Gentenaars doen het zelf


Het is niet dat ik burgers van andere steden jaloers wil maken, en het is ook niet dat er geen problemen meer zijn in Gent. Er zijn er nog heel wat die dringend aangepakt moeten worden. Maar er is toch iets interessant aan de hand in onze stad. Deze berichtjes van de voorbije dagen maken duidelijk waarover gaat.

De Reep is een oud stukje waterloop waarvan 10 jaar geleden is beslist om het terug bloot te leggen. Omdat de werken wat vertraging hebben zijn buurtbewoners in gang geschoten. Ze maakten een facebook groep met als titel ‘bij 1000 likes graven we de Reep zelf uit’. Ondertussen hebben ze meer dan 5000 likes en zal komend weekend gestart worden met de graafwerken (met de schop en in overleg met de stad).

Een andere groep burgers die onder de naam ‘Fiets van Troye’ reeds de leefstraten introduceerden pakken uit met een paar nieuwe ideeën. Zo zullen er deze zomer ‘bus-bakfietsen’ rondrijden waarmee tot 8 kinderen in een keer kunnen verplaatst worden.  Ook rond het mobiliteitsknelpunt aan de Dampoort beginnen burgers voorstellen voor een omslag uit te werken.

In de buurt van het station is dan weer een andere groep burgers in actie geschoten om de oude Cinema Rex te redden. Dit prachtig maar verwaarloosd gebouw zou een mooie bestemming kunnen krijgen voor culturele activiteiten. De actievoerders hopen net zoals bij Ledeberg doet het zelf en bij de Sint-Baafsabdij samen met de stad de verantwoordelijkheid op te kunnen nemen.

gentrepareertWat mobiliteit betreft is er nog meer op komst. Zo komt er een volwaardig nachtnet, krijgen autodeelsystemen zoals Cambio en Autopia financiële steun, komen er een pak fietsenstalling bij aan het Sint-Pietersstation en ook deelfietsen mogen we hier binnenkort verwachten (een groene schepen van mobiliteit blijkt wel te werken). Ook het idee van herstellen en hergebruiken wordt net als stadslandbouw door de stad opgepikt en ondersteund.

Volgens mij is dit de manier waarop in de toekomst steden zich zullen ontwikkelen. Mondige en actieve burgers die samen met de lokale overheid aan de slag gaan en stap voor stap ideeën realiseren met veel aandacht voor participatie en het terug innemen van openbare ruimte. Een trend die je trouwens overal kan zien en misschien duidelijk maakt dat in slechte tijden, het beste in de mens naar boven komt.

8 reacties op ‘Gentenaars doen het zelf

  1. Een mens zou op den duur liever in de stad wonen dan op den buiten. Geen spoor van zulke initiatieven hier en er is echt wel nood aan.
    Ik weet het, het is flauw van mij, maar ik ben zelf te verlegen om dergelijke voortrekkersrol op mij te nemen. Maar indien hier zulke initiatieven zouden bestaan zou ik me er zeker bij aansluiten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s