het is druk in Gent


Ik heb weer heel wat interessante activiteiten aan te kondigen, die tonen hoe de veranderingen overal aan het borrelen is. Wie zich eens echt wil verdiepen in de zoektocht naar een meer rechtvaardige en meer natuurverbonden bestaansvorm kan terecht bij de opleiding ” Ecologische Filosofie en Politiek ” ” Stapstenen naar een Andere Toekomst “. De opleiding start op 31 oktober met een weekend. Nadien volgen 7 zaterdagen van 10.30 tot 16.30 u,  één zaterdag per maand in Gent. Alle info kan je hier vinden.

Het zal er iets luchtiger aan toe gaan op het tweede transitiefestival in Gent komende dinsdag, een zeer gevarieerd programma waar je ongetwijfeld pakken inspiratie kan vinden. Met als afsluiter de boekvoorstelling van Zelf Denken. De week van de fair trade is ook gestart (een week van maar liefst 11 dagen) met een heleboel activiteiten. Een interessante methodiek is de kersverse Fair Trade wandeling in… sorry alweer Gent.

Wie daarvoor niet naar Gent wil komen kan de wandeling alvast digitaal op stap. De mondiale kwestie van ons voedselsysteem komt ook aan bod in een boeiend debat in de Handelsbeurs, dit op 13 oktober, met onder andere Olivier De Schutter, een man die je zeker eens moet gehoord hebben. Wie goede ideeën heeft rond het versterken van het korte-keten beleid kan trouwens meedoen met een heuse ideeën wedstrijd. Deze nieuwe zelfoogstboerderij zorgt in elk geval voor een zeer korte keten.

Op 10 oktober start trouwens een nieuwe tentoonstelling over Klimaatkanaries en Hittestress, de bekijken in de bib van het Zuid (Gent)

klimaatkanaries

Ongetwijfeld ben ik nog een heleboel vergeten, maar deze wil ik nog delen, een fietsend tuinonderhoudsbedrijf, de TuinJan. Je kan zelf uitzoeken waar dit bedrijfje is opgestart…

Een reactie op “het is druk in Gent

 1. Allemaal heel mooie initiatieven, maar als ik hier ’s morgens opsta, vraag ik me toch af waar de veranderingen aan het borrelen zijn!?

  De verstikkende uitlaatgassen voor de deur, het helse lawaai van gemotoriseerde voertuigen, het zich als voetganger een weg banen tussen de zware voertuigen, zelfs op de zebrapaden… het verkeer stopt hier nooit, weekend, nacht… dit tast onze leefbaarheid en gezondheid ontzettend aan. En dat willen wij niet meer, dus vraag ik nogmaals, hoe kunnen we de hier nog steeds toenemende dominante plaats van koning auto spectaculair doen verminderen???
  Moeten wij dan met ons zwaar astmatisch pleegzoontje en in mindere mate eigen zoon dan echt naar den buiten verhuizen??? Maar dan hebben ook wij minstens één eigen auto nodig… en daar zouden wij ons héél slecht bij voelen:-( Want als iedereen in onze omgeving hetzelfde zou doen om de bijna onleefbare stadsrand voor oude mensen, kinderen, mensen met astma… te ontlopen, dan zal het probleem in de toekomst alleen maar groter worden!!!

  Ik heb al vaak aan het kabinet gestaan, mails gestuurd, schepenen zelfs persoonlijk aangesproken zonder echt resultaat… Kom hier eens een maand wonen en ga hier eens een maand met jonge kinderen met de fiets en te voet… schepenen en anderen van de gemeenteraad, doe dat eens en ondervind aan de levende lijve hoe zwaar de leefbaarheid hier door koning auto wordt aangetast… Om dan nog maar te zwijgen van de massa’s studenten die er met hun “personal car” nog een schep bovenop doen en dit de laatste tijd ook ’s nachts met meer en meer lawaai… zonder enig respect voor het gezin met jonge kinderen, de oudere dame met gehandicapte zoon…

  Als men over toenemende leefbaarheid van de stad in de toekomst spreekt, zou het niet mogen kunnen dat door bepaalde positieve maatregelen in het centrum zelf de leefbaarheid aan de rand er steeds meer op achteruit gaat!!!

  DUS DIT IS EEN NOODKREET!!!!!…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s