enthousiasme praten over de golf van verandering waar hun nieuwe regering zal voor zorgen. Terwijl ik alleen maar oude recepten hoor herhalen en er geen enkel oog is voor de echte sociale en ecologische problemen waar we voor staan. Ik heb besloten niet meer te luisteren naar hun zelfgenoegzaam gepraat en meer dan ooit te focussen op de echte verandering.
rooffoodZo waren gisteren op het transitie festival weer tientallen voorbeelden van hoopgevende initiatieven die wél perspectief bieden om een andere toekomst. Ik stel er graag enkele aan u voor. Binnenkort gaat Rooffood van start, alweer een project dat focust op gezonde en lokale voeding in de stad. Daarmee heeft Gent binnenkort ook een dakboerin (alleen heeft zoon Adam al een lief). Andere jonge ondernemers starten op 1 november een bijzonder restaurant in Gent. Een wereldverbeterende ontmoetingsplek met eten en liefde in hartje Gent.  Lokaal wordt het eerste verse en vegetarische eet- en theehuis in de mooiste stad ter wereld. Een stopplaats waar je naast een biologische thee ook een gezonde maaltijd zal kunnen verkrijgen. Zoals onze naam ‘Lokaal’ al doet vermoeden doen we dit met zoveel mogelijk plaatselijke ingrediënten. (H)eerlijke gerechten die bewijzen dat ecologisch eten en drinken helemaal niet duur hoeft te zijn. Ons gedachtegoed luidt dan ook: Iedereen heeft recht op smaakvol, betaalbaar en gezond eten. Je kan de enthousiaste starters, Arno en Felipe steunen via deze crowdfunding actie.
Een heel ander verhaal is dat van Sanne en Flosh dromen van een zelfvoorziende manier van leven in een eco-dorp en schrijven daar over in hun blog. Je kan er een heleboel dingen lezen over wat je zelf thuis kan maken, ecologisch en goedkoop. Gisteren was er in Telefacts een reportage over de mogelijkheden van de deeleconomie, je kan ze hier  een stukje bekijken.
Voor wie van actie houdt nog deze oproep. Op 28 oktober is er een bijzondere boerenmarkt op de Kouter in Gent, gekoppeld aan een nieuwe Patattenslag. Want die voormiddag komt de zaak van de actievoerders in Wetteren terug voor de rechtbank. Ook de industriële GGO gerichte landbouw hoort bij het oude, niet langer houdbare model. Een oproep dus om erbij te zijn, want nu is het wel duidelijk, deze regering gaat de status quo (of achteruitgang) als het gaat over milieu of ongelijkheid. Voor de echte verandering zullen we zelf moeten zorgen.

Een reactie op “de echte verandering

  1. Verandering komt ook van binnenuit. Ik merk dat er heel wat leuke dingen kunnen gedaan worden, zonder dat dat veel ecologische voetafdruk moet hebben. Mijn vrouw heeft bijvoorbeeld het breien herontdekt, met breiramen. Er kleine lokale economie speelt daar gretig op in. Ze verkopen nu wol met een speciale reflecterende draad in. Mijn vrouw is dus een muts aan het breien die in het donker reflecteerd. Mooi, trendy en veilig om bijvoorbeeld met de fiets te rijden…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s