klimaat of kapitalisme


Het is al een tijdje geleden, maar kijk, er is terug aandacht voor de klimaatproblematiek. Nee, niet in de septemberverklaring, daar wordt er met geen woord over gerept, maar de VN vergadering in New York zorgt toch voor enige aandacht. Zo waren er vorig weekend maar liefst 675.000 mensen op straat gekomen om onze politici aan de oren te trekken.

Er zijn natuurlijk redenen te over om ons te buigen over deze kwestie, zo is recent duidelijk geworden dat augustus wereldwijd de warmste augustus ooit gemeten is geworden. Wie even wil zien wat er met ons poolijs aan het gebeuren is kan deze beelden eens bekijken. Dat onze gezondheid ook op het spel staat kan u hier nalezen. Kortom, het probleem is zo duidelijk en de bewijslast zo overweldigend dat niks doen misdadig is.

Het is dan ook bedroevend om opnieuw vast te stellen dat bij de inspanningen om een deftig klimaatbeleid op poten te zetten Vlaanderen en België bijzonder slecht scoort. Eerdere beloftes van de Belgische regering om 150 miljoen klimaatgeld te voorzien is slechts uitgevoerd voor 92,5 miljoen. En wat ambitie betreft bungelen we ook onderaan de lijst.

Tegelijk gaat het veel meer over het klimaat. Ik ben net begonnen met de lectuur van het nieuwe boek van Naomi Klein en haar stelling is behoorlijk duidelijk. Zolang we blijven voor het kapitalisme zullen we het klimaatprobleem niet oplossen. De titel van haar boek is dan ook ‘Climate versus Capitalism’. Als ik het boek heb uitgelezen meer erover, hier alvast een kleine introductie…

Een reactie op “klimaat of kapitalisme

  1. zo is recent duidelijk geworden dat augustus wereldwijd de warmste augustus ooit gemeten is geworden.
    Wereldwijd???? Dan zat ik in augustus op de verkeerde plaats. Heb meer dan ooit regen, storm en grijze lucht gezien!!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s