naar 20 000 autodelers in Gent?


Gisteren was het feest bij Dégage. Dit is een particulier autodeelgroep, 15 jaar geleden gestart. Voor wie moeite heeft met Franstalige namen: het is de afkorting van DE Gedeelde Autovloot GEnt. Wat gestart is met één autootje en enkele mensen is ondertussen uitgegroeid tot een vloot van 25 wagens en ruim 500 gebruikers. (ter info, Cambio heeft ruim 2000 autodelers in Gent, en dan zijn er nog een aantal particuliere kleinere groepen).

Reden genoeg voor een feestje. Interessant aan deze groep is dat het zeker niet enkel gaat over makkelijke of goedkopere mobiliteit, maar vooral over het creëren van ruimte in de buurt. Want steden als Gent die in de middeleeuwen zijn gevormd kunnen de groeiende instroom van wagens gewoon niet aan. Op dit ogenblik is er per autodelen22 inwoners in de stad een wagen. Bij Dégage doen ze het met 1 wagen voor 20 inwoners. Stel je voor dat dit de norm wordt, dan komt er gigantisch veel plaats vrij, om nog te zwijgen van de kostenbesparing en de verhoging van de levenskwaliteit.

Het was dan ook goed om te horen dat schepen van mobiliteit Filip Watteeuw  op het feestje wist te melden dat er gewerkt wordt aan een autodeelplan voor Gent, met als ambitie het aantal autodelers te doen groeien tot 20 000 inwoners tegen 2024. In combinatie met beter openbaar vervoer een afradend parkeerplan en meer fietsinfrastructuur zijn dit essentiële stappen voor de stad van de toekomst.

Het zal nog een hele omslag vragen bij veel burgers om de heilige koe te reduceren tot een simpel gebruiksvoorwerp dat je kan delen met anderen. Maar als burgers en overheid samen in dezelfde richting kijken kan het snel gaan.  Ik maak van de gelegenheid gebruik om nog even te wijzen op een interessante publicatie  ‘Leven zonder auto’ van Luc Vanheerentals.

11 reacties op ‘naar 20 000 autodelers in Gent?

 1. Misschien kan een organisatie als cambio als reclamestunt eens een tweedehands porsche of zo aankopen om dan te delen.
  Er zouden direct heel wat mensen de oren spitsen 🙂
  Los van dat lijkt mij ook de ruimte die vrijkomt in de stad door minder auto’s het grootste voordeel als je bedenkt wat je daar allemaal mee zou kunnen doen…

  Like

  1. Dat is een groot voordeel, maar doordat het gebruik van een deelauto toch altijd een wat hogere drempel betekent dan het gebruik van de eigen wagen ‘voor de deur’ zet het mensen ook aan om aanzienlijk doordachter (dus concreet aanzienlijk minder) van een wagen gebruik te maken. Ik zou dat voordeel ook niet onderschatten.

   Like

 2. Ik snap wat je bedoelt en je hebt gelijk maar jammergenoeg ligt momenteel de drempel naar een eigen auto nog iets lager dan die naar een deelauto…

  Like

  1. Het is jammer dat de drempel naar de eigen wagen nog zo laag ligt. Ik vind het op zich niet jammer dat de drempel naar het gebruik van een deelauto hoger ligt. Hiermee wil ik zeggen dat wat mij betreft het de bedoeling moet zijn de drempel voor het gebruik van de eigen auto aanzienlijk te verhogen, maar dat de drempel van het gebruik van een deelwagen zeker niet verlaagd dient te worden tot een niveau dat mensen er even snel naar (kunnen) grijpen dan naar de eigen wagen.

   Like

  1. Op zich niet. Maar eigenlijk vind ik de discussie waar het ‘juiste evenwicht’ is, vind ik zelf op dit ogenblik maar matig relevant gezien het op dit ogenblik duidelijk is dat de drempel van het gebruik van de eigen wagen in bijna alle gevallen en bijna overal in Vlaanderen te laag ligt. Het verhogen van de drempel – zeker in steden – is meer dan verdedigbaar.

   Like

 3. Ook juist, daarom dat ik dacht aan wat ‘creatieve’ reclame voor het autodelen. Want de eerste drempel voor autodelen is volgens mij nog altijd dat mensen het niet kennen. De meesten vallen nog uit de lucht als ik er over begin, laat staan om uit te leggen hoe het systeem werkt. Zolang autodelen niet even laagdrempelige is als een auto bezitten zal er niet veel veranderen… het is niet omdat autodelen ‘beter’ is (weinig mensen zullen dit ontkennen) dat men het ook gaat gebruiken. Ik verbaas mij er elke dag over hoe weinig mensen eigenlijk echt rationeel denken en handelen en daar tegenin gaan is zeer moeilijk; misschien dan beter met een omwegje?

  Like

  1. De mens kiest en handelt niet rationeel. Dat is een humanistisch ideaalbeeld, maar voor ieder van ons geen werkelijkheid. We zijn een mengeling van hebzucht en mimetische begeerte, van egoïsme en sociaal dier, van kennis en cognitieve dissonantie. Mochten we echt rationele wezens zijn, dan zou marketingmensen als ik niet bestaan 😉

   Like

 4. Ok, dus dan moeten we ook niet proberen van daar tegenin te gaan want dat zal toch niet lukken.
  Concreet: wat zijn de mogelijkheden om er voor te zorgen dat mensen kiezen voor autodelen ipv eigen auto?
  Zelf even denken:
  – Men zou kunnen ‘coolere’ auto’s aanbieden: oldtimers, sportwagens, auto’s in felle opvallende kleuren,…
  – Soort van spaarsysteem: hoe minder je met de eigen auto rijdt hoe groter de beloning?
  – Je kan op een of andere manier je deelauto toch personaliseren terwijl je die gebruikt.
  -…

  Like

  1. Dank je voor de suggesties. Er gebeurt wel wat onderzoek naar drempels van gedragsverandering en de voornaamste hindernis is het ‘mogelijks oplopen van sociale blaam’, maw als je denkt door je omgeving ‘afgewezen’ te worden voor je nieuw gedrag, zal je het gedrag niet stellen, zelfs al ben je overtuigd dat het nieuwe gedrag het ‘juiste’ is. Wij zijn heel erg veel ‘sociale dieren’,hé. Dus de eerste stap is werken aan een passief draagvlak; dwz dat de meerderheid van de mensen nieuw gedrag niet langer raar vinden, ook al stellen ze dat gedrag niet zelf. Bijvoorbeeld, nu is veggie eten niet langer ‘raar’, terwijl de meerderheid toch vlees eet. Of de meerderheid van de mensen vinden homo’s niet raar, terwijl ze zelf hetero zijn. Zo gaat dat.
   Dan pas kan je de effectieve gedragswijziging promoten en wel op drie manieren: je zorgt voor de infrastructuur, je zorgt voor de taal (een nieuw gedrag heeft nood aan nieuwe woorden om te communiceren met de ‘anderen’) en je zorgt voor een ritueel, een haalbaarheidsfactor…
   Tja, het beestje mens…

   Like

 5. Meer bedrijfjes zelfs kleine die dus zulke autohuur doen.
  Cooperatief onder elkaar als burgers,
  Betere infrastructuur en vooral in fietspaden.
  Zeer recentelijk al is het een ongeluk heb ik wederom gelezen dan een kind van zeven het leven gelaten had toen het onder een vrachtwagen belande, op weg naar school.
  Zulke dingen doen me persoonlijk pijn.
  Al was het in de dode hoek van de vrachtwagenbestuurder zijn gezichstveld en vermeen ik dat zelfs die man dat zijn leven mee draagt.
  Mogelijk wetten dat in bepaalde uren van schooltijd, vrachtwagens even geweerd worden of auto uit die buurten.
  Er is nog veel te doen.
  Beeld in de straat van parkeren inderdaad anders gaan vormen.
  Ik ben niet tegen persoonlijk auto bezit heb er zelf ook één, al heb ik dit jaar dus geen 1000 km gedaan en tot hiertoe 40 euro benzine er door gejaagd.
  Diende mijn rug niet vol staal te zitten van operaties ik had hem zelfs niet gekocht.
  Hier in de buurt wel een autotje gezien gemaakt uit polyster, de vorm van een ei.
  Trapkracht gecombineert met kleine elektrische motor, gevoed uit zonnepaneel, enkele panelen erop.
  Geen luxe maar wel een echte auto.
  Goedkoper dan enige vorm van auto.
  Ideaal voor vervoer lokaal.
  Dus zulke voertuigen kunnen degelijk beginnen opduiken.
  Eventueel ook in autohuur en autodelen.
  Niet te onderschatten in degelijkheid zelfs, kon enorme impact verdragen, vijf plaatsen erin, en trapkracht verdeeld zoals tandem.
  Men kon de verhoudingen aanpassen per persoon en zelfs de lengte van de trappers.
  Hun auto hadden ze weg gedaan, en deden de rest van vervoer per fiets en trein of gezamelijk met anderen als men verder ging.
  Vreemd genoeg had het aangespoord om dus met de buren afspraken te maken hierin.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s