respect


Wie er aan twijfelt dat één simpele mens een grote invloed kan hebben op de geschiedenis zal vandaag wel voldoende te horen krijgen over de impact van Nelson Mandela.

Ik herinner me nog hoe ik als puber al onder de indruk was van de man die jarenlang in de gevangenis zat omdat hij gelijke rechten wou voor zwarten. Ik weet nog hoe ik als twintiger geraakt was door films als ‘Cry Freedom’ en ‘Beko’ en me diep aangesproken voelde door de roep om rechtvaardigheid. Ik heb nog affiches ‘boycot apartheid’ voor het raam gehangen en zat in juni 1988 zoals zovele miljoenen mensen voor de buis voor het ‘free Nelson Mandela’ concert in Wembley. Ik heb tientallen keren ‘Nkosi Si Keleli Africa’ gezongen, vaak met krop in de keel. Toen Mandela in 1994 tot president is verkozen was dit voor mij een bewijs dat het af en toe gebeurt; dat het goede het kwade kan overwinnen.

Dat deze man altijd koos voor verzoening, en ondanks al het onrecht dat hem is aangedaan nooit voor wraak, getuigt van een uitzonderlijke grootsheid, die we echter allemaal kunnen tonen.

Als ik tenslotte deze morgen bij het ontbijt hoor dat mijn 18-jarige dochter tekstberichtjes krijgt van vriendinnen die onder de indruk zijn van de dood van deze man, dan is er geen twijfel. Nelson Mandela zal nog vele generaties blijven inspireren, en zijn droom voor een waardige en rechtvaardige samenleving kunnen wij levendig houden.

 

3 reacties op ‘respect

 1. Overlijden, is enkel een stap van over het lijden heen gaan, een stap die men neemt naar een bestaan los van het fysieke.
  Men zegt het is onoverkomelijk.
  Maar zelfs dit is nodig, zodat bestaande verder kan groeien vanuit de nalatenschap van hen die de weg op aarde hebben voor gegaan.
  En dit is wat Nelson Mandela ons geschonken heeft.
  Wat hij toonde en waar hij voor staat.
  We volgen zijn beeld in waar wij voor staan en wat we in onze tocht door het leven heen.
  Vanuit onze talenten kunnen doen en betekenen voor het geheel.
  En zo zal zijn erfenis nooit verloren gaan.
  Hij toonde veel dingen, maar vooral één staat als hoogste goed.
  Moed in begrip.
  En nooit opgeven.
  Eens staan we zelf voor deze stap die hij nu voor ging.
  En in dat moment dat men overlijden noemt op uw wereld.
  Heerst er dan maar één vraag.
  Wat deden we met de tijd die we hadden op aarde die ons geschonken was door het leven.
  Nelson Mandela deed waar hij voor staat en we dragen zelfde talenten als hij.
  En men zegt hij leeft verder in ons hart en onze herinnering.
  Zijn laatste woorden zijn onvermijdelijk.
  Leef vanuit uw talenten wees het verschil.
  En dat zegde hij zonder woord in wat hij deed.
  Hoewel ik weet dat hij verder leeft.
  In andere realiteit en dat wat hij meenam aan kennis nu verder daar zijn dienst zal doen en dit doorsijpelt naar de aarde in de fysiek.
  Dood bestaat niet, dood bestaat enkel wanneer men niet doet met de tijd geschonken.
  Of als men dood en blind blijft voor wat op aarde is en wat we erin zij miniem kunnen doen voor het goede.
  Dan is men reeds dood in het leven op aarde zelf.

  Like

 2. Ik heb grote moeite met idolen. Mandela heeft mensen geraakt, maar laat ons niet overdrijven. In tegenstelling tot Ghandi heeft Mandela geen geweldloos verzet gedaan.
  Er was ook veel geopolitiek, want de VS en de UK steunden het regime van de apartheid. Thatcher noemde Mandela zelfs een terrorist. ANC kreeg steun van de USSR. Na de val van de muur was de steun aan Zuid-Afrika overbodig. Ook was er rond die periode een inval van het ZA leger in Angola. Toen heeft Fidel Castro zijn steun aan het linkse regime van Angola aangeboden en het leger van ZA teruggeslagen.
  En dat waren allemaal de oorzaken van de vrijlating van Mandela, niet de fraaie liedjes in Wembley.
  Fidel heeft later ook artsen en leerkrachten rondgestuurd. Volgens mij maakt dat van Fidel Castro ook een kandidaat voor de nobelprijs. Pech dat hij voor de VS ook nog een terrorist is!
  Ze hebben daarentegen Obama, die niks significant heeft verwezenlijkt, de nobelprijs voor de vrede gegeven. Dat zegt iets over de VS en over de nobelprijs.

  Like

  1. Hetgene wat Steven geschreven heeft handelt niet over idiolen, maar wel over persoonlijk gevoel, zonder mentale verklaring daaraan verbonden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s