vraag van de week: naar de informal summit of niet?


Vandaag in de brievenbus; een prachtige Engelstalige uitnodiging voor The Ghent Informal Summitop 27 september. Dit is een ‘informal meeting on business and culture’.  Ik zal eerst even uitleggen waarom ik zo’n sjieke uitnodiging krijg, en u beste lezer, jammer genoeg niet.

Op 14 oktober vorig jaar hebben bijna 2 500 mensen een bolletje naast mijn naam gezet, en sindsdien ben ik dus lid van de 51 koppige gemeenteraad. Deze gemeenteraad (en vooral de meerderheid) heeft zo’n 320 mandaten te verdelen. Dit gebeurt via ingewikkelde sleutels rekening houdend met allerhande evenwichten. Zo ben ik dus benoemd als effectief lid van de Algemene vergadering van het Festival van Vlaanderen en historische steden. Voor de duidelijkheid een onbezoldigd mandaat. Het Festival is één van de partners van het evenement en daardoor sta ik plots op de gastenlijst.

Want bij de uitnodiging zit een lijst met een 750 mensen, de hele Vlaamse regering, verschillende partijvoorzitters (niet de mijne), de premier, bedrijfsleiders, celebrities en gestelde lichamen. En ja, ook Geert Noels staat op de lijst, dus dat opent perspectieven, al verwacht ik niet dat al deze mensen er effectief zullen zijn.

De dresscode zal wellicht haalbaar zijn, geen ‘black tie‘ deze keer, maar ‘smart casual’.  Wat zegt internet daarover: “Smart casual is lastig te definiëren maar houdt in ieder geval in dat je netjes gekleed gaat maar niet in pak hoeft. Zowel man als vrouw gaat gekleed in een elegante modieuze outfit.” Dat moet te vinden zijn in de Kringwinkel.

De enige resterende vraag is of ik daar nu naar toe zou gaan of niet. Want het is ongetwijfeld een duur evenement (met onder andere champagne aan gepersonaliseerde tafels – benieuwd hoe zo’n tafel er uit ziet), wellicht met scampi’s en misschien zelfs tonijn en foi gras.  Is het wel gepast in tijden van crisis aan zoiets deel te nemen? Anderzijds is het wel een kans om een paar babbeltjes te slaan. Misschien kan ik Bart Verhaeghe dat zotte idee van Uplace uit zijn hoofd praten, of informeren bij Elio naar de vooruitgang met zijn klimaatplan. Dus ik twijfel een beetje. En aangezien de democratie ervoor gezorgd heeft dat ik een uitnodiging kreeg, laat ik de democratie beslissen.

Hieronder beste lezer, kan jij bepalen wat ik doe op 27 september. Hou er rekening mee dat zo’n avondjes vaak tot een leuk blogstukje leiden.

7 reacties op ‘vraag van de week: naar de informal summit of niet?

 1. Ik heb me laten vertellen dat je naast een negatieve voetafdruk ook je positieve handafdruk in rekening moet brengen. Het kan zijn dat je voetafdruk vrij groot zal zijn die avond, maar als je daardoor anderen kan aanzetten hun impact te verkleinen, dan heb je een positieve handafdruk. De vraag is, zal je handafdruk op de Informal Summit groter zijn dan je voetafdruk? Enorm moeilijk te bepalen uiteraard, daar de impact zich pas kan manifesteren in de toekomst. Ik vermoed van wel. In elk geval een tof initiatief van directe democratie!

  Like

 2. “wellicht met scampi’s en misschien zelfs tonijn en foi gras. Is het wel gepast in tijden van crisis aan zoiets deel te nemen?”: niet alleen omdat het crisis is maar deze drie producten zijn ecologisch volledig onverantwoord

  Like

 3. Ik reageer op:
  “En aangezien de democratie ervoor gezorgd heeft dat ik een uitnodiging kreeg, laat ik de democratie beslissen.”

  en “jpvanloo: In elk geval een tof initiatief van directe democratie!”

  Directe democratie zou ook kunnen zijn dat burgers meebeslissen wie in al die raden van bestuur van vzw’s, overheidsbedrijven,enzovoorts mogen zetelen. Dat het transparant is wie daar wat mee verdient. Het gesloten systeem zoals het nu is, waar zetels voor bestuurders vrij worden gehouden om eigenbelang te dienen nodigt uit tot fraude. En dat gebeurt subtiel: af en toe opzij kijken bij een gift.

  Steven, ik zou gaan, jouw indirecte eco-impact zou de directe kunnen overtreffen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s