met zijn allen naar Freiburg en Totnes


Vandaag zijn een dertigtal bezoekers met de trein naar Freiburg vertrokken. Op zich niet zo bijzonder, maar het gaat over 30 senioren van Okra, waaronder een aantal Low Impact vrijwilligers. Deze dappere mannen en vrouwen leven al ruim een jaar volgens de Low Impact principes in kader van de campagne ‘ik vind de aarde leuk’.

Een schitterend initiatief, en aangezien deze mensen helemaal bij de tijd zijn kan je deze week hun belevenissen volgen via deze blog. Freiburg blijkt trouwens de ideale stad te zijn, ook voor de Vlamingen, zo bleek een paar jaar geleden nog uit een grote bevraging. Freiburg is een autoluwe stad met uitstekend openbaar vervoer. Er wordt zorgvuldig omgesprongen met de ruimtelijke ordening, veel mensen wonen in kleine maar zeer energiezuinige woningen en er wordt volop ingezet op hernieuwbare energie. Een andere interessante plek die op dit moment bezocht wordt door een groep Vlamingen is Totnes. Daar wordt volop geëxperimenteerd met stadslandbouw, lokale energieopwekking, ecologisch bouwen, complementaire munten en andere manieren om de omslag te maken naar een nieuw soort samenleving.

totneskleurAangezien we binnen drie weken mee bepalen welk soort Vlaanderen en België we willen hoop ik dat de vele Vlamingen die de voorkeur uitspreken voor Freiburg in het stemhokje kiezen voor partijen die gaan voor meer openbaar vervoer, minder auto’s, hernieuwbare energie en meer groen. Jammer genoeg zijn het thema’s die te weinig aan bod komen in de verkiezingsstrijd. Het is dus aan ons om de volgende weken met buren en vrienden het gesprek aan te gaan over wat soort samenleving we willen.

We hoeven ons niet neer te leggen bij de peilingen, er zijn wel alternatieven voor de stereotype oplossingen van de traditionele partijen. Gebruik je macht als burger en zorg er voor dat we in de toekomst niet langer op bezoek moeten gaan naar Totnes en Freiburg, maar dat Totnes en Freiburg de volgende jaren overal bij ons werkelijkheid worden. (ik wil niemand beïnvloeden maar volgens mij is Groen de beste garantie om in die richting te evolueren :-))

2 reacties op ‘met zijn allen naar Freiburg en Totnes

 1. Zo wie zo stem ik Groen.
  Veel mensen worden het debat van de laatste tijd dik beu.
  Moeder van alle verkiezingen we zullen zien.
  Eender zal het een verschuiven worden van veel stemmen naar andere nu nog kleine partijen.
  Voor mij handeld het om waar vind ik me het meeste in terug,
  Wat u schrijft speelt daar deel in mee.
  Wel durf ik te zeggen als we mikken op wat nu bestaat in leven te houden en blijven sleutelen aan verandering op verandering de prijs die men gaat betalen pijn gaat doen.
  Ik laat iedereen vrij.
  Maar feit is en men ziet het in enorm veel projecten.
  Groene economie en groen socialisme werkt, en in zekere zin groen kapitalisme ook,
  Alleen hopen dan dat men het dus niet als een verlengde gaat benutten van het huidige systeem.

  Like

 2. Wij zijn vorige week in Totnes geweest. Om tot in het stadje te geraken hebben we wel een heel lange file moeten trotseren. Spijtig … Totnes is slachtoffer van zijn eigen succes! Wel inderdaad alles “Organic” “Vegan” “Glutenfree” “Second Hand” “DIY”. Heel gezellig en vreedzaam.
  Het viel ons trouwens op dat op de plaatsen waar wij geweest zijn in Engeland er toch volledig andere keuzes zijn gemaakt dan hier in België. Het wegennetwerk is veel beperkter, de stadjes en dorpjes veel compacter, meer groen, kleinere privétuintjes, overal parken, minder zwerfafval, biologische voeding is veel meer zichtbaar in de winkels en restaurants, vooral gerenoveerde, oude woningen en weinig nieuwbouw, veel aandacht voor ambachten en erfgoed, … mooi zo!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s