kerststronken voor stadslandbouw


Ik ben geen kerstboommens maar dit jaar heb ik er bijna spijt van dat ik niet zo’n boompje in huis heb gehaald. Want op 11 januari kunnen alle Gentenaars hun kerstboom komen planten op een stukje grond dat het eerste nieuwe stadslandbouwproject van 2014 zal worden.

Dit project van Kangroen  is het startschot voor een heuse stadsboerderij die zal verschijnen aan de oude dokken en waar de komende jaren dus niet enkel kerstbomen maar ook snijbloemen, kippen, courgetten en een tuincafé zullen opduiken. Dit soort projecten past helemaal bij de stedelijke voedselstrategie ‘Gent en Garde’ en sluit aan bij een hele reeks particuliere initiatieven die regelmatig overleggen binnen de werkgroep ‘stadslandbouw Gent’.

korteketenkaartHet volgende forum van de werkgroep gaat door op 8 januari (ik mag er ook een klein stukje plegen). Daar zal meteen de nieuwe korte ketenkaart van Boer’nBrood worden voorgesteld.

Het is een mooi overzicht van alle mogelijke manieren om in en rond Gent op zoek te gaan naar lokaal voedsel. Voedselteams, volkstuinen, boerenmarkten, restaurants, landbouwers met thuisverkoop en nog heel wat andere nuttige adressen zijn erop te vinden.

Ik hoop dan ook dat in de loop van 2014 het aantal stipjes op deze kaart kan blijven groeien. Want vergeet niet dat als er drie dagen geen vrachtwagens rijden (door een staking ofzo) de supermarkten leeg zijn. Dan zullen we deze kaart goed kunnen gebruiken.

Maar dus eerst op 11 januari kerstbomen planten. Het lijkt me in elk geval beter om de bomen opnieuw te planten dan ze te verbranden. Let wel, bomen zonder wortels planten heeft niet veel zin, en plastieken exemplaren zijn ook niet welkom. 

7 reacties op ‘kerststronken voor stadslandbouw

 1. Ook dit allemaal kan ik alleen maar onthalen op een warm hart voor die mensen en hun werk en hopen dat het snel groeit, stedelijke landbouw is heel optimaal omdat er dus eveneens veel minder vorm van transport voor de goederen nodig is.
  En men kan dan ook voor typische streekproducten meer gaan.
  De mogelijkheid van zulke innitiatieven zijn enorm de impact op co2 alleen verregaand.
  Ik wilde al van in de jeugd twee dingen als beroep, landbouwer stedelijk of huisarts.
  Ben echter dus maar gewoon een boer gebleven die voor fysica ging studeren.
  En paar andere wel legale beroepen waar ik niet over ga uitwijden

  Like

 2. Ik ga morgenochtend naar het terrein na een oproep van Kangroen. Het voorstel is om De Natuurfrituur er een vaste plek te geven op woensdag en zondag, zodat eigenlijk vanaf volgende maand een ‘catering’ van spijs en drank aanwezig kan zijn. Zo moet er voorlopig niet ‘gebouwd’ worden. Behalve zitplaatsen kunnen wij alles voorzien! Ik ben benieuwd of ook Stad Gent daarin mee zal gaan, naast Kangroen zelf, natuurlijk. Ik denk namelijk dat wij daar echt bij ‘passen’.

  Like

 3. Bomen planten is altijd een goed idee.
  Mensen hun eigen boom laten planten is nog een betere idee.
  Maar kerstbomen zijn niet de beste bomen voor biodiversiteit of zo.
  Een beetje kan zeker geen kwaad, maar de volgende bomen zouden beter voor meer variatie zorgen. Of ze zijn er misschien al daar?
  Het is in al geval een stap in de goed richting

  Like

  1. De kerstbomen zijn er in ieder geval, dus kunnen we ze beter terug zetten in de aarde (met wortels!). Het is ook een test om te zien hoeveel er uit vallen. Verder is het er een woestenij. De bomen kunnen helpen ‘afbakenen’ en het terrein structureren. Het is geen natuurgebied, maar ‘stadslandbouw’.

   Like

 4. Do to it unashamed to have braved the dark.
  Een begin naar meer en andere bomen.
  En hopen dat iedere boom geplant daarna en geoogst.
  Op het bedrag van iedere verkochte boom, een heel klein beetje zou gaan naar hen die minder hebben.
  Al is het een paar cent.
  Dan zitten we in ware kerst volgend jaar.
  En dan is het wasteland niet meer wasted.
  En is iedere nieuwe boom niet een geboorte van een levend wezen dat Moeder Aarde ons geeft.
  Maar ook voor velen een nieuwe geboorte in eigen wezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s