gezonde sla uit de stad


Gisteren zijn de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek naar de gezondheid van groenten gekweekt in de stad.  Ik was zelf een van de dertig deelnemers die volgens een specifieke procedure sla hebben gekweekt en ingeleverd voor labo onderzoek. Er is vooral gezocht naar de aanwezigheid van lood, cadmium en arseen, producten die je best niet in je slaatjes mengt.

De resultaten zijn behoorlijk hoopgevend. Voor cadmium zijn er geen overschrijdingen van de norm, voor lood is er één loodonderzoekplaats waar er te veel is gemeten. Wie mij weet wonen kan hier op dit kaartje zien dat wat lood betreft de hoeveelheid op mijn sla tussen de 0,01 en 0,15 mg/kg bedraagt (de norm is 0,3). Ook voor cadmium scoort mijn sla bij de beste.
Het simpele maar effectieve advies van de onderzoekers is dat het grondig wassen van de bladgroenten volstaat om de meeste vervuiling te doen verdwijnen. Verder is van groot belang de grond die je gebruikt en de locatie van de moestuin. Vlak naast een drukke autoweg groenten kweken is niet aan te raden, wat volgens mij een reden te meer is om te zorgen dat er geen drukke autowegen bij leefkernen zijn.
In mijn groentenbak begint ondertussen het eerste groen zichtbaar te worden, de spinazie, de waterkers en radijzen zijn al zichtbaar, in huis steken de tomatenplantjes ook hun kopje boven de grond. De resultaten van het onderzoek zullen de oogst nog beter doen smaken. (ps; in Antwerpen loopt op dit moment een gelijkaardig onderzoek met aardbeien plantjes).

2 reacties op ‘gezonde sla uit de stad

  1. Test Aankoop deed een gelijkaardig onderzoek, maar deed het iets beter door ook te vergelijken met het platteland. Vilt concludeert: “Het onderzoek van Test-Aankoop heeft geen verband kunnen vaststellen tussen de vervuilingsgraad van de groenten en het omgevingstype (landelijk of verstedelijkt).” Dat verbaast mij niets. Toen Vlaanderen (ten tijde dat de Groenen in de regering zaten) grootschalig onderzoek opzette rond milieu en gezondheid, bleek dat het op het platteland zeker niet beter was qua luchtvervuiling dan in de stad. Groenten moet je altijd wassen: of ze nu uit de stad of het platteland komen. En zeker indien ze geteeld zijn met gewasbeschermingsmiddelen…

    Like

  2. Ik vraag me trouwens af wat de resultaten zouden zijn van groenten die worden gekweekt in een serre. Grote groenten, zoals aardappelen en kolen gaan bij ons in de volle grond, tomaten, paprika etc in de serre. Aardappelen en kolen worden sowieso gewassen, tomaten niet als ze uit de serre komen.

    Ik denk dat de discussie trouwens verwrongen is. Iemand die veel groenten eet zal waarschijnlijk toch nog gezonder zijn (ookal hebben ze last van de luchtvervuiling) dan iemand die diepvriesmaaltijden eet die tjokvol bewaarmiddelen en kleurstoffen zitten.

    Ik krijg in zo’n discussie bijna het gevoel dat we met iets illegaals bezig zijn. De lucht vervuilen, dat is een misdaad, niet groenten kweken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s