schoolgerief


Ik ben er iets te laat mee, maar ik deel toch nog graag even deze lijst met interessante tips van Netwerk Bewust Verbruiken. Vandaag zullen wellicht heel wat ouders naar de winkel trekken met lijstjes van schoolspullen die ze dringend nodig hebben. Het kan dus geen kwaad eens grondig dit lijstje door te nemen. (ook voor wie niks met scholen te maken heeft natuurlijk)

1. Maak een inventaris
Stel een inventaris op voordat je aan je boodschappenlijst begint. Veel kans dat er in huis nog schoolmateriaal ligt dat opnieuw gebruikt kan worden.

schoolgerief2. Koop niet eender welk schoolmateriaal
Ga voor degelijke schoolbenodigdheden, zonder oplosmiddelen, zware metalen of bewaarmiddelen. Bekijk hier de lijst van do’s en don’ts voor de aankoop van schoolartikelen. Voor duurzame artikelen kan je onder andere terecht bij Ecobos, Kudzu, Oxfam Wereldwinkels en andere adressen op www.ecoplan.be.

3. Stel een tweedehands schoolset samen
Verschillende Kringwinkels zetten deze weken hun schoolmateriaal centraal. Wees er op tijd bij als je nog als mappen, schriften, pennenzakken of een boekentas nodig hebt. Ook tweedehandssites hebben aparte rubrieken voor schoolkinderen en studenten van het hoger onderwijs. Nog goedkoper: ruil het schoolmateriaal met vrienden, familie en buren.

4. Laat de auto aan de kant
Veel te veel ouders brengen hun kinderen met de auto naar school, zelfs al wonen ze dichtbij. Fiets- of voetpooling is een veilig en milieuvriendelijk alternatief. Kinderen uit eenzelfde buurt fietsen of wandelen onder begeleiding van een volwassene samen naar school. Lees op www.fietspoolen.be hoe dat praktisch verloopt. Carpoolen kan o.a. via www.schoolpool.be.

5. Gebruik een brooddoos en drinkbus
Kies flessen uit een BPA-vrij materiaal. Deze webwinkel biedt een selectie drinkbussen aan met verschillende vul- en drinksystemen. De websites Ecosmos van Velt en Start to eat geven lekkere recepten voor lekkere en gezonde maaltijden en tussendoortjes.

6. Kaft je boeken met recuperatiemateriaal
Waarom kaftpapier kopen als je boeken en schriften origineel kan inpakken met oude affiches, posters, tijdschriften, wereldkaarten en resten behangpapier? Geef je toch de voorkeur aan nieuw kaftpapier, kies dan rollen uit ecologisch papier. www.labelinfo.be geeft info over duurzame papierlabels.

7. Koop een geüpgrade tweedehands computer
Sommige bedrijven upgraden afgedankte computers voor scholen en particulieren. Je hiervoor onder andere terecht bij Pro Used Computers (PUC) en ECO PC. Waarom zou je niet kiezen voor een goedkope opgefriste computer in plaats van een nieuwe? Je oude computer krijgt ook een nieuwe adem door er het gratis besturingssysteem Linux-Ubuntu op te installeren.

8. Leef milieuvriendelijk op kot
In Gent kunnen studenten wekelijks biologische groentepakketten bestellen. Zelf tuinieren kan er ook via Stujardin. Ook Leuven ondersteunt initiatieven rond een milieuvriendelijker studentenleven. De Facebook- en Twitterpagina van De Kotkip kakelt geregeld groene tips voor een duurzaam kotleven.

9. Zoek tweedehands studieboeken
Sommige scholen organiseren zelf een ruildienst, en ook op internet wordt er duchtig verhandeld. www.stubooks.be brengt kopers en verkopers met elkaar in contact. Ook via de Polare (vroeger De Slegte) en webwinkel bol.com kan je op zoek naar tweedehands studieboeken. Via Bookboon kan je gratis pdf’s van studieboeken downloaden. Druk je thesis dubbelzijdig af op gerecycleerd papier. Bij de studenten Geneeskunde van UGent is dit trouwens al verplicht.

10. Stimuleer milieuzorg op school
MOS is een Vlaams milieuzorgproject dat loopt van kleuter- tot secundaire school. Op de MOS-site kan je zien wat scholen en leerlingen samen kunnen doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Een schoolmoestuin aanleggen bijvoorbeeld, of een Dikketruiendag organiseren. Moedig je school aan om hieraan deel te nemen.

Een reactie op “schoolgerief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s