het media-dieet


Ik heb al drie dagen Klara opgezet en ik merk dat het voor heel wat rust in huis zorgt, in plaats van de hele tijd te luisteren naar de drukte op radio 1 (en met name de zelfingenomenheid van onze nieuwe regeringslui).  Gisteren sprak ik er nog over met een vriendin die opmerkte dat je toch bijna automatisch depressief wordt als je de nieuwsberichten die dagelijks via alle mogelijke kanalen op ons worden afgevuurd echt laat binnenkomen.

Daardoor krijg je een grote discrepantie tussen de realiteit die de media ons voorstellen en de dagelijkse werkelijkheid waar we echt in leven. Volgens de kranten en televisie leven we in een onveilige, bedreigende wereld vol doodslag en geweld, ongelukken en bedreigingen, angst en onzekerheid. Terwijl de meesten van ons vermoed ik zich niet de hele dag bibberend door te straten begeven en redelijk zeker zijn van voldoende voedsel, gezondheidszorg en warm water – om maar enkele dingen te noemen.

Dit is geen pleidooi om je af te sluiten van de wereld, maar om wat selectiever om te gaan met de media. Je kan wat meer diepgravend en alternatief nieuws vinden op sites zoals die van MO*De Correspondent. en de Wereld Morgen. (die laatste heeft dringend wat steun nodig!). Of ga eens kijken bij sites die de focus leggen op oplossingen zoals Bewust Verbruiken, Zeronaut, of de Betere Wereld, Wie een meer satirische kijk op de actualiteit verkiest kan eens kijken bij de Raaskalderij of de Rechzetting.

Of gewoon even op media-dieet gaan, en wat meer vertrouwen op je eigen oordeelsvermogen.

blabla

4 reacties op ‘het media-dieet

  1. ik volg sinds einde juni het nieuws niet meer : de tv staat enkel aan voor een goede film, niet meer voor het nieuws, radio staat op Klara of is vervangen door vinyl en de krant komt enkel in het weekend binnen (en dan sla ik enkel het cultuurkatern open). ik moet zeggen : nog nooit zoveel gemoedsrust gehad. ben het ondertussen gewend en blijf volharden. via sociale media krijg ik trouwens genoeg updates over wat er in de wereld aan de gang is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s