2 kilo patatjes


Het leven kan ook simpel zijn. Op 16 maart nam ik op de landelijke Genoegdag in Os twee kleine patatjes mee. Ze lagen op een tafeltje waar mensen zaden hadden gelegd die je naar hartenlust kon meenemen. Ik heb de patatjes probleemloos over de grens gesmokkeld en dezelfde avond nog in de grond gestopt van mijn nieuwe parkeermoestuin (in de vakjes 5D en 5B).

Deze morgen zag ik dat de planten die op de plaats van de patatjes flink gegroeid waren begonnen te verslensen, patattjesdus wou ik wel eens kijken wat er in de grond zat. En voila, probleemloos haalde ik ruim 2 kilogram prachtige aardappelen uit de grond. Twee patatjes van elk zo’n 60 gram leveren op wonderbaarlijke wijze elk een kilogram oogst op.

Bon, voor veel mensen zal dit misschien wel allemaal normaal zijn, maar het is toch fijn dat de zon, de regen, de aarde en de kiemkracht daar allemaal zelf voor zorgen. (met veel dank aan de boeren in de Andes die duizenden jaren lang deze knollen zodanig hebben gecultiveerd). Ik heb er niks aan gedaan, en de patatjes hadden zich trouwens netjes gehouden aan het vakje dat ze toebedeeld gekregen hebben.

Binnen enkele weken komt een tweede lading, want ik heb op 13 april nog drie patatjes in de grond gestopt (1B, 1C en 1D), deze keren gewone eetaardappelen van het voedselteam. Ook deze planten zijn al flink opgeschoten. Het stukje van gisteren indachtig vraag ik me nu af wat er gebeurt als ik een van de pas geoogste patatjes in de grond stop. Levert dat weer een kilo extra op binnen drie maanden? Als je van 60 gram naar 1 kilogram gaat in 3 maanden (+1580 %), hoe vaak moet je dit herhalen om de hele wereld te kunnen voeden?

 

2 reacties op ‘2 kilo patatjes

 1. Je hebt vroege, halfvroege en late aardappelen. Elk te planten op het specifieke moment en idem te oogsten. Dus uw vroege aardappelen nu opeten en er een paar overhouden voor de vroege lente… Smakelijk!

  Like

 2. Is de foto van de oogst,? mooie patattekes.
  Principieel gezien worden aardappeltjes gekweekt voor de teelt.
  Gebruikt men niet van eigen oogst dus maar het kan.
  En wel op andere plaats steeds, maar met de bak zal je daar geen last van hebben.
  Heb ze op youtube al eens gezien in een groot 200 liter vat waar ze zijdelings uit groeiden.
  Niet te min smakelijk ze zien er heel goed uit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s