EHBC (eerst hulp bij catastrofes)


Ik heb wat stukjes bekeken van de ‘crash course’ van Chris Martenson. Martenson is een Amerikaanse biochemicus die zich steeds meer is gaan verdiepen in economie en milieu en op basis daarvan een uitgewerkte online ‘ineenstortingscursus’ heeft uitgewerkt. Hoewel dit iets peakprosperityte dramatische klinkt voor een analyse die stelt dat we ons moeten voorbereiden op een onvermijdelijke verandering (die al of niet via dramatische schokken zal verlopen). Zijn inschatting is dat we in de periode 2015-2020 volop in die periode zullen zitten.

Wie wat tijd heeft (en het ziet zitten om dit in het Engels te bekijken) kan hier de 20 filmpjes bekijken met het hele verhaal (de duur varieert van anderhalve tot twintig minuten). De andere – en meer hoopgevende – kant van het verhaal is parallelle site met de toelichting resilientlivehoe je je kan voorbereiden op de toekomst. Niet toevallig stelt ook hij voor dat we moeten werken aan ‘veerkracht’, onze afhankelijkheid van fossiele energie afbouwen, aandacht besteden aan de gemeenschap. Op de site is er trouwens veel achtergrond info te vinden.

De filmpjes zijn visueel een beetje saai, maar wel zeer helder en systematisch opgebouwd. Voor iemand die absoluut geen idee heeft van de uitdagingen waarvoor we staan dan is het wel een snelle introductie om weer helemaal mee te zijn.

Een reactie op “EHBC (eerst hulp bij catastrofes)

 1. Voor wie ze volledig wil zien,

  In totaal bestudeerde ik van 2006 tot nu 17000 uur van zulk en ander materiaal.
  Het is reeds bezig, de impact van klimaatvernadering en al erbij en ook dus de impact van al die zaken op sociaal maatschappelijk welzijn.
  En toch zeg ik ook men kan alles overkomen, de verandering kan volledig legaal.
  Maar het zullen eender groepen burgers moeten zijn die de handen in elkaar slaan die de verandering kunnen brengen.
  In rust zonder ophef en verstoring.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s